Militarii închid dosarul Revoluției. Definitiv
DECLARATIE
privind plangerile la Inalta Curte de Casatiei si Justitie,
ale victimelor, contra clasarii dosarului Revolutiei
I.
Inchiderea de catre procurorii militari a dosarului Revolutiei, prin rusinoasa clasare, in pofida dispozitiilor unei hotarari judecatoresti a Curtii Europene a Drepturilor Omului care spune expressis verbis ca, in speta, nu se poate opune prescriptia, constituie nu doar o incalcare a Conventiei si o violare continua a drepturilor fundamentale ale omului, ci si un act grav de coruptie in plan judiciar, militar si politic.
Aceasta coruptie sociala – a aspirantilor la un post, grad sau functie si a complicilor lor care-i numesc in functiuni publice pe care nu le merita si declasandu-i pe altii – NU poate fi trecuta cu vederea, fiind mai grava decat coruptia materiala reprimata din cand in cand de parchete si instantele judecatoresti.
II.
Procurorii Sectiei Parchetelor Militare nu pot raspunde la intrebarea de ce la momentul intrarii in vigoare a Noilor Coduri Penala ale Romaniei, nu au inceput urmarirea penala in rem sau nu au dat atunci solutia de clasare. O inspectie Judiciara impartiala si independenta trebuia sa dea raspuns in locul procurorilor militari si impreuna cu CSM sa le sanctioneze conduita abuziva.
Sistemul Judiciar trebuia astfel sa se delimiteze de cei care, in acest rastimp, i-au favorizat pe criminali si pe complicii lor, de abuzurile procurorilor cu uniforma patata de sangele tinerilor din perioada infractionala Decembrie ’89 – Iunie ’90, cu epoletii aglomerati de nemeritate stele. Aceasta este si o atentionare pentru CSM care face audieri si da avize, in functii pe procurori, pentru Ministrul Justitiei care face propunerile si pentru Presedintele Romaniei care-i valideaza in functii pe procurori si care au, daca nu drept de veto, macar libertate de reactie si de expresie.
III.
Dosarul aflat acum la Inalta Curte de Casatiei si Justitie este daca nu singurul, atunci unul din putinele dosare care au deja o hotarare CEDO pronuntata – ne referim la cauza Asociatia 21 Decembrie 1989, Maries, Vlase si altii c. Romania -dosarul nr.33810/07 aflate si pe siteul Inaltei Curti de Casatiei si Justitie si pe siteul CSM nu doar pe site-ul CEDO.
Prin urmare, Curtea consideră că statul pârât trebuie să oprească situaţia constatată în speţă, pe care o consideră contrară Convenţiei, ce reiese din dreptul numeroaselor persoane atinse, cum sunt persoanele reclamante, la o anchetă efectivă, care nu se termină cu efectul prescripţiei răspunderii penale, ţinând cont şi de importanţa pentru societatea românească de a cunoaşte adevărul cu privire la evenimentele din decembrie 1989. Statul pârât trebuie, aşadar, să ofere o redresare adecvată pentru respectarea cerinţelor art. 46 din Convenţie, ţinând cont de principiile enunţate de jurisprudenţa Curţii în materie enunţate în această hotărâre (a se vedea mutatis mutandis Rumpf împotriva Germaniei, nr. 46344/06, pct. 73, 2 septembrie 2010).>>
A se vedea si http://www.asociatia21decembrie.ro/2011/05/decizia-curtii-europene-a-drepturilor-omului-24-05-2011/
IV.
Clasand dosarul Revolutiei, procurorii militari incompatibili Culea Claudiu, Tudor Marian, Mihalache Codrut si Vasilache Ioan si care nu pot reprezenta in proces Ministerul Public contrar art.132 si 133 din Constitutie (procurorii fiind datori sa apere inclusiv drepturile si libertatile victimelor, nu doar pe ale criminalilor), au comis un grav abuz in serviciu dar mai ales o grava incalcare a angajamentelor internationale ale Romaniei, care s-a angajat inca din anul 1994, prin aderarea la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, sa respecte si obligatia decurgand din art.46 din acest Tratat international, referitoare la punerea in aplicare a hotararilor Curtii EDO.
Reamintim:
Pe 07 noiembrie 2013, Agentul guvernamental al României a explicat pentru Gândul că acest calendar a fost conceput de către Parchetul General. De asemenea, agentul CEDO a precizat că adresa din 8 aprilie are valoare unei ”diligenţe sporite”, având în vedere că acestă cauză este trecută în categoria celor sub supraveghere specială.
”Acest angajament are valoare de diligenţă sporită. În sensul că dacă tu faci o evaluare şi stabileşti un calendar şi nu îl respecţi trebuie să furnizezi niste explicaţii. Trebuie să ţinem seama că avem de a face cu anchetă penală în care nu poţi spune în mod clar azi fac asta şi asta. Însă dacă furnizezi explicaţii pertinente nu există o problemă din punctul de vedere al procedurii de executare a decizie”, a declarat Catrinel Brumar.
In aprilie 2013, agentul CEDO a făcut o trecere în revistă a acestor dosare. ”Stabilirea condiţiilor şi a circumstanţelor în care persoanele care au participat la revoluţia anticomunistă au fost ucise sau rănite fac obiectul a 4.495 de dosare penale, din care 2.984 dosare au fost analizate de Parchetului Teritorial Militar Bucureşti şi 1601 de către parchetele militare teritoriale. Din acestea un număr de 3135 au avut ca obiect omorul sau atentatul grav la intregritate fizică. În 112 dosare, un număr de 275 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, printre care şase generali, 38 de ofiţeri şi subofiţeri, alţi 35 de militari din Ministerul Apărării, 12 generali, 81 de ofiţeri şi subofiţeri şi un militar din cadrul MAI şi 61 de civili”, se arată în adresa trimisă de statul român la CEDO.
Potrivit statisticii oficiale, la Revoluţia din Decembrie ’89 au murit 1.142 de persoane, au fost rănite 3.138, iar alte 760 au fost reţinute – informatii publice furnizate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
V.
Asociatia 21 Decembrie 1989 subliniaza faptul ca, in dosarul Revolutiei, un judecator, chiar si de la Inalta Curte, ar trebui sa observe si sa constientizeze ca un astfel de dosar, cu un asemenea traseu judiciar, de personaje politice si militare, este/poate fi dosarul vietii sale. Azi, Judecatorii Inaltei Curti au drumul netezit de hotararea Curtii EDO din 2011.
Speram ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa se raspunda la inaltimea jertfei acesor tineri in Decembrie 1989, evenimente revolutionare care au oferit Romaniei sansa schimbarii, au primenit cadrul juridic cu o noua Constitutie care le evoca inca din art.1.
Asociatia 21 Decembrie 1989