BREAKING NEWS

O numire dubioasă în fruntea Poliției Române

Guvernul PSD a numit în fruntea Poliției Române un personaj care face parte dintr-o tipologie sulfuroasă, obedientă și alunecoasă de chestori și generali care ar fi trebuit să dispară din peisaj. Chestorul Ioan Buda nici măcar nu este polițist de carieră, el absolvind Facultatea de Mecanică a Politehnicii din Cluj-Napoca și fiind cooptat ulterior în Poliția de Frontieră. A avut grijă să-și împăuneze CV-ul cu o licență în drept obținută la Universitatea din Oradea și cu două masterate la Academia Națională de Poliție. Buda și-a început cariera de ofițer de poliție de frontieră la Borș, județul Bihor, cel mai important punct de trecere a frontierei din vestul României, iar întreaga sa ascensiune s-a bazat pe relaționare și susținere politică substanțială. Culmea este că principalele marionete ale președintelui PSD, Liviu Dragnea, din Guvernul României, premierul Viorica Dăncilă și ministrul de interne Carmen Dan, au promovat în funcția de șef al Inspectoatului General al Poliției Române (IGPR) un ofițer care a fost apropiat de PDL în ultimele două decenii și care a fost promovat în cea mai înaltă funcție de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș.

Omul lui Blaga și amicul lui Ardelean
Marea șansă a polițistului Ioan Buda s-a numit Vasile Blaga, cu care s-a cunoscut la început de carieră în timp ce acesta era liderul PD Bihor și șeful Direcției Regionale Vamale Oradea. În 2005, când Vasile Blaga a devenit ministru de interne în guvernul PD-PNL, Ioan Buda a fost promovat șef al Direcției Regionale Oradea a Poliției de Frontieră, care aronda județele Bihor și Satu Mare. În perioada în care a deținut această funcție (2005-2007) contrabanda cu țigări aduse din Ucraina a atins cel mai înalt nivel de până atunci. Principalii contrabandiști de țigări operau sub coordonarea și protecția unor polițiști de frontieră, care conlucrau frățește cu ofițeri de grăniceri din Ucraina, până la cel mai înalt nivel.
Contrabanda cea mai substanțială cu țigări din Ucraina s-a realizat prin Vama Halmeu din județul Satu Mare, prin care țigările erau trecute cu tirurile și se realiza un profit de 100.000 de euro pe un transport. Din județul Satu Mare, țigările erau distribuite în restul țării, îndeosebi în Transilvania, dar și în țări din Vestul apropiat (Ungaria, Austria, Germania). O cotă din câștig ajungea la șefii Poliției de Frontieră din Oradea și de la București. Sacii cu bani erau trimiși periodic prin polițiști de încredere, care burdușeau portbagajele autovehiculelor de transport și cu băuturi și țigări fine.
Un chestor care a deținut funcția de șef al Direcției Regionale Oradea a Poliției de Frontieră înaintea lui Ioan Buda, precum și foști subalterni ai acestuia din județele Satu Mare și Bihor au povestit multe despre preocupările și metehnele noului șef al Poliției Române. Detalii cu privire la adunarea și transportarea șpăgilor pot da comisarul șef Tiberiu Gim Giurea, fost adjunct al șefului Inspectoratului Județean Satu Mare al Poliției de Frontieră și al Inspectoratului Teritorial Sighet al Poliției de Frontieră, actualmente șeful Inspectoratului Teritorial Timiș al Poliției de Frontieră, și Vasile Chișluca, fost șef al sectoarelor Poliției de Frontieră Carei și Petea.

O posibilă „regină” a șpăgilor din vămi
Pentru meritele sale deosebite, în decembrie 2007, Ioan Buda a fost promovat adjunct al șefului Inspectoratului Național al Poliției de Frontieră, cu concursul chestorului Virgil Ardelean, fost șef al serviciului secret al MAI, care deținea în perioada respectivă funcția de șef al Direcției de Management Operațional din acest minister. Ardelean controla atunci conducerea Poliției Naționale de Frontieră, prin chestorul Nelu Pop, care deținea funcția de inspector șef, și prin comisarul șef Remus Șpan, care deținea funcția de adjunct al acestuia, amândoi fiind originari din Maramureș, ca și Ioan Buda. În perioada următoare a avut loc o înflorire a contrabandei cu țigări aduse din Ucraina pe raza județelor Satu Mare, Maramureș și Suceava, mai ales că 2008 și 2009 au fost ani electorali. Pentru a-și asigura proptele politice și în guvernul minoritar PNL-UDMR, în perioada 2007-2008, Ioan Buda s-a apropiat de liderii politici liberali din județele Satu Mare și Bihor, deputatul Ovidiu Silaghi și senatorul Cornel Popa.
În octombrie 2010, la câteva zile după ce a redevenit ministru de interne în guvernul minoritar PDL, Vasile Blaga l-a numit pe chestorul Ioan Buda șef al Inspectoratului Național al Poliției de Frontieră. Contrabanda cu țigări aduse din Ucraina a cunoscut o nouă creștere exponențială în anii următori, sub faldurile PDL. După cum se știe, un polițist de la punctul de frontieră Moravița, județul Timiș, cercetat penal de DNA, a declarat în 2011 că în afacerea șpăgilor colectate din vămi erau două personaje cu statut de „regină”, care ar fi beneficiat de sumele de bani strânse din punctele de frontieră: șeful ANAF din perioada respectivă, Sorin Blejnar, respectiv șeful Poliției Naționale de Frontieră, Ioan Buda. Ambii au contribuit la colectarea de bani pentru regimul portocaliu, diferența fiind că Blejnar era conectat cu președintele Traian Băsescu iar Buda era legat de liderul PDL Vasile Blaga.

Bun și pentru PSD și pentru tehnocratul Cioloș
Chestorul Ioan Buda a fost menținut în fruntea Poliției Naționale de Frontieră și de guvernul USL și de guvernele ulterioare conduse de premierul social-democrat Victor Ponta. Se pare că au avut un cuvânt de spus unii lideri PNL și PSD influențați de chestorul Virgil Ardelean. În decembrie 2015 chestorul Buda a fost cooptat în guvernul Dacian Cioloș, fiind numit secretar de stat în Ministerul de Interne. Mai exact, Buda a fost numit în importanta funcție de șef al Departamentului de Siguranță și Ordine Publică, care i-a conferit calitatea de prim-adjunct al ministrului de interne. Aproape sigur că și, la această promovare, a avut un cuvânt de spus chestorul Virgil Ardelean care-i este unchi ex-premierului Dacian Cioloș, având origini comune în localitatea Pericei din județul Sălaj. Mai exact, bunica chestorului Ardelean și bunica mamei lui Cioloș au fost surori.
Chestorul Buda a fost menținut în funcția de secretar de stat și de guvernele PSD care s-au succedat din decembrie 2016 încoace. Interesant este că în cursul anului 2016, după ce a izbucnit un scandal legat de difuzarea unor imagini cu un ritual mafiot derulat în sediul Inspectoratului Național al Poliției de Frontieră, în cadrul căruia șeful Corpului de Control al acestei instituții a îngenuncheat și i-a sărutat mâna chestorului Ioan Buda, ministrul de Interne Carmen Dan l-a zburat din funcție numai pe subalternul lui Buda, deși acesta era amfitrionul și principalul vinovat, cel puțin moral. Și mai interesant este că DNA i-a fabricat rapid un dosar penal chestorului Cătălin Ioniță, după ce a fost împuternicit la comanda Inspectoratului General al Poliției Române, pentru pretinse fapte săvârșite cu aproape un deceniu în urmă, dar nu a avut știința și capacitatea să-l agațe și pe chestorul Buda cât timp s-a dedulcit în funcții în Poliția de Frontieră și în Ministerul de Interne. Ce motive aveau să-l protejeze procurorii DNA și neînfricata luptătoare anticorupție Laura Codruța Kovesi? Cert este că nu de astfel de șefi unsuroși și sulfuroși are nevoie Poliția Română.

Valer Marian