BREAKING NEWS

La SIE nu se fură, se completează

smile11Pentru naivii care mai credeau încă în independența justiției, sperând că magistrații împart dreptatea, Serviciul de Informații Externe a avut ceva foarte important de transmis săptămâna trecută.  În România, noi suntem Justiția  băieți ! Să vă intre bine în cap chestia asta !, au spus spionii externi intervenind în dezbaterea despre declasificarea documentelor ascunse ale afacerii Răpirea din Irak. Pentru ei adevărul nu face două parale. Vor desecretiza furtul când o face plopul pere și răchita micșunele ! Cu alte cuvinte, băieții cu ochi albaștri de la SIE păstrează linia Securității comuniste, dosind fără jenă crima și corupția exact cum au făcut-o și în cazul Revoluției din 1989 sau al Mineriadelor. Reacția promptă a spionajului extern dovedește că, în realitate, nu este vorba de milioanele furate din banii de răscumpărare plătiți pentru niște cetățeni români răpiți de teroriști (sumă oricum recuperată din averea teroristului Omar Hayssam), ci despre operațiuni internaționale mult mai complexe.

Pe scurt, în spatele circului mult prea mediatizat în 2005, SIE a dosit cu grijă traficul ilegal și contrabanda internațională cu armament derulate de instituțiile statului alături de celebrul terorist Viktor Bout ( dosarul Armamentul – 628/D/P/2005) și participarea României la operațiuni ilegale pe teritoriul altor țări (vezi operațiunea ORCHARD – în traducere Livada). Sute de milioane, chiar miliarde de euro sunt în joc. Și atunci cum să scoată la suprafață justiția română, crima organizată, corupția, dar mai ales hoția, dacă acestea sunt considerate în continuare  secret de stat ? La ordin să trăiți ! Ordinul SIE.

În Răpirea din Irak, pentru devoalarea raptului financiar, autoritățile competente nu trebuie decât să-i cheme în fața instanței pe generalii SIE Isac Adrian – nume de cod Ștîk (baionetă în limba rusă), pe diplomatul-acoperit Mihai Ștefan Stuparu – nume de cod Billy sau Trabant și pe Silviu Predoiu – conspirat Pumnea, pe generalii SRI Florian Coldea și Ion Maranda, alături de alte grade inferioare ale serviciilor secrete aflate în ambasada noastră din Bagdad cu 10 ani în urmă.

Aceste afaceri nu sunt primele cazuri cunoscute de palmare a unor sume importante de bani sub pretextul unor înalte rațiuni de stat, deși jaful secretizat din banul public a ieșit rareori la iveală. În 1995, israelienii supărați că încălcasem protocolul semnat cu ei în afacerea Puma SOCAT și livrasem arabilor elicoptere dotate cu tehnologie și armament supuse embargoului, au servit jurnaliștilor modul în care “diplomatul” SIE Benone Ghinea furase aproximativ 800.000 $ dintr-o tranzacție secretizată. A urmat un scandal monstru care s-a lăsat cu pușcărie pentru diplomatul afacerist.

Poate cel mai  concludent exemplu de secretizare abuzivă a delapidării instituționalizate este ascunderea în arhivele statului, sub regim de strict secret de importanță deosebită, a meniului deținuților din sistemul penitenciar, din urmă cu peste o jumătate de secol. Pentru că, vedeți dumneavoastră, în afacerea Vișnescu, secretizarea bunătăților cu care erau tratați deținuții în anii ’50 dobândește valențe de crimă de stat. Listele culinare nu sunt clasificate de regimul democratic al României, de  pomană. Acestea sunt dovada că, deținuții politici erau torturați prin înfometare de angajații penitenciarilor care furau de rupeau. Aici nu mai este vorba despre vreo doctrină anume sau de dizidență și eroism. Oameni buni, avem de a face cu hoție ! Au furat mâncarea deținuților, iar peșcheșul era trimis la conducerea direcției, ministerului de resort și chiar la partid. Cum să nu secretizezi furtul  și să nu le dai criminalilor din sistemul penitenciar drept de viață și de moarte asupra deținuților ? Hoția secretizată s-a perpetuat în sistem în mod accelerat și a fost instituționalizată de urmașii acestor criminali ajunși în capul bucatelor și după ‘90.

Mai este ceva ce majoritatea magistraților români nu știu. Nu poți închide ofițerii acoperiți de Serviciul de Informații Externe, indiferent ce funcție ocupă aceștia – președinte, prim ministru, ministru sau diplomat, pentru că aceștia, conform cutumelor militare nu fură. La SIE se completează .

Eduard Ovidiu Ohanesian