BREAKING NEWS

Festivalul Strada Armenească, ediția a-IV-a

Uniunea Armenilor din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 2 și Departamentul pentru Relații Interetnice organizează în perioada 28-30 iulie 2017 a patra ediţie a Festivalului Strada Armenească, care va avea loc pe Strada Armenească şi în cadrul complexului armenesc (curtea interioară a Bisericii Armene, sediul Uniunii Armenilor din România, Muzeul Dudian, Centrul Cultural Armean și Strada Armenească).
În Bucureştiul de odinioară, cartierul armenesc se întindea în zona din jurul Bisericii Armene între Bulevardul Carol I, Strada Armand Călinescu, Strada Speranţei, Strada Franzelarilor şi Strada Spătarului, coloana lui vertebrală fiind Strada Armenească. Dealtfel, cea mai veche casă din Bucureşti, casa Melik, construită în anul 1760 se găseşte în inima cartierului armenesc al oraşului.
Peste drum de cartierul armenesc, de cealaltă parte a Bulevardului Carol I începea cartierul evreiesc dominat de cele două mari sinagogi din zona Udrişte şi Sf. Vineri, iar foarte aproape, în zona Pieţei Pache Protopopescu, cartierul grecesc în mijlocul căruia a fost înălţată Biserica Greacă construită în stil ionic la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ţiganii erau peste tot şi din acea perioadă este şi binecunoscutul cântec Pe uliţa armenească. Aşa că, la fel ca la ediţiile anterioare ale festivalului, i-am invitat pe vecinii noştri evrei, greci şi ţigani să recreem o bucăţică din Bucureştiul de atunci. Să îl recreem îmbinând însă, în faţa bucureştenilor, tradiţia cu modernitatea.
Festivalul se adresează tuturor bucureştenilor având câte ceva pentru fiecare. De la spectacole de teatru şi concerte de muzică tradiţională şi modernă la obiceiuri armeneşti sau bucureşteneşti. De la expoziţii de fotografie la descifrarea artei scrisului cu caractere armeneşti. De la restaurante şi cafenele cu produse specifice arealului gastronomic armean şi bazarul plin cu de toate, cu iz de mirodenii orientale la dansuri tradiţionale armeneşti, greceşti, evreieşti şi sublimarea lor în modernitate realizată cu multă măiestrie de romi. Aşa, ca să mai ardem caloriile. Şi pentru că am spus că se adresează tuturor bucureştenilor, copiii vor găsi în cadrul festivalului un program copios de teatru şi ateliere teatrale, ateliere pentru confecţionat păpuşi şi pictat figurine dar şi ateliere de dans, de creaţie cu Lego şi un loc foarte special unde vor vedea cum o jucărie imaginată de ei poate deveni realitate prin imprimarea 3D. Dealtfel şi oamenii mari vor putea pleca de la festival cu propria statuetă imprimată 3D după ce vor fi bine scanaţi ca să semene statueta cu ei.
În Bazarul ce se va întinde de o parte şi de alta a străzii, vizitatorii noştri vor putea descoperi o mică parte din Armenia unde vor putea observa bijuterii, obiecte de ceramică, ţesături armeneşti, obiecte handmade dar şi cărţi, icoane sau ilustraţii cu motive armeneşti.
În cele trei zile ale festivalului vizitatorii vor putea admira interiorul Bisericii Armene şi vor putea afla câte ceva despre istoria armenilor, despre limba lor şi despre felul în care scriu şi îşi transformă literele în obiecte de artă.
Festivalul se va desfăşura vineri 28 iulie între orele 18:00 – 22:00, sâmbătă 29 iulie între 10:00 – 22:00 şi duminică 30 iulie între 10:00 – 22:00.
Accesul este gratuit.