DNA așteaptă prescrierea faptelor
Urmărit penal de un deceniu pentru înșelăciune și uz de fals, numit manager la spital în Gorj
În ciuda protestelor medicilor, în urmă cu aproape trei luni, chirurgul Adrian Murea a fost numit director al spitalului orășenesc din Rovinari
Conform procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), chirurgul făcea parte dintr-un grup de crimă organizată care folosea acte false autentificate de notari fantomă și bolnavi în fază terminală pentru a fura imobile
Managerul Murea, poreclit de colegii săi din Ministerul de Interne “Doctorul Moarte”, este cercetat de peste 11 ani, pentru furtul “Casei Sadoveanu”
DNA refuză să dea informații despre dosar, iar chestorul Murea se face că plouă
Dezvăluirile omului de afaceri româno-elvețian, Dragoș Rișcanu, apărute în presa centrală, zilele trecute, au declanșat dezbateri intense despre locul și rolul Direcției Naționale Anticorupție în peisajul politic românesc. Imediat după execuția publică a magistraților Mihaela Iorga Moraru și Doru Țuluș, Rișcanu (păgubit într-unul din dosarele Microsoft și victimă în alte dosare prăfuite din arhiva DNA), a adus în fața opiniei publici, în termini simpli, adevăratele motive ale scandalului. “ Dosarele Microsoft i-au fost luate doamnei Moraru după ce SRI a dispărut din câmpul tactic”, declara acesta într-un amplu interviu, în 5 iulie 2017, la Nașul TV. Câteva zile mai târziu, omul de afaceri avea să vorbească despre principalul instrument folosit de șefa DNA în anumite dosare sensibile : prescrierea. Astfel, într-o emisiune recentă, Dragoș Rișcanu amintea de alt dosar antic din curtea DNA, care stă să se închidă după ce a lâncezit mai mult de un deceniu, fără ca vinovații să dea socotelă pentru faptele lor. Dosarulul nr. 21/P/2006, cunoscut sub numele de “Casa Sadoveanu”.
După o perioadă de interimat de câteva luni, chirurgul Adrian Murea a fost numit, definitiv, manager al Spitalului Orășenesc „Sfântul Ștefan” din Rovinari. Concursul pentru fotoliul de manager, promovat de chestorul (r) Murea, a avut loc în luna aprilie 2017. Managerul este fiul fostului primar pesedist al municipiului Târgu Jiu (1992-1996), Victor Murea, ministru al Minelor în Guvernul provizoriu Petre Roman (constituit prin Decretul Lege nr. 10 din 31 decembrie 1989 al CFSN). Juniorul Murea a profesat până anul trecut la spitalul Ministerului de Interne din capitală, Profesor Dr. Dimitrie Gerota. Presa locală a consemnat că, în 2006, primarul orașului Rovinari, Robert Dorin Filip, îl promovase director interimar pe Adrian Murea, în ciuda protestelor personalului medical revoltat de această numire. Aceștia aflaseră că, rezervistul MAI, Adrian Murea, poreclit în presă “Doctorul Moarte”, fusese cercetat de procurori în mai multe dosare penale.
Escrocherii imobiliare pe bandă rulantă
Cotidianul “Evenimentu Zilei” dezvăluia în noiembrie 2008, sub titlul “Operaţiile imobiliare ale “Doctorului Moarte””, escrocheriile grupării Murea. Medicul de la Interne era învinuit de procurori pentru mai multe pungășii imobiliare, mai precis, pentru “înşelăciune în convenţii în formă agravantă”. Jurnaliștii scriau că prejudiciul estimat în dosarul instrumentat de magistrații Direcției Naționale Anticorupție depășea un milion de euro. Pe scurt, chirurgul Adrian Murea era acuzat că, împreună cu escrocul internațional Joseph Stark (care ispășea o pedeapsă de zece ani închisoare la data apariției articolului de mai sus), s-ar fi folosit de pacienţii internaţi la spitalul Gerota pentru a întocmi procuri false. Pe baza acestor documente, notarii publici autentificau contractele de vânzare-cumpărare ale unor imobile, care ajungeau în cele din urmă, din proprietatea deținătorilor de drept, la Murea, ori în posesia altor apropiați ai acestuia.
De exemplu, în 20 mai 2002, Adrian Murea, „împuternicitul vânzătorului“ unui imobil situat pe Strada Emanoil Porumbaru nr. 75, prezentase notarului public Livia Alexandru, cu biroul în str. Ion Câmpineanu nr. 23, bl. 10, sc. 3, ap. 72, sector 1, o procură falsă, autentificată de un notar inexistent din New York. Conform jurnaliștior EVZ, procurorii ridicaseră ștampila folosită pe documentul falsificat în urma unei percheziții efectuate în locuinţa lui Joseph Stark. Povestea s-ar fi repetat, în același an, în cazul altui imobil din şoseaua Kiseleff nr. 39.
Pacienți decedați și notari fantomă
Din informațiile noastre, în prezent, Adrian Murea este cercetat de procurorii DNA în dosarulul nr. 21/P/2006, mai cunoscut sub numele de “Casa Sadoveanu”. Cercetările în acest caz au demarat în 2003, când omul de afaceri româno-elvețian Dragoș Rișcanu, s-a trezit că, nu mai este proprietarul casei din strada Barbu Delavrancea nr.47.
În luna mai 2003, încercând să-și onoreze dările către bugetul de stat, omul de afaceri află că nu mai poate plăti impozitul, fiindcă imobilul din str. Delavrancea nu-i mai aparținea. Actele notariale arătau că, în 2002, în SUA, Dragoș Rișcanu l-ar fi mandatat pe un anume Ştefan Macovei să-i vânda casa din Bucureşti. Imobilul din strada Delavrancea 47, proprietatea afaceristului româno-elvețian, fusese, nu se știe cum, intabulat pe numele chirurgului Adrian Murea. Tranzacția măsluită se încheiase, în 4 noiembrie 2002, tot în biroul notarului Livia Alexandru și tot în baza unor acte false, autentificate de Helen Nielson, notar inexistent în SUA. Procurorii DNA mai notau în rezoluție că „cercetările atestă că semnătura de la rubrica «vânzător prin mandatar» nu este executată de Macovei Ştefan, care la data de 19 septembrie 2002 (cu 15 zile înainte de semnarea contractului) fusese externat în stare gravă de către medicul Murea, iar la 19 octombrie 2002 a decedat“. Conform expertizei grafologice a Institutului de criminalistică din cadrul IGP, „semnatura în litigiu depusă la poziţia… „a contractului de vânzare-cumpărare nr. 424/4.10.2002 nu a fost executată de Macovei Ştefan”. Ulterior, până și notarul în cauză, a încercat să-şi piardă urma, schimbându-şi sediul, la adresa veche figurând o firmă de sisteme de ventilaţie.
Urmărit penal pentru uz de fals
Proprietarul de drept susține că și-a primit casa înapoi, prin sentința civilă 772/14.04.2011, după opt ani procese și cercetări tergiversate de colegii gradați ai medicului Murea. Instanța Tribunalului București “ dispune dispune restabilirea situației anterioare prin reîntoarcerea imobilului situat în București, str. Barbu Delavrancea nr. 47, sector 1, compus din teren în suprafața de 788,10 m.p. și construcție aflată pe teren, tip parter, etaj-mansardă, cu garaj, în proprietatea reclamanților. “
Rișcanu intră în posesie de abia în 2013, când procurorii DNA ridică sechestrul asigurator pe imobilul în discuție. Prin ordonanța emisă de magistrați în data de 28.11.2013, se specifică și faptul că : “ În dosarul 21/P/2006, față de învinuitul Murea Adrian este începută urmărirea penală pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni : infracțiunea de înșelăciune prev. de art. 215 alin. 1,2,3 și 5 C. pen. cu aplic. art.41 alin. 2 C. pen. ( 3 acte materiale); infracțiunea de uz de fals în formă continuată prev. De art. 291 C. pen. cu aplic. art.41 alin. 2 C. pen. ( 2 acte materiale ) “. La sfârșitul anului 2012, imobilul din strada Delavrancea nr. 47 ajunge din nou subiect de presă, după ce persoane neidentificate l-au incendiat. Din casa în care a trăit și creat scriitorul Mihail Sadoveanu nu au mai rămas decât zidurile. Proprietarul spune că nu își poate exercita dreptul la folosință asupra proprietății nici astăzi, pentru că anchetatorii nu s-au deplasat la fața locului să ridice probe și să constate ce s-a întâmplat cu imobilul.
Murea : “Păi de unde să știu eu ?”
Am încercat să aflăm ce s-a mai întâmplat cu dosarul aflat în lucru de 11 ani, în care, actualul manager al spitalului din Rovinari, Adrian Murea, era urmărit penal și ce măsuri s-au luat în vederea despăgubirii victimelor. Direcția Națională Anticorupție ne-a înaintat următorul răspuns : “La solicitarea dvs. din data de 15 iunie 2017, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele: În dosarul menționat de dvs., respectiv 21/P/2006 față de persoana menționată de dvs. s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor într-o cauză separată în vederea stabilirii împrejurărilor concrete ale săvârșirii faptelor. În acest moment, alte informații nu pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.”
Contactat telefonic, Adrian Murea ne-a declarat că nu a auzit despre dosarul 21/P/2006 și că nu a fost chemat de procurori. “Păi de unde să știu eu ?”, a spus directorul spitalului din Rovinari.
Eduard Ovidiu Ohanesian