BREAKING NEWS

Cine și de ce îl protejează pe polițistul Urâte ?

Corupție, nepotism și trafic de influență în MAI

În articolul “Patrulaterul Șugac-Șugac-Urâte-Chendereș și lumea interlopă” am arătat că polițistul Dinu Urâte a fost prietenul inclusiv de suflet al comisarului Luminița Șugac (fost adjunct al șefului IPJ Satu Mare, actualmente ofițer de poliție judiciară în cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA ) și al soțului acesteia, comisarul șef Emilian Șugac (fost șef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Satu Mare , actualmente adjunct al șefului IPJ Satu Mare ) și a fost protejat de anumiți procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare și DNA Oradea. În perioada în care Luminița Șugac a deținut funcția de adjunct al șefului Poliției Satu Mare, polițistul Urâte, care avea gradul de inspector principal, a fost promovat șef al Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Satu Mare. În decembrie 2011a fost promovat șef al Biroului de combatere a infracțiunilor contra patrimoniului din cadrul Serviciului Investigații Criminale al IPJ Satu Mare. După câteva luni, respectiv în aprilie 2012, când avea gradul de subcomisar, Dinu Urâte a fost împuternicit la comanda Serviciului Investigații Criminale, având sprijinul total al inspectorului șef și al celor doi adjuncți ai săi.

Așa cum am arătat în articolul precedent, mai nou se vehiculează că Emilian Șugac va fi promovat șef al IPJ Satu Mare, iar Dinu Urâte adjunct al acestuia, cu susținerea comisarului șef Luminița Șugac, a prefectului județului, Radu Bud, și a fostului șef al IPJ, colonelul (r) Alexandru Molnar, care se află tustrei în relații de rudenie. Polițistul Urâte s-a lăudat tot timpul că are spate politic puternic. Originar din județul Bistrița Năsăud, acesta s-a lăudat o perioadă că este în relații apropiate cu deputatul Ioan Oltean, fost secretar general al PDL, care avea în aria de responsabilitate și județul Satu Mare. Apoi s-a lăudat că este susținut de PNL și de prefectul Radu Bud, în primul mandat al acestuia. După ce USL a ajuns la guvernare în mai 2012, soția sa s-a înscris în PSD, iar după alegerile parlamentare din decembrie 2012 polițistul Urâte a venit la serviciu, mai multe zile, cu autoturismul personal, având baloane cu sigla USL în interior, pentru a le arăta șefilor și subalternilor care este noua sa opțiune și susținere politică.

Polițistul Urâte a beneficiat însă tot timpul de protecție și din partea conducerii Inspectoratului General al Poliției Române. În 2012 și în 2013 șefii principalului sindicat al polițiștilor din IPJ Satu Mare au înaintat către șeful Direcției Investigații Criminale din IGPR, comisarul șef Mihai Pitulescu două informări ample în care au prezentat zeci de abateri grave ale polițistului Dinu Urâte. Reprezentați ai IGPR au fost trimiși la Satu Mare pentru a verifica aspectele semnalate, dar aceștia au manifestat o conduită părtinitoare și superficială. Majoritatea aspectelor sesizate nu au fost verificate, altele au fost verificate superficial, iar concluziile controlului au fost formulate în coadă de pește. După controale autorii sesizărilor au fost timorați, inclusiv cu plângeri pentru infracțiunea de denunțare calomnioasă. Polițiștii sătmăreni cred că Urâte a scăpat basma curată, cu toate faptele sale urâte, datorită protecției de care a beneficiat din partea șefului SIPI Satu Mare, comisarul șef Bogdan Lupu, promovat ulterior într-o funcție de conducere în Departamentul de Informații și Protecție Internă. Culmea ironiei este că după aceste controale, în februarie 2014, în urma unui concurs la care a participat singur, polițistul Urâte, care a ajuns la gradul de comisar, a fost numit definitiv șef al Serviciului Investigații Criminale din IPJ Satu Mare. În urma repunerii în funcția de șef al Serviciului Investigații Criminale a comisarului șef Vlad Boșca, după achitarea sa definitivă în dosarul penal instrumentat de DNA Oradea, cu aportul substanțial al comisarului șef Luminița Șugac, Dinu Urâte, având gradul de comisar șef, a fost numit în iunie 2015 în funcția de șef al Poliției municipiului Carei, în care a atras numeroase contestări din partea subalternilor și a localnicilor.

Redăm în continuare informarea înaintată în data de 21 iunie 2012 de reprezentanții principalului sindicat al polițiștilor din IPJ Satu Mare, șefului direcției Investigații Criminale din IGPR :

1 2 3 4 5 6 7 8