BREAKING NEWS

Bughea de Sus. Atac la comună și la limba română

Un eveniment ilar s-a petrecut în data de 9 februarie 2021, în comuna Bughea de Sus, județul Argeș. După mai multe bubuituri la punctul de transformare, PTA Bughea de Sus 1, unele gospodării au rămas pe întuneric. A fost nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru remedierea avariei. Edilul șef al comunei, Nicolae Tarbă, afirmă că ar fi avut de suferit 150-200 de familii. Cam asta este știrea, pe scurt. În fapt, după cum declară chiar Tarbă în fața camerelor de filmat, demolând limba română, problema alimentării cu energie electrică în comună este veche. Primarul agramat uită să spună că reprezentanții autorității administrației publice locale nu sunt în stare să rezolve chestiuni simple care țin de alimentarea cu energie electrică în comună și de proprietatea privată.

            De ani buni, în comuna Bughea de Sus, în urma unor lucrări executate de mântuială la rețeaua de distribuție de energie electrică, instalațiile PTA Bughea de Sus 1 pocnesc, explodează și iau foc exact în același loc, adică pe proprietatea doamnei Vasi Mariana. Incidentele, unele cu foc deschis, pun în pericol terenurile și clădirile din apropiere, mai ales casa proprietarei care are o serie de afecțiuni ce nu-i permit să se deplaseze. Deși autoritățile locale și județene cunosc problema în detaliu, timp de un deceniu nu s-au deranjat să găsească o rezolvare. Mai mult, aceștia încearcă să acrediteze ideea că proprietarul pe al cărui teren se află instalațiile buclucașe ar fi de vină pentru întreruperile alimentării cu energie electrică. Locuitorii comunei spun că lucrătorii Grupului CEZ România fac intervenții de mântuială, incidentele se repetă și nimeni nu dă socoteală. În 9 februarie 2021, s-a petrecut un fapt fără precedent. Instalațiile PTA Bughea de Sus 1 au plesnit de două ori, lăsând în beznă o parte din comună.

            Proprietarii terenului pe care s-au petrecut evenimentele și urmașii acestora, aflați în litigiu cu Grupul CEZ ( proprietarul instalațiilor cu pricina ), și-au ieșit din minți și au blocat accesul lucrătorilor la panourile electrice, condiționând intervenția cu semnarea unui proces verbal în care să se adauge și obiecțiunile lor. De menționat că proprietarul terenului afectat de defecțiuni a cerut de nenumărate ori mutarea instalațiilor ( stâlpi, transformatoare, panouri, ș.a.) sau încheierea unui acord între proprietarii instalațiilor și proprietarii terenului.    

Cum angajații Grupului CEZ au refuzat să încheie orice act, primarul Tarbă a cerut intervenția Prefecturii Argeș, care a trimis polițiști și jandarmi pentru a forța proprietarul abuzat să permită (pentru a câta oară ?) lucrătorilor să remedieze defecțiunile. Procesul verbal de intervenție a fost întocmit, în cele din urmă, între polițiști și proprietarul terenului.   

Luminează ca un far, e ceva dar nu e clar

            La apariția jurnaliștilor Muscel TV, primarul Tarbă și-a dat măsura “priceperii”, printr-un interviu fulminant. Este foarte greu de înțeles ce vrea să spună în intervenția sa, edilul agramat. Exemplificăm cu câteva pasaje extrase din puțul gândirii primarului :

“Au oprit integral curentul pe toată, pentru ca, datorită acestei intervenții a trebuit ca să înlocuiască încă o siguranță pe linia de medii.”

“Dânșii a zis ca să suport eu cheltuielile, cam așa se înțelege în adresa respectivă, fapt pentru care eu nu pot să suport problema respectivă.” Pentru o delectare maximă, vă invităm să urmăriți înregistrarea oferită cu amabilitate de postul local Muscel TV. Mai în glumă, mai în serios, ne întrebăm cum a putut să ajungă primar de comună un astfel de individ, care, într-un interviu atât de scurt, comite atâtea greșeli elementare de gramatică. Despre calitățile ascunse ale lui Tarbă ne poate informa numai conducerea PNL Argeș.

Cine a atacat comuna ?

            Ca și cum nu știe cine a executat lucrări de mântuială la instalațiile PTA Bughea de Sus 1, edilul șef al comunei a încercat să dea vina pentru scurtcircuit și pentru incendii, pe proprietarul pățit, pe al cărui teren s-au petrecut incidentele.  

Uitând cu desăvârșire de incidentele care au lăsat de nenumărate ori comuna în întuneric și de prestatorii serviciilor, primarul aruncă pisica moartă în curtea cetățeanului abuzat.

“În conformitate cu legislația în vigoare și legislația energiei electrice, cetățeanul care a cumpărat acest teren, în momentul în care l-a cumpărat, l-a cumpărat cu sarcini. Adică, stâlpii respectivi, atât de înaltă, cât și stâlpii de medie și joasă era pe terenul respectiv în momentul în care a intrat în posesie. “, spune Nicolae Tarbă, comițând un nou atac la limba română.

Nu se înțelege prea bine la ce anume se referă edilul șef, dar este greu de crezut că primul proprietar privat care a vândut terenul Marianei Vasi (tot un privat), a pasat vreo “sarcină” preluată de la statul român la începutul anlor ’90. Dar despre aceste probleme sperăm să primim lămuriri de la soția edilului șef de la Bughea de Sus, care gestionează treburile interne ale primăriei, chiar din biroul de la intrarea instituției, cum intri, prima ușă pe stânga. Să fie la mijloc vreun conflict de interese, să nu fie ?

Vom reveni cu amănunte.

Eduard Ovidiu Ohanesian