Cine-l protejează pe primarul Ciurdaș din Bârsău?
Cu trei-patru ani în urmă, mai mulți cetățeni din comuna Bârsău județul Satu Mare au înaintat la Prefectura Județului Satu Mare, la Inspectoratul Județean de Poliție, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare și la Serviciul Teritorial Oradea al Direcției Naționale Anticorupție mai multe sesizări privind abuzuri și fapte de corupție ale primarului PSD Traian Ciurdaș, aflat actualmente la finalul celui de-al patrulea mandat. Fiind sesizat de cetățenii respectivi că instituțiile statului tergiversează soluționarea plângerilor lor, în primăvara anului 2014 senatorul independent de Satu Mare, Valer Marian, a depus sesizări împotriva primarului Ciurdaș la Serviciul Teritorial Oradea al Direcției Naționale Anticorupției, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare și la Secția Zonală de Poliție Valea Vinului. Serviciul Teritorial Oradea al DNA s-a spălat pe mâini că faptele reclamate nu sunt de competența sa și a transmis sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, care a trimis-o Secției Zonale de Poliție Valea Vinului, la care este arondată comuna Bârsău. La fel a procedat și Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, care a transmis sesizarea tot Secției Zonale de Poliție Valea Vinului.
Prin sesizările formulate de cetățenii din comuna Bârsău și de senatorul Valer Marian au fost imputate primarului comunei Bârsău următoarele fapte:
1.În calitate de primar, Traian Ciurdaș a angajat rude apropiate la Primăria comunei Bârsău și a impus angajarea unor rude sau persoane apropiate la societatea de salubritate care are relații contractuale cu primăria pe care o conduce. Astfel, primarul Ciurdaș l-a angajat consilier personal pe fiul său, cu un salariu lunar de 1800 lei, dar acesta nu s-a prezentat deloc la locul de muncă. Pe fratele său Petru Ciurdaș l-a angajat șofer la primărie, cu un salariu lunar de 900 lei, iar acesta s-a remarcat prin efectuarea de prestări servicii pentru cetățenii din comună cu buldoexcavatorul primăriei, pe care nu le-a decontat, nefiind eliberată nicio chitanță. Pe soția sa a anagajat-o bibliotecară la biblioteca comunală, iar pe fratele său Avram Ciurdaș și pe amanta sa Elisabeta Megyesi, zisă Bobyka, cu domiciliul în satul Cărășeu satul Culciu, i-a angajat la societatea de salubritate care a încheiat contract de prestări servicii cu Primăria comunei Bârsău. Pe soacra sa Rodica Borșe a anagajat-o femeie de serviciu la primărie, de unde a fost plătită inclusiv în perioada de un și jumătate în care a locuit la Negrești Oaș, la o altă fiică, la care s-a mutat pentru îngrijirea nepoților .
2.În perioada 2007-2012, deși primarul Ciurdaș a stabilit taxe de pășunat și obligația de prestări servicii (curățare) pe pășunea comunală de către deținătorii de animale, fără știrea acestora a fost înființată o așazisă asociație de pășunat, al cărei președinte a fost numit cumnatul primarului, Gavril Andor, asociație care a încasat subvenții de la APIA în sumă totală de 521.175 lei. Fondurile încasate de la APIA au fost administrate de primar și cumnatul său, fără să se cunoască cum s-au licitat lucrările de curățare a pășunii, precum și cum au fost executate și recepționate aceste lucrări. În gospodăria primarului Ciurdaș și în gospădăria cumnatului său au fost observate în ultimii ani câte un tractor de mare capacitate, marca John Deer, care se presupune că ar fi fost achiziționate din fondurile încasate de la APIA.
3.Primarul Ciurdaș și frații săi folosesc de mai mulți ani o suprafață de pădure de 7 hectare, situată în locul numit Vârful Codrului, pe care ar fi trebuit să fie pusă în posesie o altă persoană, respectiv de Adela Moș din Oradea.
4.Primarul Ciurdaș a folosit frecvent autoturismul și tractorul primăriei în interes personal, avariind tractorul cu ocazia exploatării de material lemnos pe suprafața de pădure din locul numit Vârful Codrului.
5.Primarul Ciurdaș a atribuit în 2005 și în 2006 lucrări de reparație a dispensarului uman din Bârsău firmei SC Termocrist SRL, dar majoritatea lucrărilor au fost executate de frații săi, Petru și Avram, fiind de proastă calitate. Frații primarului au efectuat lucrări de reparații și la biroul adminitrativ din satul Bârsăul de Jos în anul 2001, dar și aceste lucrări au fost de proastă calitate, astfel că în toamna anului 2006 a fost anagajată firma SC Termocrist SRL pentru a efectua din nou reparații, întrucât s-a stricat acoperișul și au căzut tavanele.
6.Frații primarului Ciurdaș, împreună cu consilierul Ion Ulciugan, au colectat o perioadă deșeurile din comună, fără să aibă o firmă de salubrizare, încasând o sumă consistentă de la primărie și aruncând gunoiul pe pășunea din Bârsăul de Jos. Există dubii și cu privire la constituirea comisiei de licitație și la modul de desfășurare a licitației pentru lucrarea de apă-canalizare din comună.
7.Fără a organiza licitații, primarul Ciurdaș a atribuit firmei SC Truk Speed SRL din localitatea Fărcașa județul Maramureș lucrări de pietruire a drumurilor din comună, recepția cantității de piatră transportată de această firmă făcându-se formal, iar distribuirea pietrei pe drumuri făcându-se preferențial.
8.Primarul Ciurdaș a comandat firmei SC Mob Denis SRL Baia Mare mobilier pentru biblioteca comunală din Bârsău, care a fost executat și livrat, iar, cu această ocazie, a fost executat și livrat mobilier și pentru edilul șef și pentru amanta sa, care a fost decontat tot din banii primăriei.
9.În perioada 25.08.- 01.09.2013, primarul Ciurdaș și amanta sa au petrecut un sejur la hotelul Del-Mar din Mamaia, referitor la care cetățeni din comună reclamă că ar fi fost suportat din banii primăriei.
10.Au fost acordate fictiv salarii pentru activități legate de fondurile europene unui număr de patru salariați de la primărie, în condițiile în care legea prevede acordarea acestora în situația în care se prestează un anumit procent de muncă cu aceste fonduri.Totodată, a fost acordată indemnizație pentru Control Financiar Preventiv unei persoane care nu îndeplinea condițiile legale pentru a efectua o astfel de activitate.
11.În cursul anului 2012, cu ocazia referendumului pentru destituirea președintelui României și cu ocazia alegerilor parlamentare, pe statele de plată ale membrilor secțiilor de votare au apărut și persoane care nu au fost desemnate, ca, de exemplu, soacra sa Rodica Borșe.
12.Registrele cu evidența normelor la CAP au fost sustrase de la primărie și se găsesc la un funcționar comunal acasa, iar unii localnici au devenit pensionari deși nu au lucrat niciodată în CAP.
13.Pe parcursul celor patru mandate de primar (2000-2016) primarul Ciurdaș a dobândit în condiții dubioase autoturisme, construcții și terenuri (inclusiv în localitatea Săsar județul Maramureș).
Deși au trecut trei ani de la înregistrarea sesizărilor cetățenilor din comuna Bârsău și doi ani de la înregistrarea sesizărilor senatorului Marian, dosarul primarului Traian Ciurdaș, care poarta numărul de înregistrare 1703/P/2014 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, nu a fost soluționat de instituțiile judiciare abilitate. Și nici nu există șanse să fie finalizat prea curând, urmărindu-se mușamalizarea cazului, conform unor surse judiciare. Cetățenii din Bârsău bănuie că acest fapt se datorează protecției de care se bucură din partea deputatului Octavian Petric, președintele PSD Satu Mare, cu care se află în relații foarte apropiate. Soția deputatului Petric este ofițer de poliție și are multă influență în Inspectoratul Județean. Iar șeful Secției Zonale de Poliție din Valea Vinului din ultimii ani, comisarul Vasile Cherecheș, este cunoscut drept omul de casă al familiei Petric. Sătenii din Bârsău își pun ultima speranță în noul procuror general al României, la care vor să meargă în audiență.
Vasile Codreanu