BREAKING NEWS

Redeschiderea dosarului “Fregate”

 

Coat_of_arms_of_the_Senate_of_Romania

Adresată: Domnului ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc

Senator: Valer Marian

Circumscripția electorală: Satu Mare

Colegiul electoral: 1

Grup parlamentar: Independent

Obiect: Redeschiderea dosarului DNA privind acuzaţiile de luare de mită pentru achiziţionarea a două fregate militare din Marea Britanie

         

Sedința Senatului din : 12.02.2015

 

În temeiul art. 112 alin. 1 din Constituţia României şi art. 158 din Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta

 

 ÎNTREBARE:

În anul 2002 Guvernul României a achiziţionat, cu suma de 122 milioane de euro, două fregate militare vechi, denumite ulterior ”Regele Ferdinand” şi ”Regina  Maria”, de la grupul BAE SYSTEMS din Marea Britanie, a cărei divizie de rachete a fuzionat în 2001 cu EADS, operând sub denumirea MBDA.
Contractul cu BAE SYSTEMS a fost negociat şi semnat din partea Guvernului României  de George Maior, care ocupa atunci funcţia de secretar de stat pentru relaţii internaţioanale în Ministerul Apărării Naţionale , fapt menţionat de acesta în CV-ul  său.
Legat de tranzacţia cu BAE SYSTEMS, în publicaţia britanică The Observer au apărut în 2007 acuzaţii că un politician român neidentificat ar fi primit un comision secret de 6 milioane de lire sterline (7,6 milioane de euro). DNA a deschis o anchetă în acest sens, pe care a închis-o în 2009 cu soluţia de neîncepere a urmăririi penale, cu menţiunea că va  putea fi redeschisă dacă vor apărea ulterior noi probe .
Având în vedere că DNA  a declanşat, în cursul anului trecut, urmărirea penală în dosarul EADS, vă solicit să verificaţi şi să-mi comunicaţi dacă procurorii anticorupţie au în vedere şi redeschiderea cercetărilor privind acuzaţiile de luare de mită în cazul achiziţionării celor două fregate militare de la grupul BAE SYSTEMS, care a fuzionat parţial cu concernul EADS.
Solicit răspuns scris şi verbal.

 

                                          Senator

                                       Valer Marian