BREAKING NEWS

Daniel Ghiță îl urnește pe Tanczos Barna

Deputatul PSD Daniel-Florin Ghiță i-a cerut socoteală ministrului Mediului Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, cu privire la neregulile și nelegalitățile comise de unii înalți funcționari publici din cadrul ministerului pe care-l păstorește. Astfel, în data de 21.02.2022, politicianul a prezentat în Parlamentul României o interpelare bazată pe rapoartele de control și sesizările penale aflate  de mai multe luni pe masa ministrului Barna.

 INTERPELARE

Adresată: Domnului ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna

Deputat: Daniel-Florin Ghiță

Grupul parlamentar: PSD

Circumscripția electorală: nr. 25 Ilfov

Obiect: Modul sau stadiul de soluționare a unor sesizări penale sau disciplinare

În temeiul prevederilor articolului 112 alineatul 1 din Constituția României si ale articolului 202 din Regulamentul Camerei Deputaților, vă adresez următoarea

INTERPELARE:

            În baza Raportului de control nr. 4692/BT/06.05.2021, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o sesizare penală înregistrată la cabinetul dvs. sub nr. 4692/BT/03.06.2021, prin care ați solicitat cercetarea, sub aspectul săvârșirii unor posibile infracțiuni de neglijență în serviciu, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu, principalilor reprezentanți ai Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea: inspectorul șef Gheorghe Poenaru, directorul Direcției de Implementare și Avizare, Eugen Simionescu, și juristul Constantin Bulacu.

            În esență, sesizarea în cauză este legată de neaplicarea unei hotărâri definitive și executorii, respectiv a Deciziei Curții de Apel Craiova nr. 231/31.01.2019, conform căreia Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj a pierdut dreptul de a gestiona fondul cinegetic nr. 21 Dănești din județul Gorj, care trebuia predat în gestiune temporară către Direcția Silvică Gorj. S-a apreciat că sus numiții au favorizat astfel gestionarul AJVPS Gorj să gestioneze în mod ilegal fondul cinegetic nr. 21 Dănești, la un tarif minim de gestionare, fără să efectueze diligențele legale de predare în gestiune temporară către Direcția Silvică Gorj și de intrare în circuitul legal de atribuire prin licitație publică, prin care ar fi fost adjudecat la un tarif de gestionare mai mare.

            Tot legat de neaplicarea hotărârii mai sus menționate, a Curții de Apel Craiova, în baza aceluiași raport de control, Direcția Corp Control, Integritate și Anticorupție a înaintat Comisiei de Disciplină din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o sesizare, înregistrată sub nr. 4692/DCCIA/15.07.2021, prin care a fost solicitată cercetarea disciplinară a inspectorului șef al Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, Gheorghe Poenaru, pentru încălcarea mai multor atribuții legale conferite.

            Pe de altă parte, Direcția Corp Control, Integritate și Anticorupție a înaintat Comisiei de Disciplină a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o sesizare, înregistrată sub nr. 4603/DCCIA/21.07.2021, prin care a fost solicitată cercetarea disciplinară a inspectorului șef al Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, Gheorghe Poenaru, și a directorului Direcției de Implementare și Avizare, Eugen Simionescu, pentru încălcarea mai multor prevederi legale constatate prin Raportul de control nr. 4603/BT/23.06.2021, care a avut ca obiect activitatea Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea.

            Referitor la cele expuse, vă solicit, domnule ministru, să-mi comunicați modul de soluționare a celor două sesizări disciplinare, de la înregistrarea cărora au trecut peste 7 luni, precum și modul sau stadiul de soluționare a sesizării penale formulate împotriva reprezentanților Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, inclusiv dacă aveți știință dacă a fost începută urmărirea penală in rem sau in personam împotriva acestora. Totodată, vă solicit să-mi comunicați dacă reprezentanții Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea au fost suspendați din funcție, având în vedere neregulile grave constatate, precum și că, potrivit surselor noastre, cel puțin domnul Eugen Simionescu ar avea calitatea de suspect într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, în care este cercetat pentru abuz în serviciu și purtare abuzivă.

Solicit răspuns scris și oral.

Deputat

Daniel-Florin Ghiță