BREAKING NEWS

Ziua Morților în Țara Oașului, cu Dragnea și PSD

Adunată să discute despre integritatea partidului, noua conducere națională a PSD a adăstat și a chefuit la motelul celui mai mare mafiot din zonă

646x404Noul președinte al PSD Liviu Dragnea s-a găsit să organizeze prima ședință  a Comitetului Executiv Național al partidului la Negrești Oaș vineri, 30 octombrie 2015, taman în perioada în care oamenii din zonă sunt preocupați de comemorarea morților din familiile lor, care are loc anual în ultimele zile ale lunii octombrie și primele zile ale lunii noiembrie. La această ședință au venit circa 100 de lideri pesediști, respectiv membrii Biroului Permanent Național al PSD și toți președinții de organizații județene, precum și 10 miniștri. O parte dintre aceștia au sosit cu două avioane private și cu cursele Tarom de Satu Mare și Baia Mare.  Deși a fost invitat și așteptat, premierul Victor Ponta nu și-a făcut apariția în zonă.

Toată crema pesedistă a fost cazată joi la Complexul Turistic Valea Măriei, situat lângă Negrești Oaș, compus din motel cuCIMG2691 restaurant și piscină cu apă termală, la care gazdele au oferit aseară o petrecere pe cinste. Complexul turistic este proprietatea afaceristului Mihai Crișan, cunoscut drept un  individ violent și analfabet, fost cioban până în 1989, devenit ulterior unul din marii potentați ai zonei, un fel de Bercea Mondial local. În ultimii ani, Crișan a fost cercetat pentru fapte de violență extremă, evaziune fiscală, contrabandă cu țigări și afaceri nelegale cu material lemnos. În cursul acestui Crișan a fost ridicat cu mascați de la acest hotel, fiind reținut și inculpat, iar apoi trimis în judecată de către DNA pentru patru infracțiuni de dare de mită. Actualmente este urmărit penal pentru fraude de milioane de euro în afaceri derulate cu SC Electrica SA.

În ultimii ani, Crișan a devenit un apropiat al președintelui PSD Satu Mare Mircea Govor și unul din principalii sponsori ai partidului la nivel județean. Drept recunoștință din partea PSD, Crișan a obținut recent executarea sub antrepriză a lucrării de construire a noii case de cultură din Negrești Oaș, în valoare de circa 6 milioane de euro.

Cu ce a ajutat Dragnea Țara Oașului și județul Satu Mare?

Acompaniat de liderii locali ai PSD, Liviu Dragnea s-a lăudat că a ajutat substanțial Țara Oașului și județul Satu Mare în ultima periaodă. Realitatea din teren este cu totul alta.

În 2013, firma TelDrum Alexandria, aflată sub controlul său, a încasat 9 milioane de euro pentru Autostrada Oașului (Negrești-Bicsad-Călinești Oaș-Gherța Mică-Turț), după ce a înhățat această lucrare cu concursul președintelui PSD Satu Mare Mircea Govor, care este și vicepreședinte al Consiliului Județean, de la o firmă din zonă, care executase circa o treime din lucrare. După nici doi ani de la finalizare, asfaltul de pe Autostrada Oașului este vălurit și găurit în multe locuri.

O altă firmă controlată și protejată de Dragnea (3T Piatra Neamț) a obținut în 2013 o lucrare de 7 milioane de euro în cadrul proiectului de reabilitare a sistemului de aducțiune și canalizare din județul Satu Mare, finanțat de Uniunea Europeană cu 108 milioane de euro. În ultimii ani, locuitorii din Negrești Oaș și comunele învecinate au avut însă parte de o apă lălâie și cenușie, iar în vara acestui an au rămas de mai multe ori fără apă.

Dragnea a făcut jocurile și pentru lucrările de modernizare a Aeroportului Satu Mare, demarate în acestă toamnă, în valoare de zeci de milioane de euro, din care partea leului îi revine firmei controlate de protejatul și sponsorul său Mircea Govor, SC Tehnic Asist SRL Botoșani. După cum se vede, firmele din Oaș și din restul județului Satu Mare nu au nicio șansă să câștige licitații pentru lucrări finanțate din pixul și din gura lui Dragnea.

În cursul lunii aprilie 2013, când a participat la Turț la întrunirea producătorilor de pălincă din județul Satu Mare, Dragnea le-a promis acestora, în calitate de președinte executiv al PSD și de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale, că va rezolva problema accizei la pălincă în decurs de un an, dar nu a făcut nimic în acest sens. Oșenii au rămas cu promisiunea, iar în anii următori dările și abuzurile împotriva producătorilor de pălincă s-au înmulțit.