BREAKING NEWS

Nou dosar la PÎCCJ pentru Victor Ponta

Dovada de opacitate a Ministerul (ne)Public

Printr-un răspuns înaintat de Biroul de informare și relații publice al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Ministerul Public dă dovadă de o totală lipsă de transparență în relația cu presa și cu opinia publică. Prevalându-se de dispoziţiile art. 25 alin. 1 din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media, PÎCCJ ne transmite că nu ne poate furniza nici măcar numărul dosarului în care ex-premierul este cercetat pentru infracțiunea de favorizare a făptuitorului.  Victor Ponta a intrat în vizorul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție în 2015, în timpul mandatului de prim-ministru, după o serie de plângeri penale, interpelări și declarații de presă ale fostului senator Valer Marian.
Conform documentelor aflate pe masa procurorilor, Valer Marian a adus la cunoștința guvernului condus de Victor Ponta, fapte de natură penală care ar fi fost săvârșite la Direcția Silvică Dâmbovița și la tabăra școlară Dumbrava din localitatea Cobia. Prin refuzul de a efectua verificările solicitate și de a sesiza organele de parchet competente, primul ministru Victor Ponta “este susceptibil de săvârșirea, în concurs ideal, a infracțiunii de favorizarea făptuitorului, întrucât a dat un ajutor numiților Ilie Sârbu și Daciana Sârbu, în scopul împiedicării cercetării penale a acestora, cu precizarea că, în conformitate cu prevederile art. 269 alin.3, în cazul numitei Dacian Sârbu, care este membru de familie, această favorizare nu se pedepsește”.
Cu alte cuvinte, politicianul sătmărean semnalase Guvernului Ponta, numeroase ilegalități comise de unii membri ai familiei fostului premier Victor Ponta, privind Direcția Silvică Dâmbovița și Tabăra Școlară Dumbrava din localitatea Cobia aflată în același județ. Ca urmare, în data de 07.07.2015, procurorii Secției de combatere a corupției din cadrul DNA dispuneau începerea urmăririi penale în cauză cu privire la “ săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, prev. De art. 297 alin.1 C.pen. rap la art 13 din Legea nr. 78/2000 și favorizarea făptuitorului, prev. de art 269 alin. 1 C. pen.” Prin Ordonanța DNA din data 27.04.2017, procurorul, Dan Gabriel Badea, constata că infracțiunea de abuz sesizată nu există, dar disjunge și declină competența de soluționare a cauzei referitoare la “efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii de favorizarea făptuitorului, prevăzută de articolul 269 alin. 1 C. pen., față de numitul Ponta Victor Viorel” în favoarea PÎCCJ. “Dosarul cauzei și un exemplar al prezentei ordonanțe se trimit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se mai arată în document.
Din acest moment, despre cazul politicianului Victor Ponta, pasat de la DNA la PÎCCJ nu se mai comunică nicio informație. Nici măcar numărul noului dosar.

Eduard Ovidiu Ohanesian