BREAKING NEWS

Un pensionar clujean, rupt in bataie de o haita de 9 politisti si jandarmi

Politistii si jandarmii, fortele de ordine in general, nu-si prea arata vitejia si nu aplica legea cand e vorba de apararea sigurantei cetatenilor, fapt pe deplin dovedit in recentul si cutremuratorul caz de la Caracal. Sunt insa foarte viteji si de o agresivitate nejustificata in cazul unor oameni simpli, lipsiti de aparare, pentru fapte de regula marunte. O batrinica de 81 de ani a fost retinuta si amendata zilele trecute de un echipaj de politie rutiera din capitala pentru ca a fost surprinsa de culoarea rosie a semaforului pe o trecere de pietoni, pe care nu a reusit sa o parcurga integral din cauza varstei. Batranici de la tara sunt agresate si amendate frecvent de vajnici politisti locali pentru ca vor sa vanda cateva oua sau legaturi de patrunjel pe langa piete sau pe strazile oraselor. Doi jandarmi n-au fost in stare sa incatuseze un presupus pedofil intr-un loc public si i-au pulverizat spray paralizant de la o distanta de cativa centimetri, provocandu-i un infarct mortal.
In acest articol o sa va prezentam un caz foarte grav de agresare a unui pensionar pasnic din Cluj-Napoca de catre fortele de ordine in timpul vizitei pe care presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a efectuat-o la Universitatea Babes-Bolyai, in seara zilei de 23 mai 2019. Pensionarul Todorel Lupea a fost retinut si agresat bestial, inclusiv cu electrosocuri si lovituri cu bastoane metalizate, in plin centrul orasului, de o haita de noua politisti si jandarmi pentru ca a refuzat sa se legitimeze, pana ce nu i se spune ce fapta a comis, dupa ce a indepartat cateva jerbe de flori legate cu panglici in culorile drapelului national al Ungariei de pe soclul statuii ecvestre a regelui Matei Corvin. Pasagerul ministru de interne Nicolae Moga si actualul ministru interimar Mihai Fifor au declarat imediat dupa preluarea functiei ca nu vor mai admite abuzurile politistilor si jandarmilor impotriva cetatenilor si mai ales actele de agresiune nejustificate impotriva acestora. Deocamdata, totul a ramas la stadiul de vorbe in vant.


I-au fracturat un picior cu electrosocuri si cu bastoane metalizate
Todorel Lupea este un pensionar in varsta de 64 de ani, care este originar dintr-o localitate de la poalele Muntilor Apuseni si domiciliaza de zeci de ani in Cluj-Napoca, unde a lucrat ca macaragist la Carbochim, o intreprindere cu grad ridicat de toxicitate, unde a fost incadrat in grupa a-I-a de munca. Flat la pensie de 190 ani, acesta se intalneste de multa vreme, aproape in fiecare seara, in jurul orelor 18, cu un grup de prieteni pensionari pe bancile din Piata Unirii din Cluj-Napoca, in care este amplasata statuia ecvestra a regelui Ungariei Matei Corvin, fiul voievodului roman Iancu de Hunedoara, care a devenit si guvernator al Ungariei. In seara zilei de 23 mai 2019, afland ca presedintele Klaus Iohanis se afla in vizita la Universitatea Babes-Bolyai, unde si-a lansat o carte, institutie situata la circa 100 metri distanta de Piata Unirii, s-au deplasat la universitate pentru a-l vedea pe presedinte, dar nu li s-a permis sa intre de catre niste haidamaci din SPP. Astfel ca s-au reintors in piata , unde au sesizat ca un grup de turisti maghiari au depus pe soclul statuii lui Matei Corvin jerbe de flori legate cu panglici in culorile drapelului national al Ungariei, fapt care a creat iritare in randul romanilor care se aflau sau treceau prin zona. Un barbat, care trecea prin piata si care a afimat ca este din Maramures, a indepartat jerbele de pe soclu, dar turistii maghiari le-au repus la loc, fapt ce a amplificat iritarea romanilor prezenti.
Pe acest fond de iritare, in jurul orelor 19,30, Todorel Lupea s-a deplasat la statuie si a indepartat din nou jerbele de pe soclul acesteia, spunandu-le turistilor maghiari ca nu este normal sa depuna jerbe cu culorile nationale ale Ungariei intr-un oras din Romania. In scurt timp, la fata locului au venit doi politisti in uniforme de camuflaj ,care au coborat dintr-o duba inscriptionata “ Politia “, care stationa pe caldaramul din piata, facand parte din dispozitivul de paza si interventie organizat cu ocazia vizitei presedintelui Iohannis. Cei doi politisti i-au solicitat lui Lupea sa se legitimeze, iar acesta si-a introdus mana in buzunarul hainei pentru a scoate cartea de identitate, spunandu-le de cateva ori, fara niciun cuvant jignitor, ca se va legitima daca-i spun ce fapta a comis. Politistii au refuzat sa-i spuna, ingaimand doar ceva de genul “ Ati facut scandal cu statuia “ si au solicitat ajutoare, venind imediat din duba patru jandarmi, printre care si o femeie, si trei politisti locali, dintre care unul era imbracat civil si s-a prezentat a fi seful Biroului de ordine publica din Politia Locala a municipiului Cluj-Napoca.Toata aceasta haita l-a tarat pe Todorel Lupea la duba, unde i-au fost aplicate electrosocuri la genuchiul piciorului stang si a fost lovit cu salbaticie, cu bastoane metalizate, in partea inferioara a piciorului drept, pe care i l-au rupt efectiv in zona gleznei, care a inceput sa atarne pur si simplu.
Omul a cazut pe caldaram, pierzandu-si cunostinta, iar agresorii l-au aruncat ca pe un sac in duba. Agresorii au vrut sa-l duca la o sectie de politie, dar realizand gravitatea celor intamplate, l-au dus cu duba la Spitalul Judetean de Urgenta Cluj, unde a fost internat la orele 20,05 cu diagnosticul “ fractura cominutiva peroneu drept”, care a necesitat interventie medicala in dimineata zilei urmatoare. In dimineata respectiva s-au prezentat la spital doi sefi, unul de la Politie si unul de la Jandarmerie, care in loc sa se intereseze de starea lui Lupea, au facut presiuni asupra medicilor sa radieze din registrul de internari mentiunea ca acesta a afirmat ca a fost agresat de politisti, pentru a sterge astfel urma autorilor, dar au fost dati efectiv afara.


Institutiile agresoare isi acopera vinovatia si responsabilitatea
Pensionarul agresat a fost spitalizat timp de 14 zile, dupa care i-a fost eliberat certificat medico-legal din care rezulta ca a suferit, in urma agresiunii prezentate, leziuni traumatice care necesita pentru vindecare 80-85 zile de ingrijiri medicale, daca nu survin complicatii. Lupea nu s-a vindecat pana in prezent, neputand inca umbla normal, astfel ca probabil ca numarul de zile de ingrijiri medicale va trece de 90. Dupa externare, la aproape o luna de la eveniment, respective in data de 18 iunie 2019, a fost vizitat la domiciliu de doi politisti locali care i-au inmanat un proces verbal(cu seria PL nr. 0068276) incheiat de agentul constatator Florin Cioban din Directia Generala Politia Locala a Municipiului Cluj-Napoca, prin care a fost sanctionat cu amenda contraventionala de 300 lei, pentru ca a fost depistat in timp ce arunca jerbele funerare care se aflau pe ansamblul statuar Matei Corvin si a refuzat sa se legitimeze. Referitor la acest proces verbal exista suspiciuni ca ar fi fost intocmit in fals, intrucat a fost incheiat in lipsa presupusului contravenient, cu data de 20.05.2019, orele 20,30, deci dupa internarea acestuia, si nu este semnat de un martor, conform dispozitiilor legale. Mai mult ca sigur ca organele de ordine au incercat sa-si acopere comportamentul abuziv, chiar criminal, cu acest proces verbal de contraventie fabricat.
Todorel Lupea a formulat contestatie impotriva procesului verbal de contraventie, care se afla pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca.Totodata, urmeaza sa depuna la Parchetul Militar Teritorial Cluj plangere penala impotriva celor noua agresori din fortele de ordine, sub aspectul savarsirii infractiunilor de lovire sau alte violente( pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani ) sau vatamare corporala( pedepsita cu inchisoare de la 2 la 7 ani ), in functie de depasirea numarului de 90 zile de ingrijiri medicale. Cele noua brute ale statului sunt pasibile si de plata de daune morale substantiale victimei si de plata cheltuielilor de spitalizare ale acesteia. Am solicitat institutiilor implicate ( Directia Generala Politia Locala a Municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul Judetean de Politie Cluj si Inspectoratul Judetean de Jandarmi Cluj ) sa-mi comunice numele, gradul si functiile agresorilor pensionarului Todorel Lupea, dar nu mi-au transmis niciun raspuns pana la ora finalizarii articolului. Acest fapt dovedeste nu numai lipsa de control si de autoritate asupra propriilor subaltern a sefilor acestor institutii de forta, dar si lipsa de bun simt si de responsabilitate fata de opinia publica. Nici macar primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, fost palamentar, premier si lider de partid, care este seful supreme al Politiei Locale, nu s-a grabit sa-mi raspunda la intrebarile adresate.


Si militienii lui Boc sunt partasi la agresiune
Este deosebit de ingrijoratoare apetenta spre violenta, spre folosirea excesiva a fortei impotriva cetatenilor a unor sefi si subalterni din Politie si din Jandarmerie, la treizeci de ani de la rasturnarea regimului dictatorial ceausist, dupa o mentalitate militieneasca de trista amintire. Mai ales ca sefii Politiei si Jandarmeriei Judetene Cluj au fost scoliti la Academia Nationala de Politie dupa Revolutie. In functia de sef al Inspectoratului Judetean de Politie Cluj a fost imputernicit interimar in iulie 2018 comisarul sef Mircea Rus, anterior seful Serviciului de Investigatii Criminale, dupa ce in anul anterior a cazut examenul organizat pentru aceasta functie cu media 3,80. Loctiitorul sau pe probleme de ordine publica este comisarul sef Catalin Lungu, care a fost imputernicit interimar in aceasta functie in primavara acestui an. Acest Lungu a activat multi ani in serviciul secret al Ministerului de Interne( DGIPI ), fiind cunoscut drept un copil de suflet al chestorului Gelu Oltean, seful acestui serviciu in guvernarea Ponta, la randul sau copilul de suflet al chestorului Virgil Ardelean, poreclit Vulpea, care a fost cel mai longeviv sef al serviciului respectiv. Cu vreo cinci ani in urma, Lungu a fost promovat de la Cluj sef al SIPI Satu Mare, unde s-a preocupat printre altele si de viata unor politicieni locali, inclusiv parlamentari. Anul trecut a fost imputernicit loctiitor pe probleme de ordine publica al sefului Inspectoratului Judetean de Politie Satu Mare, iar in primavara acestui an a revenit la Cluj pe aceeasi functie. Conform unor surse din Politia clujeana, intre inspectorul sef si loctiitorul sau pe ordine publica au aparut anumite animozitati, legate inclusiv de consumul excesiv de alcool de catre cel din urma, care au culminat cu verificarea lui Lungu de catre Rus, intr-o dimineata, la intrarea in serviciu, cu fiola alcooscop, care s-a inverzit substantial.
La fel de ingrijoratoare este aroganta si agresivitatea politistilor locali, denumiti si comunitari, care ar trebui sa fie in slujba comunitatii, nu impotriva ei, si sa dovedeasca o anumita empatie fata de cetatenii care le asigura plata salariilor destul de consistente. Politia Locala Cluj-Napoca, denumita si “ Militia lui Boc “, a ajuns la dimensiunile unui batalion, avand actualmente 308 angajati si zeci de sefi si sefuleti. Multi dintre acestia au activat in politia postcomunista, unii chiar si in militia comunista. Seful Politiei Locale Cluj-Napoca, directorul general Marcel Bontidean, si-a inceput cariera in militia comunista ca subofiter, dupa care a devenit ofiter in politia postcomunista, in care a ocupat diverse functii de conducere, pana la cele de loctiitor al sefului Inspectoratului Judetean de Politie Cluj si de sef al Politiei Municipiului Cluj-Napoca. Dupa ce s-a pensionat in 2016, a fost uns de primarul Boc sef al militiei sale, fapt care-I asigura un venit lunar de aproape 4.000 de euro in urma cumularii pensiei cu salariul. Asta da trai nineaca pe banii statului si ai comunitatii, fata de care nici el nici subalternii sai nu numai ca nu-si fac datoria, dar mai si abuzeaza membri ai acesteia, cum au facut in cazul pensionarului Todorel Lupea. Agresarea si abuzarea sa nu sunt in niciun caz justificate, chiar si daca indepartarea acelor jerbe de pe statuia lui Matei Corvin ar putea fi considerate in extremis o contraventie la linistea si ordinea publica. Politistii locali, precum si ceilalti politisti si jandarmi, ar fi avut ei insasi obligatia sa indeparteze acele jerbe avand in vedere ca acestea contineau insemnele unui stat strain, Ungaria, si tinand cont de sensibilitatea romanilor in aceasta chestiune.


Valer Marian