BREAKING NEWS

Un duet revizionist periculos pentru Romania

In ultimele doua saptamani, la Moscova si la Budapesta au fost lansate doua semnale ingrijoratoare la adresa Romaniei, specifice arsenalului razboaielor hibride purtate la inceputul acestui secol. Ca de obicei, presedintele Romaniei, seful Guvernului si vesnic timoratul nostru ministru de Externe au tacut malc. Doar un consilier onorific al premierului Florin Catu a catadicsit sa dea o replica vaga provocarii lansate din capitala Rusiei.


Rescrierea istoriei de catre eseistul Putin
In 12 iulie a.c., pe site-ul oficial al Kremlinului a fost publicat un eseu de 5.000 de cuvinte al presedintelui Vladimir Putin, intitulat „Despre unitatea istorica a rusilor si ucrainenilor”. Eseul se concentreaza pe analiza relatiilor ruso-ucrainene, fiind dominat de asertiunea ca ucrainenii sunt o parte straveche, inseparabila a „natiunii ruse triune” (poporul multinational al Federatiei Ruse) si de teza ca rusii si ucrainenii, dar si bielorusii sunt acelasi popor. Intr-un interviu adaugat eseului, presedintele Federatiei Ruse recapituleaza detaliat ideile sale favorite, respectiv ca nu exista un popor ucrainean independent, acesta fiind totuna cu poporul rus, ca statul ucrainean este o constructie istorica artificiala, o intamplare istorica, si ca ar trebui sa multumeasca Rusiei ca ii tolereaza existenta. Potrivit lui Putin, din 2014 Ucraina nu mai este suverana, ci se afla „sub administratie straina”, alungarea fostului presedinte Viktor Ianukovici (pro-rus) fiind punctul culminant al unui plan occidental vechi de decenii de constituire in Ucraina a ceea ce el numeste „anti-Rusia”, din dorinta de a tine Rusia in sah. In acest eseu, presedintele Rusiei vizeaza si tara noastra, afirmand ca „in 1940, in Ucraina Sovietica a intrat o parte din Basarabia si regiunea Bucovinei de Nord, ocupate de Romania in 1918, la finalul primului razboi mondial”.
Vladimir Putin rescrie istoria Ucrainei pentru a justifica anexarea Crimeei si posibila secesiune a regiunii Donbass, dar falsifica si date din istoria Romaniei. Basarabia si Bucovina de Nord nu au fost ocupate de Romania in 1918, la finalul primului razboi mondial, ci au fost integrate in statul roman in urma unor procese plebiscitare democratice, prin vointa populatiei romanesti majoritare, in baza principiului nationalitatilor si autodeterminarii natiunilor, lansat in epoca de presedintele american Woodrow Wilson, principiu care a fost recunoscut si aplicat si de primul lider sovietic Vladimir Ilici Lenin. Basarabia si Bucovina au facut parte din voievodatul sau pricipatul istoric al Moldovei si au fost anexate de imperiile vecine in timp ce se aflau sub vasalitate otomana. Bucovina a fost anexata de Imperiul Habsburgic in 1775, in urma razboiului ruso-turc din perioada 1768-1774, incheiat prin Tratatul de la Kuciuk-Kainargi, iar Basarabia a fost anexata de Imperiul Tarist in 1812, in baza Tratatului de la Bucuresti incheiat in urma razboiului ruso-turc din perioada 1806-1812. Imperiul Rus a vrut sa ocupe atunci ambele principate romane, apoi a revendicat intreg Principatul Moldovei, dar a trebuit sa se multumeasca cu teritoriul dintre Prut si Nistru.
Dupa nici doua decenii Imperiul Tarist avea sa ocupe cele doua principate romane, instituind asupra acestora un protectorat temporar, in urma Tratatului ruso-turc de la Adrianopole din 1829. Iar, in iunie 1940, URSS, adica Imperiul Sovietic, avea sa anexeze Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta, in baza infamului pact Ribbentrop-Molotov, despre care eseistul de la Kremlin nu scrie un cuvant. Raptul Bucovinei de Nord si Tinutului Herta a fost justificat ca fiind compensatie pentru ocuparea Basarabiei de catre Romania in perioada 1918=1940. Nordul Bucovinei, Tinutul Herta si Sudul Basarabiei au fost incorporate atunci in Republica Sovietica Socialista Ucraineana, iar restul Basarabiei a constituit Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, impreuna cu regiunea Transnistria. Nordul Bucovinei, Tinutul Hertei si Sudul Basarabiei au ramas incorporate in Ucraina, dupa ce aceasta si-a proclamat independenta in urma destramarii URSS in 1991. Noile alegatii ale presedintelui Putin vin in contradictie cu pozitia exprimata de acesta in 2008, cu ocazia prezentei sale la summitul NATO de la Bucuresti, cand a indemnat Romania sa-si recupereze aceste teritorii de la Ucraina, lasand sa se inteleaga ca Rusia nu ar avea nicio obiectie in acest sens. Realitatea istorica este ca Basarabia si Bucovina au fost dintotdeauna provincii romanesti, iar ocupantii acestora au fost cu totul altii.


Visul de aur al Budapestei
Duminica, 25 iulie, in ziua in care trebuia sa se decida includerea localitatii romanesti Rosia Montana in patrimoniul UNESCO, in ziarul Magyar Nemzet din Budapesta, cunoscut drept oficiosul guvernului condus de premierul Viktor Orban, a fost publicat un editorial ciudat, cu titlul „Rosia Montana: Ale cui sun rezervele de aur?”, in care se pune, cu substrat, intrebarea „De cand apartine Rosia Montana Romaniei?”. Din editorial razbate nostalgia dupa vremurile in care aceasta zona apartinea Ungariei Mari, cand aici exploatau „patratul aurului” 300 de companii miniere si 800 de mori de prelucrare a minereului, precum si faptul ca acum comanditarii articolului jinduiesc dupa cele 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, in conditiile in care, asa cum se precizeaza, rezerva actuala de aur a Ungariei este 94 de de tone. Poftele revizioniste ale comanditarilor articolului din oficiosul guvernamental de la Budapesta ies la iveala in finalul acestuia, cand se exprima speranta ca, cel putin pana cand „roata morii de aur a istoriei se va intoarce”, tonele de aur si de argint susmentionate vor ramane „in pamantul natal”, precum si resursele de platina si de molibden pe care le exploateaza companiile straine.
Fanteziile si fantasmele din acest articol, publicat indiscutabil sub egida guvernului de la Budapesta, sunt in ton cu elucubratiile lansate in eter de premierul Viktor Orban cu un an in urma, cu ocazia comemorarii unui centenar de la incheierea Tratatului de la Trianon, prin care, potrivit jelaniei sale, Ungaria istorica a pierdut aproape 3/4 din teritoriu (72%) si aproape 2/3 din populatie (64%). Atunci, seful guvernului de la Budapesta a rostit, in orasul Satoraljaujhely, unde a dezvelit un monument comemorativ, cel mai revizionist si revansard discurs din cariera sa politica, un discurs delirant, radical si amenintator la adresa tarilor vecine si a Occidentului. Inainte de toate, premierul Ungariei, stat membru al NATO si al Uniunii Europene, a acuzat Vestul ca „a violat granitele milenare ale Europei Centrale” si ca a inghesuit Ungaria intre granite care nu pot fi aparate, a privat-o de bogatiile naturale si a izolat-o de resurse, facand din aceasta tara „ o celula a condamnatilor la moarte”. Orban a reprosat ca „Au fost multi care s-au oferit pentru a ingropa Ungaria cu placere, si-au unit fortele ca sa ne piarda, dar noi am ramas in picioare si am rezistat” si a remarcat cu satisfactie ca „ Astazi nu mai exista Cehoslovacia, nici Iugoslavia, nici Uniunea Sovietica, nu mai exista nici Imperiul Britanic, nici cel Francez”.


Ziua revansei, dupa Orban cel Rau
Pe un ton vindicativ, scundul si artagosul premier de la poalele Dealului Gellert a amenintat, si nu a facut-o pentru prima oara cu aceasta formulare, ca „noi inca vom fi prezenti la inmormantarea celor care au vrut sa ne bage pe noi in mormant”. Este evident ca este vizata Romania, singurul stat vecin care nu s-a dezintegrat in secolul scurs de la incheierea Tratatului de la Trianon, care a consacrat pe plan international unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat. Orban cel Rau (dupa cum l-au poreclit mai in gluma, mai in serios, unii lideri ai Uniunii Europene) a accentuat si noua linie ideologica a Budapestei, care vizeaza consolidarea unei natiuni maghiare care sa includa si ungurii din afara tarii, cu motivatia ca „ frontiere are doar statul, nu si natiunea”, lansand la adresa statelor vecine avertismentul ca „ cei care nu au inteles inca acest lucru trebuie sa se grabeasca pentru ca timpul lor este pe terminate”. In acest sens, a aratat ca „ noi vrem sa facem mare Bazinul Carpatic (o noua gaselnita pentru visul Ungariei Mari-n.a.) impreuna cu popoarele care traiesc alaturi de noi” si ca „ construim cu bucurie viitorul comun impreuna cu Slovacia, Serbia, Croatia si Slovenia, tari mandre de caracterul lor national.” Trebuie remarcat ca Orban omite iar Romania, care este etichetata stat multinational atat de guvernantii de la Budapesta cat si de formatiunile politice maghiare din Romania, inclusiv de catre UDMR.
Premierul ungar a anuntat, la comemorarea centenarului Tratatului de la Trianon, si un orizont de timp pentru realizarea marelui sau obiectiv: „Urmatorul deceniu nu va fi deceniul descensiunii si nici al pierderilor, ci deceniul sporirii si construirii tarii. Lumea este in miscare. Schimbarile sunt tectonice. America nu mai sade singura pe tronul lumii, Eurasia se reconstruieste cu mare forta, incheieturile Uniunii Europene scartie sperand sa se salveze cu un salt mortal. Sub picioarele vecinului nostru estic (o fi vorba de Romania sau de Ucraina?) se cutremura pamantul. Si Balcaniul este plin de intrebari care-si asteapta deocamdata raspunsul. Este pe cale sa se nasca o noua ordine.” Cu multa emfaza, noul regent de la Budapesta a conchis atunci: „Da, noi suntem cei care vom rasturna destinul Ungariei. Speram ca generatia noastra, cea de-a patra generatie a Trianonului, sa-si implineasca menirea si sa duca Ungaria pana la portile victoriei. Dar lupta decisiva trebuie dusa de urmatoarea generatie, a cincea de la Trianon. Aceasta trebuie sa faca ultimii pasi.” Dupa calculele lui Orban, aurul, argintul si platina de la Rosia Montana ar trebui sa reintre, impreuna cu asazisul pamant natal, in posesia Ungariei pana la jumatatea acestui secol!


Jocul la ruleta ruseasca al premierului ungar
Recenta concertare a mesajelor antiromanesti transmise de la Moscova (in eseul publicat pe site-ul oficial al Kremlinului) si de la Budapesta (in articolul publicat de Magyar Nemzet, oficiosul guvernului de la Budapesta) scoate inca o data la iveala amicitia dintre presedintele rus Vladimir Putin si premierul ungar Viktor Orban. Apropierea dintre acestia a devenit tot mai vizibila incepand din 2014, cand premierul Ungariei s-a declarat adept al „iliberalismului”, abandonand democratia de tip liberal, inspirat indeosebi de modelul politic patentat de presedintele Vladimir Putin in Rusia. Astfel a ajuns Orban cel Rau sa reproseze Uniunii Europene ca a devenit „o noua Uniune Sovietica” si sa cante prohodul acesteia, precum si al suprematiei mondiale a Statelor Unite ale Americii. Astfel a ajuns Ungaria sa construiasca, in baza unui acord din 2018, cu sprijinul financiar si tehnologic al Rusiei, nu al partenerilor occidentali, doua noi reactoare la centrala nucleara de la Paks si sa sprijine construirea gazoductului Nord Stream 2 intre Rusia si Germania, in pofida opozitiei Statelor Unite fata de acest proiect. Astfel a ajuns Ungaria sa ceara moderatie din partea Uniunii Europene in aplicarea sanctiunilor decise impotriva Rusiei dupa anexarea Crimeei. Astfel a ajuns Ungaria sa sara la gatul Ucrainei, solicitand autonomie teritoriala pentru minoritatea maghiara din regiunea Transcarpatia, dupa declansarea de catre Rusia a conflictului secesionist din Donbass. Astfel a ajuns Ungaria prima tara din Uniunea Europeana care a achizitionat, in primavara acestui an, vaccinul rusesc Sputnik V impotriva Covid-19. Astfel a ajuns Ungaria sa incheie luna trecuta un contract favorabil de aprovizionare cu gaz metan, pe termen de 15 ani, cu concernul rus Gazprom.
Cum a ajuns atat de apropiat de Rusia si de noul tar de la Kremlin cel care a fost singurul politician maghiar care, cu 32 de ani in urma, cu ocazia reinhumarii lui Imre Nagy si altor eroi ai revolutiei anticomuniste din 1956, a solicitat public retragerea trupelor sovietice din Ungaria? O explicatie plauzibila ar fi ca Viktor Orban s-a apropiat de Rusia dupa ce a realizat ca nu mai poate miza pe sprijinul Statelor Unite ale Americii sau al statelor din Vestul Europei in realizarea aspiratiilor sale revizioniste in Bazinul Carpatic, in care perla coroanei a fost si ramane provincia romaneasca Transilvania. Pentru premierul revansard de la Budapesta a fost evident ca nu mai poate miza pe sprijinul Occidentului in destructurarea Romaniei sau Ucrainei, in conditiile in care tara noastra a devenit atat un model de solutionare a problemelor minoritatilor nationale cat si un partener special al SUA, care si-a instalat baze militare importante in Dobrogea (la Mihail Kogalniceanu), in Oltenia (la Deveselu) si in Transilvania (langa Campia Turzii), iar Ucraina prezinta o importanta geostrategica deosebita pentru Statele Unite si principalii sai aliati din NATO. Dupa cum se poate descifra din discursul rostit la centenarul Trianonului, Orban mizeaza pe un moment istoric prielnic care ar putea aparea in cazul fragilizarii si destructurarii Uniunii Europene si al pierderii hegemoniei mondiale de catre Statele Unite, in contextul cresterii puterii economice si militare a Chinei si revitalizarii militare a Rusiei.


Posibilul santaj al presedintelui Putin
O alta explicatie ar putea fi legata de trecutul premierului Viktor Orban, mai exact de tineretea sa, si de un potential santaj din partea presedintelui Vladimir Putin, care a fost ofiter KGB in perioada respectiva, iar dupa ce a devenit presedinte a avut acces la arhiva temutului serviciu secret sovietic. In 1983, dupa declansarea crizei din Polonia de catre organizatia sindicala necomunista Solidaritatea, longevivul si puternicul lider comunist maghiar Janos Kadar, instalat la putere de sovietici dupa inabusirea revolutiei din 1956, a infiintat Colegiul Bibo Istvan din Budapesta, la care au fost reuniti 60 din cei mai buni absolventi ai facultatilor de drept si de economie din Ungaria, pentru a asigura o pepiniera pentru viitoarea conducere a statului maghiar. La acest colegiu a fost racolat si Viktor Orban, care a fost un student eminent al Facultatii de Drept a Universitatii din Budapesta. Colegiul Bibo a fost finantat incepand din 1986 de miliardarul american de origine maghiara George Soros, marele dusman de astazi, din partea caruia tanarul Orban a beneficiat de o bursa de studii in Statele Unite. In primavara anului 1988, cu cateva luni inainte de retragerea lui Janos Kadar si cu doi ani inainte de pierderea puterii de catre comunisti, Viktor Orban a infiintat, impreuna cu colegi si prieteni de-ai sai de la Colegiul Bibo, Alianta Tinerilor Democrati (FIDESZ), care a fost definita atunci ca organizatie de tineret necomunista.
In iunie 1989, imbracat in costum de blue-jeans, cu barba si plete, Viktor Orban a fost cel mai tanar din cei sase vorbitori de la festivitatea de reinhumare a eroilor revolutiei ungare din 1956, la care au fost prezenti peste 100.000 de maghiari. Atunci, in Piata Eroilor din Budapesta, a socat asistenta prin curajul sau, solicitand atat democratie si plecarea comunistilor de la putere cat si independenta si retragerea trupelor sovietice din Ungaria. Ulterior, FIDESZ a devenit partid politic de centru-stanga, de factura liberala, iar liderul sau Viktor Orban a fost invitat si a participat la masa rotunda organizata de comunisti pentru realizarea unei tranzitii pasnice spre democratie, care a culminat cu organizarea de alegeri libere in primavara anului 1990.


Cum au aparut politicianul Orban si elita FIDESZ

Sugestiv este ca Viktor Orban a condus atat FIDESZ cat si Ungaria, in perioadele in care acest partid s-a aflat la guvernare, respectiv din 1998 pana in 2002 si din 2010 pana in prezent, impreuna cu mai multi fosti colegi si prieteni de la Facultatea de Drept si de la Colegiul Bibo. Cei mai reprezentativi dintre acestia au fost Laszlo Kover (seful serviciului secret ungar in perioada 1998-2002 si presedintele Parlamentului Ungariei din 2010 pana in prezent), Janos Ader (presedintele Ungariei din 2012), Janos Simiska (seful Fiscului in perioada 1998-2002, iar ulterior cel mai mare milionar si proprietar de media din Ungaria, pana ce a cazut in dizgratia lui Orban), Ildiko Vida (adjunctul sefului Fiscului in perioada 1998-2002 si seful Fiscului din 2010 pana in prezent), Joszef Szajer (liderul grupului FIDESZ din Parlament, care a condus procesul de elaborare si de adoptare a noii Constitutii a Ungariei in 2011, in care a fost inclus, printre altele, si amendamentul ca o familie poate fi constituita doar de un barbat si o femeie, ulterior membru al Parlamentului European, care a trebuit sa demisioneze din partid si din forul european in decembrie 2020, dupa ce a fost arestat de politia belgiana la o orgie homosexuala in Bruxelles), Tunde Hando (sotia lui Jozsef Szajer, numita in 2011 presedinte al Oficiului Curtii Supreme, o institutie similara Consiliului Superior al Magistraturii din Romania), Gabor Fodor (vicepresedinte FIDESZ, care s-a despartit de Orban in anii 90).
Este evident ca infiintarea si functionarea renumitului Colegiu Bibo, in care a fost pregatita elita poscomunista a Ungariei, s-a aflat sub controlul partidului si serviciului secret comunist din aceasta tara, care au fost total subordonate fratilor mai mari de la Moscova. Mai ales ca directorul acestui colegiu a fost ginerele longevivului si temutului ministru de interne Istvan Horvath, sub conducerea caruia s-a aflat si Securitatea ungara. Dupa experienta din 1956, batranul si harsitul aparatcik comunist Janos Kadar a pregatit succesiunea la conducerea Ungariei pentru eventualitatea destructurarii sau metamorfozarii regimului comunist, in contextul evenimentelor din Polonia si al reformelor initiate in URSS de catre Mihail Gorbaciov. Pentru Colegiul Bibo au fost selectati tineri studiosi pe spranceana, care proveneau din medii muncitoresti, au detinut functii in organizatia comunista de tineret si aveau parintii membri ai partidului comunist, cum a fost si cazul lui Viktor Orban. Tatal sau a fost membru de partid, iar el a fost secretar al Uniunii Tineretului Comunist in liceu. In perioada respectiva, Vladimir Putin a activat si chiar a condus importanta rezidenta KGB din Dresda, Republica Democrata Germana, si a avut sigur stiinta de operatiunile de pregatire a elitelor din fostele state comuniste europene, ale caror servicii secrete, cu exceptia Romaniei, s-au aflat sub controlul KGB. Iar, dupa ce a devenit presedintele Rusiei, Putin a putut sa afle trecutul lui Orban din timpul regimului comunist, inclusiv despre o posibila colaborare cu Securitatea maghiara, din arhivele omnipotentului si omniprezentului serviciu secret sovietic. Astfel ca ar fi putut sa-i arate pisica lui Viktor Orban si sa-l puna sa cante, pe ritmuri de ceardas, dupa muzica ruseasca. Ca sa nu zicem ca l-ar putea tine in lesa prin santaj.


Omul din umbra noului regent de la Budapesta
Conform unor surse de la Budapesta, in spatele recentului articol din oficiosul guvernamental Magyar Nemzet, prin care este ravnit aurul de la Rosia Montana, cu pretinsul pamant natal cu tot, s-ar afla versatul si revansardul politician Zsolt Nemeth, care l-a secondat aproape trei decenii pe Viktor Orban, fiindu-i atat sfetnic de taina cat si camarad de actiune. Licentiat in economie si sociologie, cu un masterat la Oxford, Nemeth este suspectat ca ar fi ofiter secret al serviciului secret maghiar, care are din timpul regimului comunist o sectiune avand ca obiect de activitate repararea consecintelor Tratatului de la Trianon. Acesta a fost prezent in zona Mures-Harghita-Covasna in data de 27 decembrie 1989, la cinci zile dupa rasturnarea lui Ceausescu si la doua zile dupa infiintarea UDMR. Cu acest prilej, a initiat Tabara de vara de la Balvanyos (Covasna), la care au participat reprezentanti ai maghiarilor din toata lumea si la care a fost prezent, ca principal organizator, de zeci de ori, inclusiv impreuna cu Viktor Orban. Nemeth este membru fondator si vicepresedinte al FIDESZ si are din 1990 calitatea de deputat in Parlamentul Ungariei, in care a detinut si functia de lider adjunct al factiunii FIDESZ din 2002 pana in 2010 si din 2014 pana in prezent. Pe plan statal, a detinut functia de secretar de stat pentru afaceri politice in Ministerul de Externe de la Budapesta in perioadele 1998-2002 si 2010-2014. In aceasta calitate, a coordonat si Biroul pentru maghiarii din strainatate si a fost perceput drept eminenta cenusie a diplomatiei ungare. In perioada 2002-2010 a fost presedintele Comisiei pentru politica externa din Parlamentul Ungariei, functie pe care a repreluat-o din 2014 pana in prezent. Totodata, din 2014 este membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, seful delegatiei Ungariei in Consiliul Europei si lider adjunct al grupului Partidului Popular European in Consiliul Europei.
Timp de aproape trei decenii, Zsolt Nemeth a cutreierat Transilvania in lung si in lat, facand cu amicul Viktor Orban si cate 20 de peripluri ardelene intr-un an. Nemeth a fost unul din principalii promotori ai teoriei drepturilor colective a minoritatilor nationale, indeosebi a dreptului la autonomie teritoriala a minoritatii maghiare din Transilvania. In 1996 a fost unul din cei mai vehementi opozanti din Parlamentul Ungariei fata de incheierea Tratatului de stat cu Romania. A fost un sustinator apropiat si infocat al episcopului Laszlo Tokes, pe care l-a instigat impreuna cu Orban sa proclame in 1999, dupa atacarea Serbiei de catre fortele NATO, in contextul conflictului din Kosovo, autonomia teritoriala a asazisului Tinut Secuiesc (incluzand judetele Harghita si Covasna si o parte din judetul Mures) si a asazisului Tinut Partium (incluzand o mare parte din judetele Bihor, Satu Mare si Salaj) la forumurile convocate in acest scop la Cernatu de Jos (Covasna), respectiv la Valea lui Mihai (Bihor), care au avut insa o audienta minora. Orban si Nemeth au fost initiatorii Legii dublei cetatenii care permite acordarea cetateniei maghiare etnicilor maghiari din statele vecine cu Ungaria, care sunt cei mai numerosi in tara noastra. Nu in ultimul rand, Orban si Nemeth au cautat, prin diverse mijloace, sa impiedice sau sa intarzie accederea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana.
Nu-mi place sa dramatizez, dar am considerat ca opinia publica trebuie sa afle ce jocuri s-au facut si se fac la Budapesta impotriva Romaniei, inclusiv pe noua axa cu Moscova. Sper ca institutiile romanesti abilitate sunt in tema si pe faza.


Valer Marian