Turcia nu-şi mai încape în graniţe
Turcia se concentrează tot mai mult în exportul influenţei, dar şi al conflictelor, în Africa, Mediterana de Est şi Caucazul de Sud. Militari turci sau insurgenţi sprijiniţi de guvernul de la Ankara sunt în Siria, Irak, Libia, dar şi în Nagorno-Karabakh.
Turcia sprijină Azerbaijanul în confruntarea cu Armenia
Conform AFP, peste 60 din cei 1.200 de sirieni care luptă alături de azeri în conflictul din Karabakh au fost ucişi în lupte în ultimele zile. Şi Jerusalem Post aduce dovezi despre existenţa mercenarilor sirieni aduşi de Turcia să lupte în conflictul din Caucaz.
După ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat susţinerea Azerbaidjanului, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a subliniat că Turcia va face “ce este necesar” dacă Guvernul azer va solicita ajutor.
Folosirea mercenarilor în Siria şi Libia
În conflictele apropiate de Europa, cele din Siria şi Libia, acţiunile Turciei sunt criticate de proprii aliaţi. Turcia a intervenit militar în Siria, forţând SUA să se retragă din zonele de graniţă, şi ar fi trimis între 3.500 şi 3.800 de mercenari sirieni să lupte în Libia, în primele trei luni ale anului, conform unui raport al inspectorului general al Departamentului Apărării.
În Siria, miliţiile sprijinite de Turcia au fost acuzate de crime de război, se arată în Raportul bianual al Consiliului ONU pentru drepturile omului, conform Jerusalem Post. Majoritatea faptelor acuzatoare s-au întâmplat în regiunile ocupate de armata turcă, Afrin, Jarabulus, Idlib şi Tel Abyad.
Turcia are ambiţii mari pentru Africa
Conform analistului militar Claudiu Nebunu, care a analizat pentru Monitorul Apărării şi Securităţii revenirea Turciei pe terenul african, „Africa a devenit o ţintă atractivă pentru Ankara în căutarea creşterii influenţei şi un test pentru obiectivele globale şi regionale ale acestei ţări. Planul de acţiune din 1998 a început să prindă contur în 2005, care a fost declarat Anul Africii în Turcia”.
Claudiu Nebunu vede o creştere a tensiunilor dintre Turcia şi Franţa în viitorul apropiat: „Pe fondul rivalităţii crescânde dintre Turcia şi Franţa cu privire la Libia şi al crizei est-mediteraneene, tensiunile se pot extinde în curând şi adânci în Africa de Vest, pe măsură ce Ankara îşi extinde influenţa politică şi militară.”
Tensiuni cu Grecia
În Mediterana de Est, dorinţa Turciei să sondeze după hidrocarburi în apele disputate cu Grecia a dus cele două ţări pe picior de conflict, două nave militare ciocnindu-se în încercarea de a se opri reciproc.
Jurnaliştii de la ziarul Die Welt au scris că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dorit să provoace un incident militar cu Grecia, în estul Mediteranei, pentru a-şi asigura supravieţuirea politică.
Germanii susţin că Erdogan le-a cerut generalilor turci să scufunde o navă sau un avion din Grecia. În acest scenariu, Erdogan ar fi vrut să nu existe victime, atacatorii urmând să se asigure că provoacă doar pagube materiale şi lasă timp echipajului atacat să se salveze.
Florin Jipa
04 octombrie 2020
Articol preluat din monitorulapararii.ro