BREAKING NEWS

Tricoul pe care scria #rezist, nu iau șpagă!

Cineva a postat pe siteurile de socializare un material despre medicul Mugur Riza, prietenul meu plecat dintre noi prea devreme. Îl postez și eu așa cum l-am primit, pentru că nu cred că ar mai fi ceva de adăugat. Drum bun, prieten drag !

Am postat acum cateva zile imaginea unui medic, cu un tricou pe care scria #resist, nu iau șpagă!
Iata viața lui si sfârșitul ! Sistemul l-a învins, medicul s-a sinucis !
,,Ultima oară l-am intâlnit intr-un atelier de reparații electrocasnice, venise sa își repare un radio. Avea un simț al umorului pe care numai cei cu o inteligență peste medie îl puteau ințelege. Ducea de ani de zile lupte cu șpăgarii, cu incompetenții si nesătuii din Spitalul de Urgență Craiova.
Mugur visa frumos. Voia gărzi permanente, bloc operator pregătit in orice moment pentru operațiile de urgență, nu suporta lăcomia colegilor care, obosiți de munca la privat, voiau sa faca garda de la domiciliu și să ia banii ca și când ar fi în spital, în timp ce pacientul murea cu zile fără ca măcar să îl fi vazut vreun medic specialist, așa cum se întâmplă și azi.


Puțini știu că Mugur a fost sportiv de performanță. A jucat volei la echipa mare a Universității Craiova. Si-a ales meseria de medic si a ajuns medic chirurg urolog la Spitalul Județean din Craiova si cadru didactic la Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova.
La un moment dat, prin 2003 cred, nefiind membru in niciun partid, deci imposibil de acces intr-o functie, ca și azi, la insistențele prietenilor lui, Adrian Păunescu și Tudor Gheorghe, l-au pus manager. A început curățenia in colcăiala aia din spitalul judetean, un spital imens, poate cel mai mare din țară, chiar de a doua zi. Nu cred că a rezistat director nici 6 luni, mizeria era imensă și Mafia prea mare. Iar pe Mugur niciodată nu l-au interesat banii, poate cel mai mare defect pe care il poate avea un manager de spital din România. L-au dat jos rapid, sa poată să îsi reia cioclii moșia.
Mugur a fost mereu într-o continuă luptă. Nu suporta hoția și ipocrizia. Nu suporta să vadă bolnavi fără resurese materiale care se rugau de medici sa fie salvați. Oameni care așteptau ore intregi in Urgență făra sa se uite nimeni la ei.
Și Mugur niciodată nu tăcea. Vorbea liber, povestea oricui il intreba, venea cu dovezi, cu inregistrări, filmări, documente Si asta deranja enorm. Știa despre fiecare tot: si câtă meserie știa, și cât era de competent și cine îi ținea spatele si din ce cauză promova si cui dadea mită ca să promoveze.
Astfel că lui Mugur, de ani de zile i se puneau permanent bețe in roate. I s-au înscenat tot felul de mizerii, au fost campanii de defăimare in presă, unde, singurul lucru pe care puteau sa il reclame colegii, era că era violent si le trăgea câte un capac dupa ceafă. La Mugur nu exista malpraxis si nici plângeri de la pacienți.
A fost dat afară, reincadrat dupa ce câștiga in instanță, a trăit un coșmar continuu. I se anulau operațiile in ultimul moment, i se interzicea accesul in blocul operator, chiar si atunci când pacientul era chiar colegul lor, șeful de la Ambulanță, aflat in stare critică.
Cu toate astea, Mugur părea că rezista eroic, era un barbat puternic, un munte de om care lăsa impresia ca nu il poate dărâma nimeni și nimic.
Si totusi, Mugur a cedat. L-au găsit azi-dimineața, spânzurat in căsuta pe care și-o cumpărase lânga Craiova, la Florești, locul unde se refugia de lumea nebună pe care nu a putut niciodată să o accepte cu cangrenele ei.
Dumnezeu să te odihnească, Mugur, fie sa găsești o lume mai buna acolo unde ai plecat! Si poate s-o face si aici, pe Pământ, dreptate, intr-o buna zi, atunci când în spitalul ăla pentru care ai luptat atâția ani nu vor mai muri oameni doar pentru că au avut ghinionul sa se nască in România.
Craiova a rămas mai săracă fără tine, noi toți am ramas mai săraci. O să ne fie tare dor! Adio!,,


Adriana Vitan Balint

Fotografia de mai sus reprezintă uniforma de medic a dr. Mugur Riza care i-a înfuriat pe colegii lui de la Urologie din Spitalul Judetean Craiova.
Primise postul de medic inapoi dupa ce câștigase procesul in instanță. Dar nu i-au dat nici măcar o debara in care sa se schimbe, nu vorbim de un cabinet medical.
L-au șicanat permanent, la ora la care trebuia să intre in operatie cu pacientul programat, sala era ocupată de un alt coleg. Pacientul trebuia reprogramat mereu și mereu.
Soțul Natașei Raab, actrița de la Naționalul craiovean, a pațit același lucru, desi suferea de o boala gravă, in stadiu avansat și avea incredere numai in Mugur sa il opereze. Deși Val, sotul Natașei lucrase la Spitalul Judetean, fusese medic, șef la Ambulanță.
Mugur nu mai este, nu a mai suportat presiunea și umilința si s-a sinucis. Dar noi toți cei care il cunoșteam personal si știam ce i se intâmplă, trăim și vorbim.
Ati vrut sa il scoateti nebun, lichelelor, pentru că nu vă lăsa să furați și sa vă bateti joc de oamenii bolnavi. Nu imi doresc decât să existe un Dumnezeu și pentru voi!