BREAKING NEWS

Tăietură finală în cazul Ponta (II)

victor-ponta-trimis-in-judecata-ce-a-scris-presa-straina-despre-premierul-roman-329119Senator: Valer Marian

Circumscripția electorală: nr. 32 Satu Mare

Colegiul electoral: nr. 1 

Grupul parlamentar:  independent

  Ṣedinƫa Senatului  din: 17.09.2015

 

DECLARAŢIE POLITICӐ 

Titlu: Tăietură finală în cazul Ponta (II)

 

Un șef de cancelarie plătit regește: peste 8.000 de euro pe lună

Dan Șova nu este un caz singular și pentru faptul că nu este singurul coleg de facultate promovat de primul ministru Victor Ponta în înalte funcții guvernamentale sau  manageriale. Victor Ponta le-a asigurat sinecuri substanțiale mai multor foști colegi de facultate, precum și unor foști subalterni din Corpul de control al primului ministru Adrian Năstase și unor apropiați ai săi și ai soției sale Daciana Sârbu. Astfel, pe Vlad Stoica, un avocat obscur, fost coleg de facultate și fost subaltern în Corpul de control al primului ministru Adrian Năstase, l-a numit din 2012 în funcția cheie de șef al Cancelariei primului ministru, în care are rang de ministru și a beneficiat de o indemnizație lunară de 5.300 de lei, până la data de 1 august 2015, când aceasta i-a fost majorată la 19.055 lei, întrucât Victor Ponta l-a trecut pe lista demnitarilor cărora le-au fost majorate indemnizațiile prin contestata ordonanță adoptată de Guvern în această vară. Totodată, Vlad Stoica a fost desemnat de Guvern membru al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări, calitate în care beneficiază de o indemnizație lunară de 18.000 lei. Ca atare, Vlad Stoica a beneficiat până în august de o remunerație lunară totală de 23.300 lei (5.000 de euro), iar actualmente beneficiază de un venit lunar total 37.055 lei (8.326 euro), depășindu-i net pe toți înalții demnitari ai statului români cei mai bine remunerați (Președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, primul ministru al Guvernului României, președintele Curții Constituționale, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele Curții de Conturi).

Onorariu de milioane pentru Borza, cinci consilii de administrație pentru Cernov

Pe un alt fost coleg de facultate, avocatul Remus Borza, l-a sprijinit să preia administrarea judiciară a companiei naționale Hidroelectrica, prin firma sa de insolvență Euro Insol, calitate în care i s-a stabilit un onorariu lunar de 50.000 euro și un onorariu de succes între 1-3 milione de euro.  Așa cum am arătat, pe un alt fost coleg de facultate, avocatul Radu Cernov, care a fost asociat cu Dan Șova în perioada încheierii și derulării contractelor cu complexurile energetice Turceni și Rovinari, l-a numit în consiliile de administrație a cinci mari companii naționale (Transgaz Transelectrica, CNADNR, CFR SA și Romatsa), de unde a beneficiat de indemnizații de zeci de mii de lei. Pe un fost subaltern din Corpul de control al primului ministru Adrian Năstase, Bogdan Marius Ilie, l-a numit în 2012 director general interimar la Compania Națională Imprimeriile Coresi, companie cu capital integral de stat, funcție în care principala sa preocupare a fost să înstrăineze activele imobiliare ale companiei. A început cu sediul Imprimeriei Oltenia din Craiova, care a fost vândut la un preț mult subevaluat unei firme obscure din Galați, care a fost înființată expres în acest scop (SC Dapo Euro Imob SRL), dcare l-a revândut la un preț de câteva ori mai mare cunoscutei firme de retail Kaufland. Pentru această înstrăinare frauduloasă și pentru alte acte manageriale nelegale, Bogdan Marius Ilie este anchetat în prezent de Direcția Națională Anticorupție pentru mai multe infracțiuni.

Bani cu ghiotura pentru protejații Dacianei

În aceeași ordine de idei, Victor Ponta a numit-o adjunct a lui Vlad Stoica, cu rang de secretar de stat la cancelaria sa și cu funcția de consilier de stat al primului ministru, pe Gianina Pușcașu, fost consilier al soției sale Daciana Sârbu, în primul mandat de europarlamentar, care beneficiază de indemnizație în sumă totală de 4500 de euro pe lună: 1000 de euro de la Cancelaria primului ministru, 2000 de euro ca membru în Consiliul de Administrație la Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și 1500 de euro ca membru al Consiliului de Administrație al Companiei Aeroportuare București. Gianina Pușcașu figurează cu o donație de 8000 de euro la PSD în anul 2011, când principalul partid de guvernământ de astăzi se afla în opoziție, iar funcția de președinte al acestuia era deținută de Victor Ponta, astfel că se pune problema unui eventual conflict de interese raportat la numirea ulterioară a acesteia în funcția de adjunct al șefului Cancelariei primului ministru

Pe Andrei Rizoiu, fost subaltern în Corpul de control al primului ministru Adrian Năstase și fost asociat al soției sale Dacianei Sârbu într-o societate comercială (Mandarine Production),  l-a numit secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, funcție în care beneficiază de o indemnizație lunară de 5.300 de lei. Pentru a-i mai rotunji veniturile lunare, Victor Ponta l-a numit pe Andrei Rizoiu membru în consiliile de administrație ale SC Transgaz SA, SC Electrica Serv SA și SC Fondul Român de Contragarantare SA, precum și membru în comisiile de privatizare de la SC Electrica SA și de la Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, funcții în care a beneficiat anul trecut de un venit net de 189.535 lei.

Prietenul de la SRR la nevoie se (re) cunoaște

După ce a devenit prim-ministru în mai 2012, Victor Ponta l-a promovat în funcția de președinte al Societății Române de Radiodifuziune pe Ovidiu Miculescu, unul din cei mai apropiați prieteni ai săi (care, alături de socrul Ilie Sârbu, nașul George Maior, ministrul Rovana Plumb și comisarul european Corina Crețu, se numără printre cei 4-5 invitați permanenți la evenimentele familiei Ponta), care beneficiază de o indemnizație lunară de 3.700 de euro. Victor Ponta îl menține în funcție pe Miculescu deși, pe de o parte, acesta a fost declarat incompatibil și, pe de altă parte, a fost deconspirat drept colaborator al Securității, iar contestațiile formulate de acesta au fost respinse cu caracter definitiv și irevocabil. Mai este de semnalat că în anul 2013, în timp ce deținea portofoliul de ministru interimar al Justiției, Victor Ponta a numit-o în funcția de director general al Oficiului Național al Registrului Comerțului, instituție care realizează venituri între 100-150 de milioane de euro anual, pe Silvia Mihalcea, fostă subalternă din TSD (unde a deținut funcția de vicepreședinte național), fără concurs și fără ca aceasta să îndeplinească condiția de vechime minimă de doi ani. Mihalcea a beneficiat în această funcție de un venit net de 86.009 lei în anul 2014 (7.167 lei lunar).

Vlad Stoica alias Remus Truică II, o cheie pentru DNA

Procurorii anticorupție ar putea și ar trebui să efectueze cercetări cu privire la toate aceste numiri sau promovări în funcții pe criterii clientelare, sub aspectul săvârșirii de către primul ministru Victor Ponta a infracțiunii de abuz în serviciu prin care a asigurat unei terțe persoane un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Principala țintă a procurorilor anticorupție ar trebui să fie șeful Cancelariei primului ministru Victor Ponta, Vlad Stoica, care a devenit omul cel mai de încredere al premierului, un fel de Remus Truică (fostul șef de cabinet al ex-premierului Adrian Năstase), în derularea afacerilor politice și financiare mai veroase și tenebroase și ar putea constitui cea mai importantă sursă de informații pentru inculparea șefului Guvernului pentru infracțiuni mult mai grave.

Victor Ponta și Vlad Stoica sunt legați de o strânsă prietenie din perioada în care au fost colegi la Facultatea de Drept a Universității din București. Având un hobby comun, ei au fost mulți ani coechipieri la raliuri automobilistice, Stoica fiind pilot, iar Ponta copilot. După ce a devenit șef al Corpului de control al primului ministru Adrian Năstase, Victor Ponta l-a adus pe Vlad Stoica în această instituție. În 2004, când Victor Ponta a fost ales președinte al Fundației Secolul XXI, aflată în siajul grupului francez Lagardere, asociat al concernului EADS (funcție pe care nu a menționat-o niciodată în CV și în declarațiile de interese), acesta l-a numit pe prietenul său Vlad Stoica membru în Consiliul Director al fundației. După pierderea puterii de către PSD în toamna anului 2004, Victor Ponta și Vlad Stoica au prestat servicii juridice, primul în calitate de avocat, iar al doilea în calitate de consilier juridic angajat, pentru omul de afaceri Dorin Cocoș, soțul Elenei Udrea, devenită consilier prezidențial și șefa Cancelariei președintelui Traian Băsescu, asigurându-și astfel protecția noii puteri.

Victor Ponta l-a numit pe Vlad Stoica șeful său de cabinet în perioada în care a deținut funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernul PDL-PSD condus de primul ministru Emil Boc, iar în anul 2010, dup ce a fost ales președinte al PSD, l-a numit șef de cabinet la partid. În 2009 Victor Ponta l-a ajutat pe Vlad Stoica să intre în avocatură. În fine, după învestirea sa ca prim-ministru în mai 2012, l-a numit pe Vlad Stoica șeful său de cabinet la Palatul Victoria, iar, după câștigarea alegerilor parlamentare de către USL în decembrie 2012, l-a numit șeful Cancelariei primului ministru, după ce a reînființat această instituție desființată de predecesorul său Emil Boc.

Puteri sporite și afaceri distribuite pentru șeful cancelariei

Ca șef al Cancelariei primului ministru, Vlad Stoica are rang de ministru, are loc la masa Guvernului, participă la toate ședințele de Guvern, contrasemnează deciziile primului ministru și semnează toate actele normative inițiate de agențiile pe care cancelaria le coordonează, dobândind astfel statutul de cel mai apropiat colaborator al lui Victor Ponta. Șeful Cancelariei primului ministru are în subordine, în calitate de coordonator, Secretariatul de Stat pentru Culte, Oficiul Național pentru Prevenirea Spălării Banilor, Oficiul Național pentru Controlul Activității Nucleare, IICCMER, ANRP, ANRM, ANRMAP.  În 2015 Cancelaria primului ministru a primit atribuții pe care nu le-a avut în trecut, ca, de exemplu, avizarea oricăror decizii importante, inclusiv buget și numirea reprezentanților statului în organele de conducere, la Transgaz și Transelectrica, considerate cele mai importante două companii de stat pe care Guvernul le-a preluat în februarie a.c. de la Ministerul Finanțelor pentru a le transfera la Secretariatul General al Guvernului, care este condus de ministrul delegat Ioan Moraru, un apropiat al senatorului Ilie Sârbu. În cursul acestui an Vlad Stoica l-a numit asistent manager la Transgaz pe adjunctul Secretariatului General al Guvernului, Andrei Rizoiu,  la care am făcut referire mai sus, în condițiile în care decuplarea cancelariei de Transgaz, aprobată recent de Parlament, nu devenise încă aplicabilă prin promulgarea legii. Alături de aceste ample atribuții, Cancelaria primului ministru are un buget anual de zeci de milioane de euro și un personal numeros, chiar stufos (3 secretari de stat, 6 consilieri de stat, 40 de consilieri politici și 90 de funcționari publici), din care se pot asigura numeroase sinecuri politice pentru clientela proprie și de partid.

Cu toate că este cel mai de încredere om al său, Vlad Stoica nu apare în fotografii alături de Victor Ponta, nu îl însoțește la evenimente oficiale, nu a făcut niciodată declarații politice și nu și-a publicat CV-ul pe pagina de internet a Guvernului. Probabil pentru a ascunde relațiile de afaceri cu Dorin Cocoș, care a fost unul din cei mai apropiați oameni ai ex-președintelui Traian Băsescu, precum și relațiile de afaceri cu controversatul milionar Gruia Stoica, cu care se afirmă că ar fi rudă și căruia Victor Ponta ar fi vrut să-i vândă compania națională CFR Marfă, după ce afaceristul a sponsorizat raliuri ale sale și concursuri de carting ale fiului său. Vlad Stoica deține cheia nu numai în afacerea CFR Marfă, ci și în alte afaceri de amploare în care a jucat rolul de pion al șefului Guvernului, derulate prin CNADNR, Loteria Română, Transgaz, SMART, Transelectrica ș.a. Numele lui Vlad Stoica a apărut ca factotum al primului ministru Victor Ponta în dosarul președintelui Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu.

Cum și-a început ucenicia în afaceri tandemul Ponta-Stoica

Victor Ponta și Vlad Stoica și-au început ucenicia în afaceri veroase cu statul încă din anul 2003, prin acapararea taberei pentru elevi Dumbrava din comuna Cobia județul Dâmbovița, afacere devoalată în 2006 de cotidianul România Liberă. Pentru a acapara această tabără, una din cele mai mari și mai frecventate din țară, în cursul anului 2003, în timp ce deținea funcțiile de șef al Corpului de control al primului ministru Adrian Năstase și de președinte al Tineretului Social Democrat (TSD), Victor Ponta a pus la cale înființarea Asociației pentru Promovarea Principiilor Sociale și Democratice ale Tinerilor din România, la care l-a pus președinte pe amicul său Vlad Stoica, iar Daciana Sârbu a devenit membru al Consiliului Director. Apoi, cu sprijinul Dacianei Sârbu, ce deținea funcția de președinte al Agenției Naționale de Tineret, cu rang de secretar de stat, Asociația pentru Promovarea Principiilor Sociale și Democratice ale Tinerilor din România a încheiat un contract de colaborare, pe o durată de 20 de ani, cu Agenția Națională a Taberelor Școlare, prin care se angaja să întrețină și să utilizeze baza materială a taberei Dumbrava. Cu concursul primarului PSD al comunei Cobia și al Direcției Silvice Dâmbovița, a fost acaparat prin manopere frauduloase terenul în suprafață de 4 hectare pe care era amplasată tabăra, care se afla în proprietatea statului și în administrarea Romsilva, instituție aflată atunci în subordinea ministrului Agriculturii și Pădurilor, Ilie Sârbu. Ministrul Ilie Sârbu și-a adus contribuția și la modernizarea drumului forestier spre tabăra Dumbrava, scop în care au fost deturnate fonduri de la Romsilva în valoare de 2,5 miliarde de lei vechi. Sub patronajul lui Victor Ponta, în tabăra Dumbrava au fost construite mai multe bungalow-uri destinate distracției tineretului pesedist, dar, după pierderea puterii de către PSD în toamna anului 2004, tabăra a fost abandonată, iar asociația TSD a lăsat o datorie de peste 100 milioane de lei vechi, întrucât nu a achitat niciun leu pentru utilități după încheierea contractului de colaborare. Până la urmă, plata utilităților a fost suportată de Filiala Dâmbovița a Agenției Naționale de Tineret, adică au fost alocați bani publici pentru o afacere și pentru o distracție de partid.

(va urma) 

P.S. Titlul declarației mi-a fost inspirat de albumul The Final Cut (Tăietura finală) al prestigioasei formații britanice Pink Floyd (apărut după mai celebrul album The Wall), pe care îl recomand primului ministru Victor Ponta spre audiție, cu gândul că ar putea lua decizia ce se cuvine pentru binele său și al semenilor săi, inclusiv al țării.

 

Senator

Valer Marian