BREAKING NEWS

Surprize neplăcute în grădina lui Hayssam

Armament și operațiuni ilegale pe teritoriu străin

Image3Mihaela Gordin a fost șef birou financiar-contabil în cadrul grupului de firme condus de teroriștii Omar Hayssam și Mohamad Munaf. Deși este posesoarea unor informații importante despre grupul de crimă organizată care a pus la cale răpirea jurnaliștilor români în Irak și a avut acces la documentele emise de Omar Hayssam și de frații săi urmăriți internațional, Gordin nu a fost audiată de magistrați.
Redacția noastră a intrat de curând în posesia unor înregistrări ale mărturiilor fostei angajate a grupului de firme care produce și comercializează apa minerală Bucovina, ultima redută infracțională a fraților Omar, nepusă sub sechestru de autoritățile române. Reamintim faptul că, după arestare ( pentru fapte de terorism internațional ), cei doi teroriști și-au înstrăinat uriașele averi fără să fie jenați de autoritățile române și americane, direct din spatele gratiilor. Bani, bunuri și imobile au fost vândute s-au pasate către alte grupări teroriste apropiate celor doi infractori.
După o scurtă prezentare a ingineriilor financiare comise de Omar Hayssam, vă oferim câteva fragmente din mărturiile fostei contabile șefe Mihaela Gordin, aflate pe masa judecătorilor Curții de Apel București. După un asalt antiterorist aupra firmelor lui Omar Hayssam de ziua lui Traian Băsescu, procurorii au ridicat documente cu un camion. Au găsit date importante despre traficul ilegal cu armament și încă o surpriză.

În anul 1998, prin câteva inginerii financiare, sirianul Omar Hayssam preia firmele Moldo Drinks Production din Vatra Dornei, Suceava și Rio Soft Drinks din Timişoara de la omul de afaceri Johann Theodor Stăniş, apoi schimbă numele Moldo Drinks Production în Bucovina Mineral Water S.A. Stăniș pierduse firmele în urma contractării unor împrumuturi (circa 800.000 $) luate de la Omar Hayssam şi fratele acestuia, Omar Mohamad, care au pretins ca garanţie acţiuni la firma Rio Soft Drinks.
După preluarea firmelor de mai sus, Omar Hayssam numește în funcții de conducere mai mulți foști ofițeri de poliție :
– Director general – Croitoru Ștefan, până în 1996, fost șef în poliția economică
– Director adjunct – Musteață Vasile – fost șef la crimă organizată
– Director comercial – Borcan Nicolae – colonel
– Director fabrică la Timișoara – Petrăchioiu Mihai – fost șef poliție economică Timișoara – deține hotelul President din același oraș. Petrăchioiu era amestecat în problema traficului de carburanți în timpul embargoului asupra Iugoslaviei. Un alt director important în cadrul grupului de firme era Iosif Gheorghe.
În 1998, sediul central al firmelor teroristului sirian se afla în sediul Republicii Populare Democrate Coreene la București, în șoseaua Nordului nr. 6, sector 1 (lângă benzinăria Lukoil), unde Omar Hayssam deschisese și un cazinou folosit vreme îndelungată în operațiuni de spălare de bani și plata oficalilor români corupți.

Frați, cumnați, falimente și lichidări

Firma Bucovina Mineral Water SRL a fost creată de Omar Hayssam la 22 mai 2000, aparţinându-i iniţial cumnatului său Mihaicontract Parvan Violeta Nasture. În anul 2000, Bucovina Mineral Water SRL ( fostă Best DrinkProduction ) preia prin “inginerii financiare” activele Bucovina Mineral Water S.A., aceasta din urmă acumlând datorii și intrând în lichidare. Nu se știe cum, Mihai Nasture creditează firma Bucovina Mineral Water SRL cu 3 milioane de dolari. Patru ani mai târziu, Abdullah şi Mukhles Omar erau proprietarii companiei. La începutul lunii august 2005, societatea era controlată de Abdul Kader Banna şi egipteanul Hanafi Sayed Ahmed Hanafi. Retragerea strategică a fraţilor lui Hayssam a fost urmată de apariţia în documentele firmei a nepotului lui Hayssam, Qasem Abdul Ghani, iar Banna a preluat controlul firmei. Plecarea lui Nasture din firmă a avut loc la o săptămână după ce a fost pus sub acuzare, împreună cu cumnatul Omar Hayssam, într-un dosar legat de privatizarea Foresta SA Nehoiu. Qasem Abdul Ghani asociat la Bucovina Enterprises și la Bucovina Mineral Water a plecat din România în iunie 2006 și nu s-a mai întors.
Între anii 2000 și 2002, activitatea firmelor lui Omar Hayssam s-a împărțit astfel : apă minerală se producea la fabrica din Vatra Dornei, sucuri, la fabrica din Timișoara.
În 2002, activitatea de la fabrica din Vatra Dornei trece pe firma Bucovina Enterprises, una dintre puținele societăți ale sirianului, care l-a avut în acte, la vedere, pe Omar Hayssam ( acționariat : Omar Hayssam 98%, Omar Adela 2%). Bucovina Enterprises solicită și obține de la statul român, în perioada 2002-2003, o returnare de TVA în valoare de 1.400.000 RON.
Mihaela Gordin :“Singura chestie… eu am probleme cu figurile și cu numele. Mă poziționez bine în timp, dar nu țin bine minte numele. Din 1998 am fost între ei. Între ei…. Să știi că ei atunci când m-au dat în judecată, au scris acolo că aș fi dat în presă. A fost avocatul meu și a zis : dați dovada că am dat eu. E dosar public. Eu nu iau Jurnalul. Să-ți spun altceva. Mona, poate ai auzit de ea. Secretara lui Omar, șefa lui de cabinet, care i-a găsit în calculator o ofertă d-asta. De arme. Era unul în firmă care cică, ăla era creierul. Michel era (Michel Nahas). Michel, dar nu știu cum îl mai chema. Care a fugit imediat în Liban. Și pe aia a scos-o din firmă. E venită din nou la Bucovina, din septembrie. A adus-o din nou la Bucovina. Mona. Dar nu-i mai știu numele. E micuță, frumușică și vorbește ea foarte pisicos, așa. Ea, imediat după ce a început nebuneala, și a fugit Michel și așa, a luat-o din firmă. Michel cică, ar fi fost creierul ingineriilor financiare. Dar îmi aduc aminte că a avut firmă pe numele lui. Aia s-a întors în firmă. Înseamnă că a primit garanții că nu mai e nicio problemă. Am numărul de telefon al unui polițist care a fost cu mine la Vatra Dornei. Și aș întreba eu, unde sunt actele alea, jumătate de camion ?”

Asaltul “antiterorist” asupra firmelor deținute de Hayssam

În data de 22 octombrie 2004, la solicitarea procurorilor, s-au obținut de la Tribunalul București autorizații de interceptare a convorbirilor telefonice pentru o parte din membrii grupării infracționale. Pe 1 noiembrie 2004 a început urmărirea penală față de membrii grupării infracționale, incluzându-l pe Omar Hayssam. În data de 2 noiembrie 2004, pe baza informațiilor obținute de ofițerii de poliție, în sensul că Omar Hayssam este speriat de ancheta declanșată împotriva sa și că ar intenționa să părăsească țara, procurorul a solicitat Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) ca acesta să fie dat în consemn pe o perioada de 90 de zile, solicitându-se ca, în cazul în care Hayssam se prezintă la oricare punct de frontieră, să fie înștiințat procurorul, urmând a se lua măsurile pe care le apreciaza ca oportune la momentul respectiv.
Două zile mai târziu, pe 4 noiembrie 2004 (de ziua lui Traian Băsescu) procurorii DIICOT împreună cu ofițeri din cadrul Direcției de Investigarea Fraudelor a Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), au efectuat cinci percheziții la locațiile din București și o percheziție în Buzău, toate vizând firmele din grupul Manhattan. Autorizațiile de percheziție au fost eliberate de Tribunalul Bucuresti la solicitarea procurorului.
Magistrații DIICOT în frunte cu Cleopatra Cătălina Mihalache (ulterior Chivu după căsătoria la Galați), detașată special de la Brăila pentru a lucra la „Lotul Hayssam”, verifică și confiscă un camion cu documente și ștampile ale firmelor, aflate în cele 6 locații percheziționate, aparținând sirianului. Oficialii români rețin două persoane din conducerea firmelor percheziționate. Unul dintre directorii reținuți și audiați de procurorii DIICOT este Michel Nahas, creștin libanez la origine, capul traficului cu armament. Al doilea director audiat se numea Emile Raja El Assal.

Lista domnului Omar și operațiunile ilegale pe teritoriu străin

A fost ridicat calculatorul șefei de cabinet a lui Omar Hayssam (încă din perioada 1992-1993), cunoscută în firmă sub numele de952136939 Mona Haloca (care trăia cu Emile Raja), în vederea obținerii mandatului de percheziției informatică. Documentele cu pricina au fost întocmite de Mona Haloca, secretara personală a sirianului şi apropiată a libanezului Michel Nahas, fost director general al grupului Manhattan. Nahas a dispărut imediat după arestarea lui Hayssam în 2005.
Imediat au apărut în presă, primele liste cu echipamentele militare comandate de Omar Hayssam din Transnistria. Sub titlul “Lista domnului Omar “, unul dintre fişere făcea referire la un contract de 70 de milioane de dolari pentru echipamente militare fabricate în CSI. Lista cuprindea clasicele rachete Katiuşa, avioane Mig 29, lansatoare de rachete şi sisteme antiaeriene. Ce nu a apărut în presă ? Niște informații extrem de sensibile despre o centrală nucleară ridicată de regimul Bashar Al Assad în nord-vestul Siriei. Datele au fost transmise de urgență serviciilor secrete israeliene care au desfășurat o operațiunea sub numele de cod Orchard (Livada). Astfel, România participa alături de SUA și Israel, la una dintre cele mai importante operațiuni ilegale pe teritoriu străin (cum obișnuiește să le denumească fostul președinte Traian Băsescu).
Nici astăzi nu știm ce s-a ales din documentele, ștampilele și calculatoarele confiscate. Totul este în custodia Parchetului General. Documentele au fost consultate de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, pentru instrumentarea dosarelor de trafic cu armament și crimă organizată deschise pe numele lui Omar Hayssam și ale acoliților săi.
Hayssam s-a considerat încolțit de anchetatori, mai ales că aceștia percheziționaseră, pe 3 noiembrie 2004, sediul City Center din Bucuresti și biroul său. Pe 11 noiembrie s-a dispus efectuarea unei percheziții în sistemele informatice ridicate de la locațiile verificate, urmărindu-se în principal stabilirea modalităților de ținere a evidențelor contabile.

Telefonul cu bucluc al generalului Gabriel Oprea

Martorii evenimentelor povestec că în dimineța zilei de 4 noiembrie 2004, pe la ora 9.00, la secretariatul firmei Bucovina Enterprises S.R.L. a sunat cineva de la cabinetul lui Gabriel Oprea, la acea dată politician important în PSD. Persoana respectivă dorea să-l Gabriel Oprea 1contacteze pe Omar Hayssam. Negăsindu-l, a lăsat un număr de telefon (0721.121.212), dar numai după cinci minute a apărut un ofițer care a cerut secretarei Mona Haloca biletul pe care a notat numărul, motivând că Omar Hayssam nu mai are ce vorbi cu Gabriel Oprea. După cum a mărturisit în fața anchetatorilor, Mohammad Munaf primise ordin să memoreze același număr de telefon care figura pe listele Parlamentului României în dreptul lui Gabriel Oprea, după cum se poate vedea în documentul alăturat.
În după-amiaza aceleiași zile, Pârvan Violeta (amanta lui Omar Hayssam și mama celui de-al optulea copil al sirianului) a intrat în toateta firmei după Mihaela Gordin – șef birou financiar contabilitate la acea dată, dându-i acesteia un bilet cu un număr de mobil laGabriel Oprea 2 care trebuia să transmită următorul mesaj :
„ Da-ți totul pe Mahomed !”.
Era vorba despre fratele lui Omar Hayssam, Mahomed Omar care era la acea oră plecat în Germania. Numărul de telefon aparținea unei avocate pe nume Mihaela, prezentă în acel moment în sediul Parchetului General. Amanta lui Hayssam a fost nevoită să apeleze la Gordin Mihaela pentru că nu se putea mișca în voie prin firmă, fiind însoțită continuu de un jandarm.
Mihaela Gordin : “Pe unul dintre ei l-au îndepărtat de atunci. Unul Vasile. Și unul, Tudor, era la IGP și mai am numărul lui de telefon. Uite, de exemplu pot să spun la proces… Pe 4 noiembrie, 2004 era ziua lui Băsescu. La noi, la serviciu, nu pot să-ți spun ce a fost ! Ne-a închis și telefoanele. Din 2002, eram aici la City Center, lângă Crown Plaza. Acum a închiriat, a vândut. Și-a mutat firmele în vila lui de pe malul lacului. Una dintre secretare care este actuala nevastă româncă a lui Mahmoud, Claudia o chema, la un moment dat vine la noi. După ce s-au liniștit, ne-a zis că e șefa cabinetului domnului Oprea și ne-a dat numărul de telefon. Și a venit după 5 minute unul dintre procurori și a zis : Domnișoară, dă-mi numărul de telefon încoace, că n-o să mai aibă nevoie domnul Omar. Eu nu știu cu Yassin, cu arme, cu astea. Eu nu am văzut decât la televizor.”

Eduard Ovidiu Ohanesian