BREAKING NEWS

Statul român a protejat terorismul internațional

Fişa INF – moştenirea Securităţii dă în vileag SRI

Pe parcursul anilor, în perspective evenimentelor electorale, dosarul “Răpirea din Irak“ a fost scos de la naftalină filă cu filă şi folosit ca armă politică. Aleșii poporului nu s-au sfiit, ca în fiecare omar-hayssamcampanie, să își dea cu Hayssam în cap și să amenințe cu devoalarea conexiunilor infracționale transpartinice legate de sirian. Între timp, direct din arhiva clasificată a Serviciului Român de Informaţii, au răsărit nu mai puţin de 100 de pagini de transcrieri ale convorbirilor duioase dintre terorist şi procurorul de caz Ciprian Nastasiu. Tema principală – contrabanda ilegală cu armament în Yemen și niscai falși end-useri folosiți de traficanții noștri pe acel spațiu.  Astăzi, nimeni nu se mai miră că teroriștii  ies din România direct de pe Aeroportul Henry Coandă, rași, tunși şi frezați, sau cu berbecuţii prin porturile maritime. Din aceleași stenograme reiese că Hayssam îi mulţumea magistratului că l-a scăpat de puşcărie şi îl invita la fetiţe şi huzur pe undeva prin Siria sau prin Liban. Un document Strict Secret emis de Serviciul Român de Informaţii dovedeşte că Omar Hayssam lucra pentru Hamas şi Hezbollah încă din 2001 sub aripa autorităţilor române. Specialiştii în informaţii au analizat în detaliu “Fişa INF“, ajungând la concluzia că este varianta computerizată și actualizată a Notei Informative, însoţită de informaţia de primă sesizare, folosite de fosta Securitate înainte de 1989. Am stat de vorbă cu ofiţeri de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii care au confirmat veridicitatea documentului, oferind amănunte despre procedurile folosite în cadrul SRI. Magistrații coordonați de Cotroceni prin serviciile secrete nu sunt singurii care au participat la protejarea terorismului internațional. Primii pași s-au făcut chiar în cadrul Serviciului Român de Informații la nivel local. Lectură plăcută !

Despre faptul că Serviciul Român de Informaţii ştia de afacerile ilegale şi interesele teroristului Omar Hayssam pe teritoriul ţării noastre s-au scris volume în presa centrală şi locală. Cu toate că afacerile cu arme ale sirianului pentru finanţarea unor grupări teroriste erau cunoscute serviciilor secrete, teroristul a prosperat sub ochii îngăduitori aihayssam-la-nehoiu-cu-iliescu-300x336 autorităţilor române. Omar, care figura în 2004 în top 300 al celor mai bogaţi oameni din România, se afişase fără rezerve alături de cei mai puternici oameni politici sau de afaceri ai vremii. Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Gabriel Oprea sau Vasile Ion sunt numai câţiva dintre aceştia. Documente importante din arhiva electronică a sirianului au ajuns în presă. Sub titlul “Lista domnului Omar“, unul dintre fişere făcea referire la un contract de 70 de milioane de dolari pentru echipamente militare fabricate în Comunitatea Statelor Independente. Lista cuprindea clasicele rachete Katiuşa, avioane MiG 29, lansatoare de rachete şi sisteme antiaeriene. Doi angajaţi ai sirianului fuseseră trimişi în Transnistria pentru negocieri. Comisia Parlamentară penru controlul SRI a confirmat existenţa unui dosar penal pentru trafic de arme deschis pe numele lui Omar Hayssam în anul 2005. Strâns cu uşa, fostul procuror șef adjunct DIICOT Ciprian Nastasiu a recunoscut că se ocupă de acest caz clasificat ca Strict Secret de Importanţă Deosebită. Alte fişiere din arhiva sirianului cuprindeau transferuri bancare dubioase, probabil operaţiuni de spălare de bani pentru diverse grupări teroriste.

Sprijin pentru terorism sub umbrela SRI

Dovada colaborării şi protecţiei pe care i-o ofereau serviciile secrete române teroristului sirian a apărut de abia la fisa_hayssam1_copyînceputul anului 2006. Presa locală şi cea centrală au făcut referire în mai multe articole la “o nota SRI“ care arăta ce trecere are Omar Hayssam la serviciile secrete din România şi la şefii acestora. Documentul era de fapt o “fişă INF” însoţită de informaţia de primă sesizare (IPS) din august 2001, care avertiza încă de atunci despre legăturile lui Omar Hayssam cu teroriştii, dar şi despre relaţiile apropiate cu reprezentanţii Guvernului sau ai serviciilor secrete. În anul 2005, cu ocazia răpirii jurnaliştilor români în Bagdad, Omar Hayssam a fost arestat (inițial pentru infracțiuni economice) şi judecat pentru constituirea unei asociaţii, în scopul săvârşirii de acte de terorism şi finanţare a acesteia. Textul informaţiei de primă sesizare a fost scris pe baza relatărilor informatorului A009, infiltrat în cercul de prieteni şi parteneri de afaceri ai lui Omar Hayssam şi confirmate de sursa secretă “Sanda”. Povestea se referă la afacerile cu lemn pe care Hayssam şi apropiaţii săi le aveau în Valea Doftanei şi despre legăturile dintre grupul arabilor şi rudele fostului şef SRI Câmpina, Savu. Faptele relatate sunt deosebit de grave şi aduc atingere siguranţei naţionale. Ofiţerul coordonator de la Secţia Judeţeană de Informaţii Prahova face referire clară în „fişa INF” la un grup de arabi din care făcea parte şi Hayssam, ce avea legături cu mai multe organizaţii teroriste cunoscute, precum Hamas, Jihadul Islamic, Fraţii Musulmani. Pe baza pilelor de la SRI, Hayssam, Mahmud Akeel, împreună cu alţi arabi se ocupau cu activităţi economice ilegale. Cele mai importante erau afacerile cu lemn.

“Fondurile obţinute sunt folosite, în exclusivitate, pentru interesele propagandei islamice în România, sponsorizarea unor structuri islamice sau acoperirea unor reţele de crimă organizată, spionaj pentru ţările arabe şi terorism”, se arată în document.

Jurnaliştii spun că informarea a fost trimisă de la conducerea Secției Județene de Informații Prahova, chiar la şeful SRI Câmpina. Acesta a dat o rezoluţie prin care susţinea că toate informaţiile ar trebui privite cu rezervă şi a muşamalizat cazul.

Taxă de protecţie pentru ilegalităţi

Colonelul Savu a fost anchetat de procurorii DNA şi în dosarul RAFO II, o afacere cu produse petroliere contrafacute, în care erau implicate peste 500 de firme. Conform documentului SRI, agentul infiltrat (marşrutizat) în cercul de afaceri frecventat de Omar Hayssam a aflat de relaţiile de prietenie şi de afaceri ale teroristului cu Mircea Bunea, vărul lui Savu, şeful secţiei de la Câmpina. Afacerile cu masă lemnoasă fără documente de provenienţă se derulau sub acoperirea şefului, numele acestuia fiind folosit ca parolă de liberă trecere. De altfel, chiar Savu i-ar fi avertizat de câteva ori pe contrabandiştii arabi în legătură cu controalele poliţiei şi ale Gărzii Financiare. Pentru ca totul să meargă bine şi să fie avertizaţi dacă autorităţile locale aflau de activităţile lor, Savu ar fi primit drept taxă de protecţie bani, prin intermediul vărului său.

Trafic de influenţă şi corupţie

Cele mai grave fapte descrise în documentul “Strict Secret” se referă la relaţiile sirianului Omar Hayssam în lumeafisa_hayssam2_copy politică şi la intenţiile sale de a recurge la acte de corupţie şi trafic de influenţă pentru a-şi atinge scopurile. După episodul “Răpirea din Irak”, presa centrală a fost inundată cu informaţii despre afacerile dubioase ale lui Hayssam cu ţările din fostul bloc sovietic şi Coreea de Nord

“Arabul a afirmat că cercurile pe care le reprezintă plătesc oricât pentru a găsi oameni politici cu putere de decizie şi influenţă care să direcţioneze politica externă a României spre ţările arabe şi spaţiul CSI. S-a lăudat cu relaţiile domnului Hayssam în mediul cercurilor de la Palatul Victoria, Cotroceni şi Parlamentul Romaniei”, notează ofiţerul. Documentul conţine de asemenea mai multe nume de arabi şi firme implicate în activităţile unor grupări teroriste active pe teritoriul ţării noastre.

Muşamalizarea

La coada documentului, printr-o notă, ofiţerul recomandă printre altele verificările persoanelor menţionate de către Divizia “B” Contraspionaj din SRI. Cum documentul a ajuns, într-un final, chiar în mâinile celui ce trebuia verificat, adică la colonelul Savu, verificările au fost imediat stopate.

“Fişa INF “a primit un NSI (Nu Se Implementează). Rezoluţia şefului menţionează: “Opinez că trebuie să avem rezerve faţă de astfel de date. Nu sînt de acord cu modul de exploatare şi valorificare a informaţiei propuse de ofiţer. Nu mai scrieţi astfel de informaţii pînă nu le discutăm cu conducerea secţiei, pentru a vedea dacă sînt oportune să le consemnăm. În ceea ce priveşte propunerea de valorificare la divizia B – Contraspionaj, nu cred că este oportună. Ce să le raportăm? Să-şi obţină singuri informaţiile. Rog discuţii”.

Cu alte cuvinte, rufele murdare se spală în familie. Nu în marea familie a sereiului, ci în cea mică, a infractorilor.

Specialiştii în informaţii confirmă autenticitatea documentului 

fisa_hayssam3_copyDocumentul nu reprezintă numai o notă informativă. Fişa INF este însoţită de informaţia de primă sesizare. Diferenţa constă în codificarea folosită pentru intorducerea în baza de date computerizată a SRI. Odată ce documentul a primit rezoluția NSI, nu va fi digitalizat. Specialiştii în informaţii consultaţi de noi au confirmat că documentul este pe deplin real, ba chiar ne-au oferit mai multe date despre procedurile folosite de Serviciul Român de Informaţii pentru “informarea operativă curentă“.

În același timp, documentul de mai sus este și dovada încălcării grave la nivel local a tuturor procedurilor interne ale SRI şi a muşamalizării activităţilor de crimă organizată şi terorism la care au participat ofiţeri SRI alături de Omar Hayssam şi camarila. Ca şi în cazul scandalului “bileţelelor lui Coldea“, unde s-a făcut poliţie politică pe faţă, fişa INF despre obiectivul Omar Hayssam este un model de utilizare a resursele informative secrete în scopuri personale de către persoane influente aparţinând SRI. 

Cartea Esenţelor – ghid de codificare

Serviciul de Român de Informaţii a preluat de la fosta Securitate, sistemul de analiză şi evaluare a informaţiilor strânse. Astfel, la sfârşitul anilor ’80, când a demarat informatizarea, iar bazele de date au devenit o necesitate, au fost perfectate o serie de coduri pentru simplificarea şi organizarea muncii de informaţii. Armata şi Securitatea au lucrat după un ghid numit Cartea Esenţelor. Acest document ajută la codificarea informaţiilor, la clasificarea ameninţărilor şi esenţelor, conţinutului informaţiilor. Fişa INF şi textul ce reprezintă informaţia de primă sesizare se redactează pe baza informaţiilor primite de la sursele secrete umane active infiltrate în mediul studiat. În acest caz, documentul se referă la activităţile teroriste ale sirianului Omar Hayssam la Prahova, inclusiv sprijinul acordat de şeful SRI local.

Elemente importante ale “Fişei INF“

Fişa INF conţine în antet codul unităţii teritoriale SRI din care face parte ofiţerul. În cazul nostru, Unitatea 29 –fisa_hayssam4_copy corespunde Secţiei Judeţene a SRI Prahova. Codul corespunde cu cel dat firmelor prahovene la Registrul Comerţului J29/… . Numărul de înregistrate al documentului (conform legii documentelor clasificate) începe cu două zerouri, ceea ce înseamnă că documentul este încadrat la categoria “Strict Secret“. Caracterul documentului este trecut în drepta sus – Strict Secret şi aprobarea şefului pentru implementare şi valorificare a informaţiei obţinute de lucrătorul operativ redactată pe “fişa INF “. În cazul nostru, documentul a fost blocat cu un simplu NSI – Nu se implementează. Ceea ce înseamnă că documentul nu a fost promovat mai departe pe cale ierarhică şi nici la Direcţia Contraspionaj pentru dubla verificare a celor implicaţi. Urmează indicatorii informaţiei. Valoarea informaţiei -1 şi veridicitate – 1 denotă că informaţia conţinută în document este de maxim interes. Mijloace de obţinere a informaţiei pot fi: agentură, mijloace mass-media, exploatare documente oficiale, alte surse. În cazul nostru 304/ A009 reprezintă numărul agenturii informative şi numele de cod al agentului infiltrat în cercul afaceriştilor arabi.

Domenii – 116 se poate referi la Economic, Antitero, Apărarea Constituţiei, Protecţie Internă, Contraspionaj etc.

Alţi descriptori:

NP – numele persoanelor studiate: Mahmud Akeel, Omar Hayssam;

FI – firmele implicate în acţiuni ilegale: Woodland Industriy, Trasor Breaza;

OT – organizaţii teroriste cu care au legătură cei de mai sus: Hamas, Hezbollah.

După introducerea tuturor indicatorilor codificaţi (conform ghidului de esenţe) în calculator se verifică legătura cu alte informaţii existente în baza de date.

N.O. – nota ofiţerului – Ofiţerul coordonator propune exploatarea şi valorificarea informaţiilor cuprinse în document la diviziuni ale Secţiei Judeţene de Informaţii cum ar fi: Brigada Antiteroristă, Poliţie, Gardă Financiară, Diviziunea de Protecţie şi Contraspionaj. De asemenea, se recomandă deschiderea unei IG (informare generală) la nivel local.

Procedurile SRI au fost încălcate 

fisa_hayssam5_copyFoşti ofiţeri de informaţii afirmă că atât decizia NSI – Nu Se Implementează, cât şi rezoluţia şefilor locali SRI reprezintă obstrucţionarea muncii ofiţerului de informaţii şi blocarea cazului. În mod normal, şeful nemijlocit (şeful de birou) avea datoria să analizeze conţinutul informaţiei, să ceară relaţii şi explicaţii cu privire la unele aspecte neclare sau neveridice. Trebuia să o aprobe ca fiind informaţie de primă sesizare şi să ceară restructurarea ei pe fiecare ameninţare. Materialul în cadrul Secţiei Judeţene de Informaţii Prahova trebuia să treacă mai întâi pe la şeful de birou, şeful de sector, adjuncţii comandantului, apoi la comandanţii unităţii teritoriale şi centrale.

Analizând conţinutul documentului, specialiştii în informaţii spun că sunt semnalate mai multe ameninţări ce vizează siguranţa naţională ce trebuiau analizate de unităţile şi compartimentele (sectoarele) din cadrul Secţiei de Informaţii Prahova. Aspecte legate de protecţia cadrelor SRI.

Concret: deconspirarea unor măsuri luate de organele de poliţie, făcută chiar de şeful SRI Câmpina.

Legăturile de tip mafiot dintre ofiţerul SRI şi cei care încalcă legile statului. Aspecte ce trebuiau exploatate la Divizia E – Protecţie Internă.

Problemele care se refereau la activitatea de tip terorist trebuiau sesizate la Divizia Antiterorism. Conducerea secţiei trebuia să ordone măsuri de verificare de către compartimentul Antitero al secţiei. Problemele de nuanţă economică trebuiau verificate de sectorul “C“ al secţiei judeţene şi alte unităţi de profil ale SRI. Informaţia de primă sesizare trebuia să prevadă un minim de măsuri ce cădeau în responsabilitatea ofiţerului care a obţinut informaţia, iar şefii ierarhici aveau obligaţia să se implice în derularea măsurilor de verificare şi completare a informaţiilor. După 30 de zile de la obţinerea informaţiilor se hotărăşte trecerea într-o formă de lucru superioară, în care să se prevadă măsuri calificate, folosirea mijloacelor muncii de informaţii şi un plan de cooperare între unităţi şi compartimentele competente ale SRI. Toate aceste reguli şi proceduri au fost şuntate de un simplu NSI al şefului de la Câmpina, pentru că în document era vorba chiar despre acesta.

Coordonatorul şi recruţii

Image1Fişa INF este un document redactat de ofiţerul coordonator, omul aflat la conducerea şi gestionarea agenturii de informaţii. De obicei, informatorilor recrutaţi li se alcătuieşte o fişă personală şi un angajament, apoi li se dă un nume de cod în acord cu persoana respectivă. Se obişnuieşte ca numele de cod să fie alcătuit din litere sau grupuri de litere din numele informatorului, dar nu este o regulă. Toate aceste documente şi date sunt băgate într-un plic şi sigilate. În mod normal, numai ofiţerul care a făcut recrutarea ştie adevărata identitate a informatorului său. Toţi ceilalţi îl cunosc doar după numele de cod. Dacă ofiţerul de informaţii îşi schimbă locul de muncă sau iese la pensie, îi cere acordul informatorului să-l treacă la alt ofiţer. Dacă acesta nu este de acord, documentele din plicul sigilat sunt distruse. În cazul nostru, informatorul are cod A009, dar mai există şi o “relaţie operativă“ introdusă (marşrutizată) în mediul cercetat cu nume de cod “Sanda”. Relaţie operativă – persoana care furnizează informaţii SRI pentru cunoaşterea generală a cazuisticii. Nu este dirijată într-un caz anume.

SRI – organizare 

Pentru o mai bună înțelegere a analizei adăugăm că unităţile Serviciului Român de Informaţii se împart în teritoriale şi centrale. La nivel inferior există subdiviziuni: Sector/Birou, fiecare cu indicativele sale. De obicei sectoarele şi birourile sunt codificate cu litere sau cifre : de exemplu Div. B SRI – reprezintă Divizia de Contraspionaj, Direcţia A – Inspectoratul de apărare a Constituţiei şi Securitate Economică, Divizia E – Protecţie Internă, Direcţie Juridică, Sector B, Sector R, Compartiment de Management al Resurselor Umane, Compartiment K, Sector B, Sector V, Sector C. Numele de cod ale subdiviziunilor sunt schimbate în mod regulat pentru protecţie.

Eduard Ovidiu Ohanesian

 

Înregistrările strict secrete ale convorbirilor dintre teroristul fugar Omar Hayssam și procurorul DIICOT Ciprian Nastasiu -zeci de pagini despre neputința instituțiilor de forță ale statului.

stenogramele hayssam-nastasiu