BREAKING NEWS

Secretele afacerii Răpirea din Irak la DNA

Yassin-Mohamad-traian-basescu-dna-800x500_cMotto :

„Omar Hayssam putea dezvălui multe, căci reprezenta o parte din sistem; lucra pentru sistem, lucrase şi pentru fosta Securitate, lucra acum şi pentru noile servicii de informaţii, avea o mulţime de bani investiţi în afara ţării, era implicat în trafic de armament, participase la operaţiuni de spălare de bani şi toate acestea fuseseră la un moment dat coordonate fie de serviciile secrete, fie de clasa politică. Era omul sistemului şi, ca orice om al sistemului, nu putea spune nimic.” 

Volumul Prădarea României – autor Ciprian Nastasiu, fost procuror şef adjunct DIICOT

Puţini sunt aceia care credeau că afacerea „Răpirea din Irak” va fi un izvor nesecat de scandaluri de presă. Reamintesc faptul că, în pragul prezidenţialelor din 2009, fostul procuror șef adjunct al DIICOT Ciprian Nastasiu a avut curajul să iasă la tribună, acuzând înalte oficialităţi de prădare a României şi de muşamalizarea unor dosare grave de siguranţă naţională. Cu atât mai mult cu cât, fauna care ocupa micul ecran după 2005 era formată din ofiţeri sub acoperire, colaboratori sau slugi ale serviciilor secrete, promovaţi cu un singur scop: ascunderea adevărului prin manipularea şi intoxicarea opiniei publice. ALRO, Armamentul – 628/D/P/2005 sau Privatizările din Energie şi Răpirea din Irak – 540/D/P/2005 sunt numai câteva din dosarele secrete (instrumentate de procurorii DIICOT Ciprian Nastasiu și Angela Ciurea) despre care jurnaliştii au scris cu patimă, având puţine dovezi din cauza secretizării abuzive. După 10 ani, secretele afacerii Răpirea din Irak au intrat în atenția Direcție Naționale Anticorupție, odată cu arestarea sirianului Mohammad Yassin – trimisul special al Președinției în Irak, în 2005.

Yassin, o picătură în oceanul infracțional

Cine credea că plecarea marinarului Traian Băsescu din capul bucatelor se va lăsa cu un val de dosare și arestări fărăla-ordinea-zilei-desecretizarea-dosarului-rapirii-jurnalistilor-in-irak-la-mana-lui-iohannis-de-ce-302119 precedent ? Că scăpați din lesă, ogarii Parchetului General vor mușca mîna fostului stăpân și se vor năpusti asupra anturajului său, un grup de crimă organizată care a jefuit România în ultimul deceniu. Arestarea cinstitului doctor Mohamad Yassin, după 10 ani, pentru o presupusă faptă de trafic de influență, este doar o picătură în oceanul infracțional care a generat răpirea jurnaliștilor în Bagdad, în 2005, dar a fost deajuns pentru a provoca marinarului o criză de isterie împotriva Justiției. Ani la rând procurorii antimafia de la DIICOT, polițiștii, serviciile secrete și judecătorii s-au ferit să se atingă de pupilul lui Traian Băsescu (dosarul 640/P/2015 fiind instrumentat de Direcția Națională Anticorupție), așa cum s-au făcut că nu observă dispariția averii de sute de milioane de dolari a principalului pion al operațiunii Omar Hayssam. Ca prin minune, la 10 ani de la secretizarea afacerii Răpirea din Irak, autoritățile române par mai hotărâte ca niciodată să ia urma infractorilor și să scoată la iveală adevărul din dosarele secretizate.

Încă din 2009, mărturiile procurorului Nastasiu confirmau că în spatele dosarelor marca Omar Hayssam se află “Sistemul”, din care, din păcate, şi el a făcut parte o vreme. O piramidă de interese mafiote formată din servicii secrete, magistraţi şi oameni politici sau de afaceri, toţi implicaţi în acte de corupţie, şantaj, crimă organizată sau în acte de trădare şi înaltă trădare. Ce demonstrează mărturiile lui Nastasiu? Că Traian Băsescu minţise poporul cu televizorul. Că axa Washington-Londra-Bucureşti era o mare minciună. Şi că ex-preşedintele, ca dealtfel întregul sistem pe care-l patrona, proteja contrabanda cu armament către ţările arabe şi organizaţiile teroriste aflate pe lista neagră a aliaţilor euro-atlantici.

Au ascuns crima organizată

Imediat după “fuga” teroristului Omar Hayssam au căzut capetele celor trei şefi de servicii secrete (SRI, SIE, DGIPI)1Dosar 628 Nastasiu şi a fost demis Procurorul General al României. Promovat la conducerea serviciului secret al Armatei, medaliat și ridicat în grad, generalul Ilie Botoş pleca de la conducerea Ministerului Public amenințând. A fost primul oficial care a vorbit despre Armamentul – un dosar foarte important, în care alături de Omar Hayssam erau implicaţi în contrabanda internaţională un număr important de oameni politici. După mai bine de 4 ani de la evenimente, în plină criză, când buboiul copt al Justiţiei abia aştepta să se spargă, iar UE ne lăsa corigenţi la acest capitol, a avut loc o surpriză de proporţii. Monştri născuţi din secretizarea dosarului răpirii jurnaliştilor români în Irak au scos capul şi s-au întors împotriva celor care au „secretizat” adevărul pentru o jumătate de secol, dovadă că Traian Băsescu şi cei ce alcătuiau camarila portocalie nu au fost interesaţi niciodată în aflarea adevărului. Au ascuns crima organizată şi infractorii făcând abuz de ştampila Strict Secret. Scurgerea de informaţii şi documente mai mult sau mai puţin secrete, din dosarele „Fuga lui Hayssam” – 121/D/P/2007 şi „Armamentul” -628/D/P/2005 a fost vizibilă de abia la sfârşitul anului 2009, când a aruncat în aer lumea politică.

Intimidarea procurorilor

Astfel, fostul procuror şef DIICOT Angela Ciurea a depus numeroase notificări şi referate despre abuzurile din cadrul Ministerului Public, totul culminând cu cererea de protecţie formulată către faimosul departament ACVILA, dinnastasiu-ciurea cadrul Ministerului de Interne. Mai târziu, Ciurea dezvăluia printr-o notă adresată Consiliului Superior al Magistraturii doar o mică parte din presiunile şi intervenţiile făcute la nivel înalt în dosare de siguranţă naţională ca „ALRO Slatina”, „Nuclearelectrica”, „Fuga lui Omar Hayssam” sau „Armamentul”. Ciurea afirma că după ce a preluat aceste dosare, şefii săi ierarhici i-au solicitat să nu ancheteze anumite persoane implicate în traficul de armament internaţional, cauză disjunsă din dosarul „Răpirea din Irak” la data de 4 iulie 2005 sau în lucrările legate de marea anchetă de spionaj referitoare la privatizările strategice.

“Ulterior desemnării, la scurt timp, în urma evoluţiei anchetelor, mi s-a cerut insistent de către şefii mei ierarhici de la acea dată să mă retrag din aceste dosare, ori să efectuez sau nu acte de urmărire penală asupra unor persoane din mediul politic sau economic, împotriva convingerii mele, şi nu am dat curs acestor presiuni, lucru care a dus la represalii împotriva mea”, scria fostul procuror șef adjunct Angela Ciurea, după ce a fost exclusă din DIICOT.

Ce nu a spus Ciurea este faptul că presiunile cele mai mari s-au făcut în Dosarul 628/D/P/2005, privind traficul internaţional de armament. În urma refuzului procurorilor de a lucra în subordinea generalului SRI Florian Coldea, aceştia s-au ales cu abţibilde pe uşile birourilor – Zonă de Securitate Clasa I – şi cu niște dispozitive de filmare. Metodă de intimidare preluată de la Securitatea aia veche, Direcţia a VI-a Cercetări Penale. A fost nevoie de 10 ani pentru ca alți procurori să confirme ce spunea Ciurea, relatând despre modul în care generalul Florian Coldea, șeriful SRI, comanda în Parchetul General. Cu picioarele pe birou – ca-n Texas.

Eduard Ovidiu Ohanesian