BREAKING NEWS

Scrisoare deschisă către Mircea Cărtărescu

Stimate domnule Mircea Cărtărescu,

Și noi ne-am făcut datoria!

Stimate domnule Mircea Cărtărescu, vă adresez această scrisoare deschisă în contextul în care, din cauza intervențiilor dumneavoastră publice vizând activitatea Institutului Cultural Român, s-a creat percepția că ICR nu este decât „o adunătură de sinecuriști”, ceea ce este cu totul neadevărat. Institutul Cultural Român a reușit să asigure o promovare corectă și imparțială, reprezentând cu obiectivitate toate zonele de creație din România și nu am avut niciun fel de atitudine discriminatorie în funcție de diversele conflicte interne din zona culturală, care pe noi, ca instituție finanțată din bani publici, nu ne privesc. Institutul Cultural Român a reușit să iasă din orice paradigmă a clientelismului.
Domnule Mircea Cărtărescu, sunteți unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani, apreciat la nivel internațional. Reprezentați de ani buni de zile, la nivelul cel mai înalt, cultura scrisă din România. Cărțile dumneavoastră sunt repere valorice pentru toate generațiile de iubitori de literatură, atât din România, cât și din majoritatea țărilor unde cărțile au fost traduse și prin intermediul programelor de finanțare coordonate de ICR.
Începând din anul 2018, an în care am preluat coordonarea Direcției Centrul Cărții din cadrul Institutului Cultural Român, prezența dumneavoastră a continuat să fie vectorul principal de promovare a literaturii române contemporane. Menționez că, tot din anul 2018, Direcția Centrul Cărții a obținut pentru România statutul de țară invitată la cele mai importante târguri internaționale de carte (Târgul Internațional de Carte RETIRO-Madrid 2018, Târgul Internațional de Carte Beijing 2019, statutul de orașe invitate pentru București și Timișoara la Salonul Cărții de la Paris 2020).
Pentru anul 2020, am obținut pentru București și Timișoara statutul de orașe invitate la Salonul Cărții de la Paris, statut menținut și pentru anul 2021 în condițiile amânării tuturor manifestărilor internaționale ca urmare a declanșării pandemiei de COVID-19. Așa cum știți, acesta este cel mai important eveniment generat la nivel internațional de o instituție din România, pentru promovarea statutului de capitală culturală europeană a Timișoarei.
În anii din urmă, ICR a continuat să promoveze prezența dumneavoastră în străinătate ca vector principal de imagine a literaturii române contemporane, acest lucru fiind demonstrat, printre altele, de prezența dumneavoastră ca invitat de onoare la Târgul de Carte de la Madrid (RETIRO, 2018), atunci când România a avut statutul de țară invitată.
La târgurile organizate de Centrul Cărții în această perioadă, numărul editorilor și scriitorilor invitați a crescut constant, ajungându-se la peste 100 de invitați. Toate aceste lucruri au asigurat programelor de traduceri coordonate de Centrul Cărții o continuitate și o consistență care au condus în acest an, în urma evaluării de către comisia de experți a solicitărilor de finanțare înregistrate, la un număr de 119 titluri care urmează să fie traduse și publicate la unele dintre cele mai importante edituri din străinătate, triplând, practic, față de momentul lansării programelor în timpul mandatului domnului Horia-Roman Patapievici, numărul cărților traduse.
Existența acestor două programe este esențială pentru promovarea operelor scriitorilor români în străinătate. Ele au fost și au rămas principalul mecanism de sprijinire a traducerii operei dumneavoastră. Toate aceste lucruri demonstrează că atât programele de traduceri, cât și prezența consistentă la târgurile internaționale de carte coordonate de ICR și-au îndeplinit menirea pentru care au fost create, aceea de a promova cele mai importante valori ale culturii române în afara granițelor țării.
Domnule Mircea Cărtărescu, și „noi ne-am făcut datoria” față de tot ceea ce înseamnă promovarea scriitorilor români și a culturii scrise din România. Cred că interesele lor au fost susținute într-un efort comun al întregii echipe care, în proporție foarte mare, este aceeași din perioada în care domnul Horia-Roman Patapievici era președintele ICR.
Institutul Cultural Român a fost coordonatorul celui mai mare program de promovare în străinătate a culturii române, EUROPALIA 2019. Programul dedicat literaturii, conceput și realizat de echipa Centrului Cărții, v-a avut, de altfel, ca exponent principal al literaturii române contemporane în afara granițelor.
Domnule Mircea Cărtărescu, și „noi ne-am făcut datoria” și nu am făcut-o niciodată pretinzând că evoluția pe care orice instituție trebuie să o aibă odată cu trecerea timpului trebuie să depindă de prezența noastră continuă la conducerea sau în cadrul vreuneia dintre direcțiile din structura ICR. Când vom părăsi activitatea din cadrul ICR, o vom face având de partea noastră rezultatele acestei activități care, spre marea noastră bucurie, demonstrează succesul programelor pe care le-am propus.
Institutul Cultural Român a fost și – sunt convins că va rămâne – cel mai important motor de promovare a valorilor culturale românești.
Stimate domnule Mircea Cărtărescu, și „noi ne-am făcut datoria”. Cu profesionalism și dedicare!

Cu stimă,

Andrei Novac,
Director,
Direcția Centrul Cărții