BREAKING NEWS

“Sănătatea” contractelor de achiziție ale SRI, la control

Coat_of_arms_of_the_Senate_of_Romania
Adresată: Domnului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu
Doamnei ministru al Justiției, Raluca Alexandra Prună
Senator: Valer Marian
Circumscripția electorală: nr. 32 Satu Mare
Colegiul electoral: nr. 1
Grup parlamentar: independent
Obiect: Verificarea achizițiilor efectuate de unități spitalicești din România de la firmele Medicare Technics și Eurad Invest
Sedința Senatului din: 07.06.2016
În temeiul art.112 alin.1 din Constituţia României şi art. 163 din Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta
INTERPELARE:
1. În data de 31.05.2016 cotidianul Evenimentul Zilei a publicat un articol intitulat „Generali SRI și legăturile lor întâmplătoare cu dezinfectanții și investițiile din sănătate. Dosarul Hexi Pharma”, în care se face referire, în contextul scandalului Hexi Pharma, la achiziționarea de echipamente pentru Spitalul SRI de la Balotești de la firma Medicare Technics SRL, la care era director general George Tudor Coldea din Cluj Napoca, vărul primar al generalului Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI din 2005 până în prezent. Reproduc în continuare textul articolului susmenționat:
„Accidentul de mașină în care și-a pierdut viața Dan Condrea a avut loc în apropierea localității Tamași, unde au case trei generali SRI. Informația a fost dezvăluită de un fost coleg al lor, Daniel Savu, actual membru al Comisiei de control a SRI, care s-a referit doar la doi dintre ei. El a refuzat să le dea numele, probabil din colegialitate.  Reporterii EVZ au aflat, însă, de la localnicii din zonă că este vorba de gen. Sorin Gabriel Cozma, șef Direcție Antitero din SRI, gen. Ghiță și gen. Stan Viorel, în prezent locțiitor al șefului Direcției E, divizia de protecție internă din SRI.
Interesant este faptul că gen. Sorin Gabriel Cozma este cel care, în ianuarie 2006, a ordonat o anchetă a SRI îndreptată împotriva jurnalistului Răzvan Belciuganu. Acesta din urmă era la acea dată șeful Secției „Investigații” la Jurnalul Național și publicase un amplu articol despre construirea Spitalului SRI de la Balotești. Este vorba de același spital care s-a aprovizionat cu substanțe dezinfectante de la Hexi Pharma, firma patronată de Dan Condrea.
În ancheta sa, Răzvan Belciuganu dezvăluia că, pentru dotarea spitalului, statul a garantat un credit extern de 15 milioane de euro. O parte din acești bani au fost folosiți pentru achiziționarea de echipamente medicale de la firma MEDICARE TEHNICS SRL. Achiziția s-a făcut din „sursă unică”, semn că această societate comercială era agreată de SRI. Potrivit declarațiilor făcute Flux24.ro de fostul ofițer SRI, Adrian Radu, „în MEDICARE TEHNICS SRL îl găsim la data de 5 martie 2008, ca reprezentant, în calitate de director general, pe Coldea George Tudor, din Cluj Napoca. Presa a scris că George Coldea este verișorul primar al adjunctului directorului SRI, generalul Florian Coldea”.
Investigația presei la spitalul SRI
În data de 14 ianuarie 2006, jurnalistul Răzvan Belciuganu a publicat în „Jurnalul Național” o anchetă intitulată „Armata SUA astupă gaura neagră a SRI” despre construirea în Balotești a Spitalului SRI „Prof. dr. Agrippa Ionescu”. Construcția începuse în 1996 și în zece ani fuseseră cheltuite aproximativ 45 de milioane de dolari.
„În plină eră Măgureanu și sub ochiul vigilent al generalului Gioni Popescu, însărcinatul cu logistica Serviciului, cărămizile au început să refacă zidurile scorojite altădată chiar de ftizie. Reconstruirea edificiului a împăcat din prima clipă interesele de partid și de stat ale PSD (…) Schimbarea politică din anul 2000 și poziția căpătată de generalul Gioni Popescu, de director adjunct al SRI în 2001, schimbă soarta cărămizilor și prizelor lăsate cam de izbeliște. Cu o nouă strategie pusă la punct se întâmplă minunea. Guvernul PSD virează pentru sănătatea SRI sute de miliarde de lei”, scria Răzvan Belciuganu.
Despre dotarea Spitalului SRI din Balotești, jurnalistul dezvăluia: „Necesarul de dotare al Spitalului Balotești a fost făcută pe alți bani grei. Statul a garantat pentru acest lucru un credit extern de 15 milioane de euro. Aceștia s-au dus în 2003 pe aparatura livrată de MEDICARE, iar, în 2004, de S&T. Pentru contractul 301/2003 în valoare de 4, 26 milioane euro și 345/2004 în valoare de 3,79 milioane de euro s-au organizat licitații. Pentru contractele 417/2003 în valoare de 1, 58 de milioane de euro și 398/2004 în valoare de 5, 03 milioane de euro procedura de atribuire a acestora către Medicare și S&T a fost < sursa unică >”.
Investigația SRI
După apariția acestei anchete în „Jurnalul Național”, SRI a luat foc. Generalul Sorin Gabriel Cozma, pe atunci colonel, a ordonat o investigație amănunțită în legătură cu apariția articolului. În urma cercetării a fost întocmit un raport de către col. Gheorghe Jderu, pe atunci locțiitor al șefului Direcției „C” a SRI.
Raportul a fost publiat de cotidianul.ro, în august 2012, fapt care a declanșat un amplu scandal, în urma căruia jurnalistul Valentin Zaschievici, șeful lui Răzvan Belciuganu, a fost concediat de „Jurnalul Național”, deoarece din raportul SRI reișea că ar fi sursa SRI, contactată de col. Gheorghe Jderu pentru a lămuri povestea publicării anchetei despre spitalul de la Balotești. În acel moment, Belciuganu nu mai lucra la „Jurnalul Național”.
SRI a luat dezinfectanți de la Hexi Pharma
SRI a achiziționat dezinfectanți de la Hexi Pharma în proporție de 10% din valoarea totală a achizițiilor în domeniu, în perioada 2011-2016, însă în prezent nu mai există nicio relație contractuală între serviciu și compania respectivă, informează Comisia parlamentară de control a activității SRI. „În prezent, SRI, prin autoritățile contractante (Direcția Medicală și Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. În intervalul 2011 – februarie 2016, unitățile sanitare menționate au efectuat achiziții directe, concurențial, prin catalogul electronic din SEAP de la această societate comercială (în cuantum de aproximativ 10% din valoarea totală a dezinfectanților achiziționați) cu respectarea legislației în vigoare în domeniul achizițiilor publice și a reglementărilor specifice unităților sanitare. Relațiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanțe pe care instituția le-a identificat”, a precizat Comisia parlamentară de control asupra activității SRI, printr-un comunicat de presă remis mediafax.ro”.
2. Într-un articol publicat de săptămânalul Gazeta de Cluj din data de 28.05.2016, intitulat „Vărul generalului SRI Florian Coldea este asociat cu soția fostului ministru Codruț Sereș și face afaceri cu sănătatea”, se fac următoarele mențiuni:
„Potrivit unor informații, clujeanul George Coldea, vărul generalului SRI Florian Coldea, este implicat într-o serie de afaceri din domeniul medical. George Coldea a avut legături de afaceri cu firmele Eurad Invest, aflată acuma în insolvență, și cu Medicare Technics, ambele firme fiind beneficiarele unor contracte substanțiale cu instituțiile publice din domeniul medical. George Coldea este asociat și cu Lorina, soția fostului ministru Codruț Sereș. Fostul demnitar a fost condamnat anul acesta la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica”.

 3. Cu trei ani în urmă, într-o declarație politică intitulată „Generalul Coldea, câinele de pradă al democrației”, pe care am prezentat-o în ședinta Senatului din 28.05.2013, am sesizat, printre altele, faptul că la adresa generalului  Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI, George Maior în perioada respectivă, s-au lansat acuzații privind favorizarea vărului său primar George Tudor Coldea, președinte-director al firmei Medicare Technics, în afaceri cu aparatură medicală cu unități spitalicești din România. În acest sens, am arătat că, în cursul anului 2010, șeful de atunci al Direcției Județene Satu Mare a SRI, colonelul Ștefan Coșarcă, a intervenit pe lângă președintele Consiliului Județean Satu Mare să-l primească pe directorul George Tudor Coldea și să-l sprijine prin achiziționarea de aparatură medicală de la firma pe care o conducea pentru spitalele preluate în județ. Cu ocazia discuțiilor purtate în cabinetul președintelui Consiliului Județean Satu Mate, directorul George Tudor Coldea i-a lăsat acestuia o carte de vizită, pe care era inscripționată firma Medicare Technics, numele, prenumele, funcția sa și telefonul său, carte de vizită în posesia căreia am intrat ulterior. Deși rezulta un trafic evident de influență realizat printr-o instituție importantă a statului, SRI, nu s-au sesizat nici Direcția Națională Anticorupție  nici Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Foarte probabil că astfel de intervenții au avut loc și în alte județe, îndeosebi la Cluj Napoca, orașul de domiciliu al vărului generalului Coldea.

Pentru motivele expuse, vă solicit, domnule ministru al Sănătații, să dispuneți Corpului dvs. de control să efectueze verificări cu privire la contractele de achiziție încheiate de firmele Eurad Invest și Medicare Technics, reprezentate de George Tudor Coldea, cu unități spitalicești din România, urmând să-mi comunicați numărul și valoarea acestora, precum și modalitatea de achiziție publică prin care au fost încheiate (încredințare directă sau licitație publică) și să vă pronunțați asupra legalității și oportunității acestor contracte.

Pentru aceleași motive, vă solicit, doamnă ministru al Justiției, să sesizați Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcția Națională Anticorupție pentru a efectua cercetări cu privire la modul de obținere și de executare a contractelor încheiate de firmele Eurad Invest și Medicare Technics cu unități spitalicești din România.

Solicit răspuns scris și verbal.
Senator
Valer Marian