BREAKING NEWS

Procurorul Man, cinci rateuri grave

În numai două luni, după ce a fost promovat sau ascuns în structura centrală a DNA

Procurorul Ciprian Man a fost mutat la finele lunii martie a.c. de la Serviciul Teritorial Oradea în structura centrală a DNA, după ce a deținut anterior funcția de procuror șef a DNA Oradea timp mai bine de trei ani. Man a fost numit în această funcție de către procurorul șef Laura Codruța Kovesi, interimar în decembrie 2013 și definitiv în februarie 2014, când a devenit cel mai tânăr procuror șef de serviciu teritorial din DNA, la vârsta de 33 de ani, după cum se lăuda el însuși într-un interviu. În prima parte a lunii ianuarie 2014 Kovesi s-a deplasat și a stat aproape o săptămână la Oradea pentru a-l instala și a-l instrui cum se cuvine în funcție. Șefa DNA l-a considerat un fel de fiu adoptiv și l-a protejat tot timpul, nedând curs și crezare sesizărilor formulate din belșug la adresa lui Man. Ba, mai mult, l-a considerat unul din procurorii de elită ai DNA, ca și pe mai mediatizatul procuror Mircea Negulescu, zis Portocală, de la Serviciul Teritorial Ploiești al DNA.
Procurorul Man a fost mutat de la Oradea la București după ce la adresa sa au apărut mai multe articole critice în presa centrală referitor la probitatea sa morală și profesională. Aceste articole au dezvăluit modul dubios în care a absolvit Facultatea de Drept și Institutul Național al Magistraturii, abuzurile crase pe care le-a comis în calitate de procuror anticorupție, pe fondul unor grave deviații psiho-comportamentale, implicarea sa în infracțiuni de trafic de influență, braconaj, fals în declarații și dobândirea unei averi substanțiale în primii patru ani de activitate în Parchet (trei case și un apartament). Astfel că nu se știe dacă aducerea lui Man la București a fost o promovare sau doar o încercare a procurorului șef Laura Codruța Kovesi de a-l ascunde o vreme pe protejatul său după fusta și funcția sa. Cert este că, în cele două luni de când este procuror la Secția de combatere a corupției din DNA, Man a înregistrat eșecuri usturătoare în nu mai puțin de cinci dosare pe care le-a instrumentat în funcția de procuror șef al DNA Oradea, eșecuri pentru care nu numai că ar trebui dat afară din DNA, dar ar trebui și anchetat și poate arestat.

Patru judecători sacrificați din cauza amantei

Un prim eșec l-a înregistrat în data de 6 aprilie a.c. când structura centrală a DNA a dispus clasarea cauzei cu privire la patru judecători bihoreni: Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea și Denisa Vidican, Raluca Cuc și Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor. Man i-a trimis în judecată pe cei patru judecători în dosarul nr. 37/P/2013, printr-un rechizitoriu emis în data de 20 august 2014, pentru trafic de influență și favorizarea făptuitorului pe Florica Roman, pentru abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului pe Denisa Vidican și Raluca Cuc și pentru participație improprie la fals intelectual pe Ovidiu Galea. Cauza a fost restituită de Curtea de Apel Cluj la DNA pentru grave carențe de drept material și de drept procesual ale actului de sesizare, iar decizia acestei instanțe a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins recursul DNA. Dosarul a fost preluat ulterior de structura centrală a DNA, care a dispus clasarea cauzei, cu motivarea că faptele nu există. Ordonanța de clasare a fost emisă de procurorul șef serviciu Florentina Mirică din Secția de combatere a corupției din DNA, cunoscută drept o apropiată a procurorului șef Laura Codruța Kovesi.
După trimiterea în judecată cei patru judecători nevinovați au fost suspendați din funcție de Consiliul Superior al Magistraturii și au suferit nu numai prejudicii grave de imagine ci și privațiuni de ordin material, pentru care Man ar trebui să răspundă penal și material. Mai ales că există indicii că ar fi instrumentat acest dosar cu rea credință, respectiv drept răzbunare pentru faptul că trei dintre judecătorii inculpați (Denisa Vidican, Raluca Cuc și Ovidiu Galea) au fost implicați în schimbarea de funcție de președinte al Secției Penale a Tribunalului Bihor a judecătoarei Crina Muntean, cu care Man se afla și se află în relații foarte apropiate. Judecătoarea Muntean este cunoscută drept judecătoarea de serviciu a DNA Oradea în materie de eliberare de autorizații de interceptare sau de percheziție, manifestând multă permisivitate, chiar o anumită devoțiune, sub acest aspect. Crina Muntean a fost schimbată din funcție prin votul a 24 din cei 28 de judecători de la Tribunalul Bihor, iar acest fapt a atras represalii din partea procurorului șef Man, care a avut într-o anumită măsură și acompaniamentul judecătorului Vasilică Dănileț de la CSM. Ulterior, au reușit să o impună pe Muntean în funcția de vicepreședinte al Tribunalului Bihor.

Polițist inculpat pentru că-l deranja la braconaj

Tot în cursul lunii aprilie a.c. , respectiv în data de 25, Tribunalul Bihor a dispus achitarea comisarului șef Gheorghe Sava, fost șef al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, care a fost trimis în judecată de DNA Oradea printr-un rechizitoriu emis în data de 1 iulie 2014, în dosarul nr. 133/P/2012, pentru cinci pretinse infracțiuni de abuz în serviciu și o infracțiune de fals intelectual. Tribunalul Bihor a dispus achitarea pentru toate faptele cu motivarea că faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală. Rechizitoriul emis în cauză a fost semnat de către procurorul Dan Chirculescu, o altă calamitate din DNA Oradea, care s-a pensionat recent cu o pensie de 17000 lei, și a fost vizat de către procurorul șef Ciprian Man. Există indicii că dosarul a fost instrumentat la comanda lui Man, care-i purta pică comisarului șef Gheorghe Sava întrucât acesta i-a transmis de mai multe ori să înceteze cu braconajele, după ce a primit sesizări în acest sens. În Poliția bihoreană se vehiculează că, întrucât Man nu s-a conformat, comisarul șef Sava i-ar fi organizat o pândă, care a eșuat însă fiind desconspirată. După trimiterea în judecată comisarul șef Sava a fost schimbat din funcție și i-a fost afectată grav imaginea publică.
Procurorul Man este cunoscut pentru pasiunile și excesele sale cinegetice. După unii încerca să-l imite pe magnatul Ion Țiriac, care deținut fondul de vânătoare din localitatea Balc din județul Bihor. Așa cum am mai arătat, procurorul Man a fost prins la braconaj în seara zilei de 20 octombrie 2009, pe raza localității Șuncuiuș din județul Bihor, împreună cu soțul unei colege procuror, de către un echipaj mixt de polițiști și jandarmi, în urma sesizării unui cetățean din localitate care a observat că urmăreau o căprioară cu autoturismul folosind farurile acesteia în acest scop. Poliția municipiului Beiuș, unde era șef comisarul Alin Hanis, consătean, prieten și partener de vânătoare cu Man, nu a înregistrat însă dosar penal pe care să-l transmită unității de parchet competente, recte Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea. După prinderea sa, Man a reușit să procure o autorizație de vânătoare de la o asociație de vânătoare condusă de primarul municipiului Beiuș, Adrian Domocoș, care a devenit ulterior denunțător de serviciu al DNA Oradea. Autorizația respectivă a fost emisă însă pentru un mistreț, dar Man și companionul său au urmărit o căprioară. În scurt timp asociația respectivă de vânătoare s-a desființat, iar arhiva acesteia a fost distrusă, pentru a se șterge urmele nelegalității comise pentru Man. După șase ani a fost formulat un denunț penal pentru braconaj împotriva procurorului Man la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dispus clasarea cauzei, printr-o ordonanță emisă în data de 27 iunie 2016, în dosarul nr. 635/P/2015, cu motivarea că s-a împlinit prescripția răspunderii penale. Sugestiv este că Man nu a formulat plângere împotriva acestei soluții prin care să solicite să se constate nevinovăția sa.

Șantaj inventat pentru doi avocați

În data de 17 mai a.c. procurorul Ciprian Man a înregistrat un eșec usturător la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde au fost achitați în apel soții Ioan și Daniela Sava, avocați din Oradea, care au fost victimele unor abuzuri crase ale fostului șef al Serviciului Teritorial al DNA. Soții Sava au fost trimiși în judecată de către procurorul Man, prin rechizitoriul emis în data de 24 februarie 2014, în dosarul nr 112/P/2013, pentru un șantaj închipuit în urma postării unui comentariu la un articol critic publicat pe un site online din Oradea la adresa judecătoarei Crina Muntean, cu care șeful DNA se afla, așa cum am arătat, în relații foarte apropiate. A fost o încadrare stupefiantă, fără precedent în jurisprudența autohtonă, în condițiile în care din mesaj nu rezultă nici o amenințare directă și serioasă, de natură să inducă o stare de temere. Procurorul Man a început urmărirea penală împotriva soților Sava în cursul lunii ianuarie 2014, în perioada sejurului orădean a lui Kovesi, care n-a fost străină de acest fapt. În februarie 2014 Man l-a reținut 24 de ore pe avocatul Ioan Sava și a solicitat arestarea sa preventivă, dar Curtea de Apel Oradea a respins cererea. După sesizarea instanței prin rechizitoriu, Man a participat personal la toate ședințele de judecată de la Curtea de Apel Oradea și a exercitat presiuni asupra judecătorului de caz, care era șantajabil, reușind să obțină condamnarea soților Sava în prima instanță: Ioan Sava a primit trei ani de închisoare cu executare, iar Daniela Sava doi ani de închisoare cu suspendare condiționată. Înalta Curte i-a achitat pe soții Sava cu motivarea că fapta nu există, rezultând că Man a comis un abuz grav.
Procurorul Man a urmărit să se razbune cu orice preț pe soții Ioan și Daniela Sava pentru a-i da satisfacție amicei sale Crina Muntean și a crește în ochii acesteia. Man avea un ghimpe împotriva avocatului Ioana Sava și pentru că acesta a avut o relație apropiată cu judecătoarea Muntean înainte sa. Pe de altă parte, Man a urmărit să-i reducă la tăcere pe soții Sava întrucât aceștia cunoșteau multe din trecutul său profesional și extra profesional. După absolvirea studiilor juridice, Ioan Sava l-a angajat avocat stagiar la cabinetul său pe Ciprian Man, la rugămintea tatălui său, cu care se afla în relații de prietenie. Soții Sava cunoșteau modul dubios în care Man a absolvit Facultatea de Drept și Institutul Național al Magistraturii, deviațiile sale comportamentale (consumul excesiv de alcool, amenințări cu sinuciderea), favorizarea unor persoane în dosarele penale pe care le-a instrumentat, intervenții făcute în vederea soluționării favorabile a dosarelor în care au fost cercetați membri sau apropiați ai familiei sale (tatăl său, Ionel Man, fratele său, Cătălin Man, fostul primar al orașului Ștei, Ioan Lucaciu) și aspecte ilicite legate de dobândirea sau construirea unor case. Ura lui Man a fost atât de mare încât a solicitat și excluderea din avocatură a foștilor săi binefăcători.

Răzbunare pe doi colegi procurori

În data de 31 mai a.c. Curtea de Apel Oradea a dispus achitarea procurorului Ioan Gligor Sabău de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș pentru 17 din cele 19 fapte de corupție sau asimilate acestora pentru care a fost trimis în judecată de procurorul șef Ciprian Man și procurorul Dan Chirculescu, prin rechizitoriul emis în data de 2 februarie 2016, în dosarul nr. 145/P/2015. Instanța a dispus achitarea pentru o parte din cele 17 infracțiuni cu motivarea că fapta nu există, iar pentru o parte cu motivarea cu fapta nu este prevăzută de legea penală, apreciindu-se că unele dintre acestea ar constitui abateri disciplinare de competența Consiliului Superior al Magistraturii. De exemplu, Man a reținut infracțiuni de luare de mită având ca obiect o lădiță de cireșe sau o canistră de vin. În același dosar au fost achiți, cu motivarea că fapta nu există, procurorul Adriana Adrelean de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, trimis în judecată pentru o infracțiune de abuz în serviciu, și inculpatul Dinu Lupaș, cumnatul procurorului Sabău, pentru o infracțiune de șantaj. Foarte grav este că procurorul Sabău a fost arestat preventiv timp de două luni, după care s-a aflat peste cinci luni în arest la domiciliu. În plus atât procurorul Sabău cât și procurorul Ardelean au fost suspendați din funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii. DNA a invocat în cererile de arestare și de prelungire a arestării preventive, precum și în concluziile de condamnare, numărul deosebit de mare al infracțiunilor comise și întinderea în timp a faptelor de corupție. După hotărârea primei instanțe, numărul faptelor s-a redus de la 19 la două, dar și aceste acuzații pot dispărea în apel.
Și în acest caz procurorul Man a fost mânat în luptă de o dorință atroce de răzbunare. Procurorul Ioan Gligor Sabău i-a fost șef în perioada în care a activat în Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș (2006-2010) și a ajuns în relații tensionate, apoi dușmănoase cu acesta după ce i-a atras atenția că se amestecă nelegal în dosarele și în zonele de responsabilitate ale altor procurori, că frecventează anturaje dubioase și că a emis soluții părtinitoare. Un alt motiv de răzbunare ar putea fi faptul că procurorul șef Sabău i-a dat la început aviz negativ pentru Parchetul pe care îl conducea. După ce a plecat de la Parchetul Beiuș și a ajuns la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, procurorul Man s-a exprimat cu diverse ocazii că nu va avea somn până nu îl va aresta pe Sabău, fapt care a fost confirmat de martorul Liviu Popa, fost șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor. Man a ajuns în relații conflictuale și cu procurorul Adriana Ardelean după ce aceasta a avut divergențe cu fratele său Cătălin Man, care a activat ca agent de poliție în Poliția Municipiului Beiuș sub coordonarea sa.

Infractoare eliberată contra comisar inculpat

În data de 7 iunie a.c. Curtea de Apel Oradea l-a achitat definitiv pe inculpatul Virgil Popa, fost comisar la Garda Financiară Bihor, pentru infracțiunea de trafic de influență în formă continuată pentru care a fost trimis în judecată de DNA Bihor prin rechizitoriul emis în data de 16 aprilie 2014, în dosarul nr. 96/P/2013. Virgil Popa fusese condamnat inițial de Tribunalul Bihor la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere. Curtea de Apel a admis apelul inculpatului și a dispus achitarea acestuia cu motivarea că nu există probe că a săvârșit infracțiunea. Rechizitoriul a fost emis de procurorul Dan Chirculescu și a fost vizat de procurorul șef Ciprian Man, reținându-se în sarcina inculpatului că ar fi primit suma de 1.000 de euro și 10 saci de zahăr pentru a interveni în favoarea unei persoane la lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor și la funcționari din Direcția Generală a Finanțelor Publice Bihor și din Garda Financiară Bihor.
Acuzațiile s-au bazat pe denunțul unei infractoare mincinoasă aflată în stare de arest, care a fost subit pusă în libertate după denunț, și pe denunțul unui contabil mincinos, care a fost percheziționat și nu a mai fost trimis în judecată după denunț de către procurorii DNA. Infractoarea denunțătoare îl avea avocat angajat pe nașul de căsătorie al procurorului Man, Tudor Moldovan, motiv pentru care planează suspiciunea că procurorul Man a realizat o înțelegere frauduloasă cu nașul său pentru ca clienta acestuia să facă un denunț pentru a putea fi pusă în libertate.
Din toate cauzele prezentate reiese că procurorul Man a acționat împotriva inculpaților în baza unor reacții de frustrare și de răzbunare de domeniul patologicului, ajungând să confunde Parchetul și DNA cu un domeniu propriu de vânătoare. Deosebit de sugestiv în acest sens este și faptul că, în perioada în care era procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, a solicitat arestarea și a dispus trimiterea în judecată a unui consătean care l-a stropit cu mașina pe tatăl său, ulterior inculpatul respectiv fiind condamnat definitiv cu suspendare condiționată. Or, un astfel de individ ar trebui supus urgent unui control psihiatric. Iar Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să verifice cu celeritate toate sesizările depuse împotriva sa, pentru a curăța DNA de procurorii de teapa sa și a lui Negulescu – Portocală. Astfel de procurori au fost folosiți în primii ani ai bolșevismului în România, când au fost racolați din câmpul muncii strungari, zidari, croitori ș.a., care au fost instruiți la niște școli profesionale de drept de un an, au primit funcții de procurori și pistoale și au fost asmuțiți asupra dușmanilor poporului. Din păcate și Institul Național al Magistraturii a mancurtizat în ultimii ani numeroși procurori și judecători cărora le-a fost inoculată, în mod insistent și pervers, ideea că sunt niște mici Dumnezei și că deasupra lor se află numai Dumnezeu cel Mare, nu și legea.

Valer Marian