BREAKING NEWS

Ponta colectează deșeuri din PSD

În ultima lună a anului trecut, Victor Ponta a declanșat o operațiune de rebranduire a noului său partid politic, Pro România, anunțând că în acesta au intrat și vor intra doar persoane cu prestigiu profesional și politic și că nu va accepta baroni din PSD. Mai pe șleau, Ponta a bătut toba că Pro România va fi un partid cu oameni noi pentru vremuri noi.

Activistul Rus și securistul Predoiu

La începutul lunii decembrie 2018, fostul premier și președinte PSD a anunțat cu mare tam-tam că are doi consilieri eminenți, pe fostul ministru de interne Ioan Rus, pe probleme economice, și pe generalul Silviu Predoiu, care a deținut funcția de șef operativ al SIE în perioada 2005-2018, pe probleme de securitate națională. Pentru vremuri noi, Ponta a ales să fie consiliat de un fost activist comunist și de un fost securist ultrafidel fostului său adversar politic Traian Băsescu. Ioan Rus a fost în anii ’80 președinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din Centrul Universitar Cluj-Napoca, fiind plătit ca activist pe statele de plată ale Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist. Rus a fost un fan servil al lui Nicu Ceaușescu, în perioada în care acesta a deținut funcțiile de prim-secretar al UTC și ministru al Tineretului. Silviu Predoiu este fiul unui colonel de securitate și a devenit, dintr-un geolog ratat, ofițer de securitate în ultimii ani ai regimului comunist. Predoiu a fost numit prim-adjunct al directorului SIE de ex-președintele Traian Băsescu în 2005 și l-a servit cu un devotament deosebit pe acesta, îndeosebi cu ocazia scrutinului prezidențial din 2009 și a referendumului pentru demitere din 2012, motiv pentru care acesta l-a răsplătit cu trei stele de general.

Tot în primele zile din decembrie 2018, Ponta s-a umflat în pene că a recrutat patru deputați de calibru din PSD. Cel mai cunoscut dintre aceștia este fostul lider al PSD Caraș-Severin, Ion Mocioalcă, un baron local sadea de aproape două decenii, care era conjudețean și prieten vechi cu socrul Ilie Sârbu și căruia Ponta i-a nășit fiica când era premier. Ponta a clamat atunci că echipa Pro România din Parlament și din teritoriu s-a mărit cu „oameni care nu pot fi cumpărați sau speriați”, dar, după nici două săptămâni, doi dintre parlamentarii racolați, deputații de Brașov Mihai Popa și Mihai Mohaci, au anunțat că revin în PSD.

În această săptămână și-au anunțat trecerea din PSD în Pro România fostul premier Mihai Tudose, care în vara anului 2017 a fost succesorul și beneficiarul ridicolului guvern în doi, Sorin Grindeanu – Victor Ponta, și deputatul Georgian Pop, președintele Comisiei parlamentare de control a Serviciului Român de Informații din perioada de apogeu a Binomului SRI-DNA, care-l eticheta drept „o mare hahaleră” pe Ponta cu un deceniu în urmă, când acesta era purtător de cuvânt al PSD. Simptomatic este că Tudose și Pop sunt percepuți drept oameni ai SRI, instituție cu care au dat mâna în perioada 2005-2006, când au fost racolați într-o rețea de tineri politicieni, alături de actualul șef al SIE, Gabriel Vlase, de către generalul Ionel Marin, primul-adjunct al directorului SRI în perioada respectivă.

De la măturător în autobază la deputat în Parlament

Victor Ponta a încercat să dea o lovitură PSD chiar în ziua în care s-a desfășurat ultimul Consiliu Național al partidului (16 decembrie 2018), când deputatul PSD de Satu Mare, Octavian Petric, a anunțat, printr-o scrisoare deschisă ditirambică, că se retrage din PSD și se înscrie în Pro România. Petric a motivat că-și dă demisia din PSD în semn de protest față de direcția greșită în care merge partidul, atât la nivel național cât și județean, invocând că „totul se rezumă la răfuieli, interese personale și de grup”. Goarnele mediatice ale statului paralel l-au prezentat imediat pe deputatul Petric drept un politician de calibru și o achiziție de anvergură a partidului lui Ponta. Despre calibrul și prestigiul politicianului și parlamentarului Petric o să vă lăsăm să trageți concluzii din cele ce urmează.

Octavian Petric și-a început cariera profesională ca măturător la Autobaza de Călători și a continuat ca muncitor necalificat la Cooperativa Constructorul din Satu Mare, unde a reușit cu greu să se califice în meseria de instalator.  Această perioadă lipsește din CV-ul postat de Petric pe site-ul Camerei Deputaților, ceea ce denotă că îi este rușine de trecutul său muncitoresc. Pentru prima jumătate a vieții sale (1961-1990), respectiv până la vârsta de 29 de ani, Petric a consemnat doar că și-a luat bacalaureatul la un liceu industrial în 1981, când avea 20 de ani, ceea ce înseamnă ori că a absolvit liceul la seral, ori că a rămas repetent un an. Petric începe să se laude în CV cu funcția de șef atelier la Cooperativa Constructorul Satu Mare, pe care cică ar fi ocupat-o în perioada 1990-1994. Foști colegi de serviciu nu-și amintesc să fi deținut o astfel de funcție, dar își amintesc că înainte de 1989 era bănuit ca fiind informator la Miliție.

Diplome cumpărate și afaceri dirijate

Din 1994 Octavian Petric s-a lansat în afaceri mănoase, îndeosebi cu statul, deținând până în prezent două societăți comerciale cu răspundere limitată: Comet și Metalpet. Cu firma Comet a fost intermediar într-o megaafacere prin care a fost căpușată societatea de utilaj minier Unio Satu Mare, cea mai mare întreprindere din județ, care fabrica role pentru minele din cadrul Centralei Naționale a Huilei Hunedoara. Rolele nu mai erau livrate direct de societate ci prin firma lui Petric, care avea doar un rol contabil scriptic și se alegea cu profitul. Afacerea a fost pusă la cale de șeful de atunci al Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, colonelul Vasile Sfernea, care era consătean și rudă cu Petric, cu omologul său de la Hunedoara, colonelul Ioan Arsene. Petric s-a lăudat ulterior că l-a cadorisit pe colonelul Sfernea cu un autoturism Mercedes pentru această afacere. Tot în perioada respectivă, Sfernea a angajat-o pe soția sa sergent major în Inspectoratul Județean de Poliție.

Actualul deputat a avut cele mai profitabile afaceri după ce a ajuns în siajul generalului Decebal Ilina, fost șef al Direcției Generale de Informații a Armatei, în perioada în care acesta era secretar de stat cu înzestrarea armatei în Guvernul Năstase. Pentru creșterea încrederii și controlului reciproc, Petric s-a înrudit prin alianță cu generalul Ilina fiindu-i naș de căsătorie fiului acestuia, cu care s-a asociat în firma Metalpet. Pentru început, firma lui Petric a obținut un contract profitabil de mentenanță cu unitatea militară pe care o mai deținea Ministerul Apărării Naționale în Satu Mare, un batalion de geniu, căruia îi asigura aprovizionarea cu alimente. Șefii batalionului de geniu din perioada respectivă s-au plâns continuu de calitatea proastă a mâncării pregătite și livrate de Petric de la cantina firmei sale. La un moment dat era să provoace un scandal diplomatic, după ce a livrat cremvuști și sarmale sleite militarilor din România, Ungaria și Ucraina, care au participat la un exercițiu multinațional la Vințu de Jos, județul Alba, când mulți dintre aceștia au avut urticarie iar toaletele de campanie nu au făcut față.

Ultima și cea mai bănoasă afacere a fost demarată de Petric cu peste un deceniu în urmă și constă în fabricarea unor componente mecanice care sunt exportate în Germania, de unde i-a asigurat comenzi generalul Ilina. Nu știm cum se împart roadele acestei afaceri, dar deputatul Petric s-a lăudat că în ultima perioadă a obținut un profit anual net în jur de un milion de euro. Bani cu care și-a permis să ducă o viață de nabab, să-și facă vilă și casă de vacanță, să cumpere autoturisme de lux, Mercedes sau BMW pentru toți membrii familiei, să-și petreacă vacanțele în stațiuni de top.

După ce s-a împrietenit cu generalul Ilina, Octavian Petric a obținut în 2004, la vârsta de 43 de ani, o diplomă de licență în drept la Universitatea Hyperion din București, care a fost înființată de niște generali de armată în rezervă. Fiica unuia din acești generali a devoalat recent că deputatul Petric, soția sa Ana și nașul său Vasile Pașca și-ar fi cumpărat diplomele de licență, fără să urmeze cei patru ani necesari de studii. Cert este că Petric nu cunoaște niciun profesor sau vreun alt coleg de la facultatea de drept absolvită și nu știe nici măcar ce coduri sunt în vigoare în România. În același an Petric a fost admis la Colegiul Național de Apărare, unde s-a lăudat mult timp că a fost coleg cu steaua politică în ascensiune Elena Udrea. Petric s-a lăudat și că în 2007 a obținut un doctorat la Chișinău, dar nu l-a menționat în CV, probabil pentru că au izbucnit scandalurile cu doctoratele plagiate, începând cu cel al fostului și noului său lider politic Victor Ponta.

Comportament tipic de baron local

Octavian Petric și-a început cariera politică în 1996, când s-a înscris în PDSR, după ce majoritatea liderilor județeni ai acestui partid au trecut la ApR iar pe sediul județean al partidului fusese pus lacăt. Petric s-a afirmat atunci cumpărând un lacăt nou și achitând facturile restante pentru utilități (curent, gaz, apă, telefon), motiv pentru care a fost cooptat în conducerea județeană ca vicepreședinte. În perioada 2000-2012 a fost consilier județean ales pe listele PSD, dar nu s-a remarcat prin proiecte sau acțiuni deosebite. În 2012 și 2016 a candidat și a fost ales deputat PSD, beneficiind de un sprijin deosebit din partea unei părți a clerului ortodox din județul Satu Mare.  Explicația acestui sprjjin se rezumă la bani, cu ajutorul cărora a intrat pe sub pielea actualului protopop ortodox de Satu Mare și a actualului episcop ortodox al Maramureșului și Sătmarului, care i-au conferit distincția Crucea maramureșeană  și l-au desemnat delegat eparhial în Adunarea Sinodală a Patriarhiei. De unde se vede că banul este ochiul dracului nu numai pentru politicieni. În actuala legislatură, deputatul Petric a adresat o singură interpelare și a avut șapte luări de cuvânt, dintre care una la depunerea jurământului.

Cu toată evlavia și rectitudinea morală pe care le afișeză, deputatul Petric are comportament tipic de baron local. Oamenii din zona Codrului se plâng că le taie pădurile pentru gaterul pe care îl deține în satul natal Bicău. Polițiștii din Inspectoratul Județean de Poliție se plâng că a intervenit ca soția sa să devină ofițer din subofițer și să fie avansată până la gradul de subcomisar. Unii spun chiar că în ultima vreme a încercat să o promoveze în funcția de locțiitor al șefului Inspectoratului Județean de Poliție. Proprietarul unui teren vecin cu casa sa de vacanță din stațiunea termală Tăsnad l-a reclamat că-l împiedică de mai mulți ani să-și construiască o casă de vacanță alături, pentru motivul că ar fi mai înaltă cu un etaj decât a sa.  O familie din Tăsnad l-a reclamat că ar fi fost împiedicată să construiască o pensiune în apropierea casei sale de vacanță, invocând că îl deranjează zgomotul, deși merge acolo doar câteva zile pe an. În urma acestor reclamații au fost efectuate verificări și s-a constatat că, de fapt, deputatul Petric nu are autorizație de construire pentru casa de vacanță din zonă. Pentru a fi ridicat în slăvi și pentru a-și intimida adversarii, deputatul Petric inanțează de câțiva ani un site local de presă, împreună cu nașul său, un afacerist suspectat de evaziune cu materiale de construcții.  

Nivelul intelectual al deputatului Petric este ilustrat sugestiv de ultima mențiune din CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaților, la rubrica Activitate publicistică, științifică, foruri academice: „Coautor biografia satului natal – Bicu”. Petric nu numai că nu știe că biografie au persoanele fizice, iar localitățile au monografii, dar mănâncă și o literă (ă) din denumirea satului său natal (Bicău). Ponta trebuie să fie atent să nu-i mănânce și litera „â” din denumirea partidului Pro România. Cu câțiva ani în urmă, un ziar local a scris în glumă că deputatul Petric seamănă din profil cu celebrul președinte american John Fitzgerald Kennedy. Acesta a luat gluma în serios și de atunci chiar a început să creadă că este un politician cu har și cu dar.          

A plecat pentru că era total marginalizat

Adevăratul motiv pentru care deputatul Petric a părăsit PSD este faptul că,  în ultimii doi ani, a fost marginalizat total în partid atât la nivel central cât și la nivel local. În cursul anului 2016, Petric a deținut șapte luni funcția de președinte interimar al organizației județene Satu Mare a PSD. În perioada respectivă s-a apropiat foarte mult de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care deținea și funcția de președinte executiv al PSD. Petric l-a invitat pe Zgonea într-un sejur la Satu Mare taman în perioada în care acesta i-a solicitat demisia președintelui PSD Liviu Dragnea, după ce acesta a fost condamnat definitiv în dosarul Referendumului. Dragnea l-a luat la ochi, iar, după alegerile locale din iunie 2016, la care PSD Satu Mare a obținut cele mai slabe rezultate din istoria sa, l-a schimbat din funcția de lider județean interimar.

Deputatul Petric minte cu nerușinare în declarația sa de adio că a obținut cele mai bune rezultate din istoria PSD Satu Mare la alegerile locale din 2016. Comparativ cu alegerile locale precedente, sub conducerea lui Petric, social-democrații sătmăreni au pierdut șapte funcții de primar, printre care și funcțiile de primar al municipiului Satu Mare și al orașului Tărnad. Totodată, a pierdut o funcție de vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare și o funcție de viceprimar al municipiului Satu Mare, câștigate în 2012.  

Petric a fost convins să se alăture Pro România prin intermediul fostului deputat și ministru PSD Aurelia Cristea, liderul organizației Pro România Cluj și coordonator pe Transilvania al acestui partid, care este o apropiată a lui Ioan Rus și Victor Ponta. Petric și Cristea au fost colegi de bancă în Parlament, iar colegi de-ai lor chicoteau că politicianul sătmărean nutrea sentimente platonice față de aceasta.

Octavian Petric și Aurelia Cristea au de altfel lucruri comune în CV-ul lor. Și Cristea și-a ascuns șapte ani din viață în CV, respectiv perioada în care a fost vânzătoare de aprozar în orașul Huedin din județul Cluj. O fostă colegă de la aprozar s-a plâns că, după ce a reușit să-i afle numărul de telefon și să o sune când devenise deputat și ministru, cucoana Cristea i-a tăiat orice elan al unei revederi, spunându-i că nu-și mai aduce aminte de ea. Nu i-a fost însă jenă să-și împopoțoneze CV –ul cu titlul de profesor asociat la Facultatea de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității Babeș Bolyai, fapt dezmințit de conducerea acestei instituții de învățământ superior. Și Aurelia Cristea a obținut o licență dubioasă în management la o facultate obscură din Timișoara, cu concursul foștilor miniștri PSD Ioan Rus și Ilie Sârbu. Tot cu sprijinul acestora, a prins ulterior o funcție bănoasă în Comisia de supraveghere a asigurărilor ( antecesoarea Autorității de Supraveghere Financiară), unde a avut un salariu în jur de 5000 de euro.

Conform surselor noastre, declarația de despărțire de PSD a lui Octavian Petric ar fi fost compusă de Victor Ponta și Ioan Rus. Este posibil ca generalii spioni Ilina și Predoiu să fi avut și ei un cuvânt de spus în înregimentarea lui Petric în partidul căpitanului Ponta.

Valer Marian