BREAKING NEWS

Poetul Novac despre închisorile din noi

Cartea Prin închisori și prin libertate a poetului și publicistului Andrei Novac a fost lansată zilele trecute, la expoziția Gaudeamus, în cadrul unui eveniment organizat de editura Cartea Românească.

Câteva scurte recenzii despre volumul de poezii prezentat :

Prin închisori şi prin libertate propune un discurs poetic surprinzător de unitar. O înşiruire de termeni-refren (închisoare, sensibilitate, vis, umbre, moarte, tăceri) extrage esenţialul unei scriituri centrate pe intensitate. În căutarea profunzimii sunt folosite metafore şi comparaţii ce niciodată nu vor friza derizoriul. Spectrul redus de culori adânceşte viziunile-cărţi poştale doar atât cât ele să nu devină patetice. Un expresionism bine temperat, dar cu miză majoră.

Felix Nicolau

Intensitatea lirică a asumării statutului de literat (de excepţie a rostirii) nu îl aşază sub semnul unei generaţii sau promoţii literare, ci sub semnul unei geografii literare fericite.

Cornel Ungureanu

lumi închise

în orașele mari sensibilitățile sunt ascunse printre blocuri,
la fiecare etaj își găsesc locul sute de sentimente,
în blocurile mari se nasc adevărate lumi de sentimente,
astfel orașele sunt inimi, doar inimi
defilând prin interiorul
spațiilor desenate de aburi
așa, ca în cea mai frumoasă așteptare
înainte de prima zăpadă
care o să cadă acum.

Andrei Novac (n. la 1 iulie 1983, în Târgu-Jiu) este licen‏ţiat în istorie al Universită‏ţii de Vest din Timişoara. A colaborat cu majoritatea revistelor literare din România. A publicat volumele: Poezii (2000), Miez de talpă (2003), A nouăsprezecea inimă de înger (2003), Vârsta sării (2006), Locul în care întorc tramvaiele (2008), Aceiaşi (2011). Este prezent în mai multe antologii. Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2009 şi al cenaclului Qpoem din 2016.