BREAKING NEWS

Plagiatul lui Ciuca, detonat pe un site cu finantare americana

Fostul premier social-democrat Adrian Nastase a lansat joi bomba ca ar fi fost cheltuita suma de 600.000 de euro pentru viralizarea acuzatiilor de plagiat aduse actualului premier liberal Nicolae Ciuca. Adrian Nastase a lasat sa se inteleaga ca ar exista un plan de compromitere si de scoatere din joc a premierului Ciuca, in scopul formarii unui nou guvern, in care sa fie reintrodusa USR. Cu cateva zile inainte, pe un post de televiziune, a fost lansat scenariul ca in spatele acuzatiei de plagiat la adresa premierului Ciuca s-ar afla Rusia, care vrea sa destabilizeze Romania in actualul context geopolitic generat de o posibila invazie a Ucrainei de catre trupele rusesti masate la frontiera.

Site-ul PressOne, infiintat si finantat de un milionar american
Scenariile susmentionate au fost lansate dupa ce jurnalista Emilia Sercan a devoalat pe site-ul PressOne, in data de 18 ianuarie a.c., ca premierul Romaniei, generalul in rezerva Nicolae Ciuca, ar fi plagiat in lucrarea de doctorat pe care a sustinut-o in 2003 la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”, intitulata „Dimensiunea angajarii Armatei Romaniei in operatii intrunite multinationale”. Conform acesteia, teza lui Nicolae Ciuca, in baza careia ar fi devenit doctor in stiinte militare, ar include continut plagiat in cel putin 42 de pagini din totalul de 138. Continutul din cel putin 19 pagini ar fi fost plagiat din alte doua teze de doctorat sustinute anterior la Universitatea Nationala de Aparare, dintre care una a fost coordonata chiar de indrumatorul premierului.
Jurnalista Emilia Sercan si-a castigat notorietatea de cel mai mare si consecvent vanator de doctorate plagiate obtinute de politicieni si de alte persoane care au detinut functii de conducere in institutii importante ale statului roman, indeosebi in armata, in serviciile secrete, in politie si in justitie. Pe lista sa de „trofee”, cei mai cunoscuti si importanti plagiatori sunt generalul de armata Gabriel Oprea (fost vicepremier, ministru de Interne si ministru al Apararii), generalul SRI Dumitru Dumbrava (fost sef al Directiei Juridice din SRI), chestorul de politie Petre Toba (fost ministru de Interne si prim-adjunct al ministrului de Interne), chestorul de politie Adrian Iacob (fost rector al Academiei Nationale de Politie), judecatorul Lucian Netejoru (seful Inspectiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii), procurorul Bogdan Licu (fost si actual procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie), senatorul Florian Bodog (fost ministru al Sanatatii).
Emilia Sercan a publicat acuzatiile de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciuca pe site-ul PressOne, in care devoaleaza astfel de cazuri de mai multi ani. Interesant este ca site-ul PressOne a fost fondat si este finantat de un milionar american, Donald (Don) Lothrop, care a demarat mai multe afaceri in Romania in ultimele doua decenii, indeosebi in zona Clujului. Don Lothrop este un milionar american, care a fost si este partener în mai multe fonduri care finanțează start-up-uri în Sillicon Valley. Lothrop a venit prima oară în România în 2003, iar ulterior s-a implicat in afaceri cu firmele Blackstone SRL, New Vista SA si Soimeni Parc SA, care au ca obiect principal de activitate dezvoltare imobiliară, precum si cu firma Sere Transilvania SRL, producător de solarii și sere. La un moment dat, Lothrop a vrut sa preia, cu fondul de investiții american New Vista Partners LLC, fără licitație, cunoscutul combinat de încălțăminte Clujana.

Partener de afaceri cu fostul ambasador Mark Gittenstein
Si mai interesant este ca milionarul Don Lothrop este un apropiat al fostului ambasador american in Romania din perioada 2009-2012, Mark Gittenstein, cu care este combinat in afaceri atat in Statele Unite ale Americii cat si in tara noastra. In ultimii ani, Mark Gittenstein si Don Lothrop s-au implicat într-un mare proiect imobiliar constând în construirea unui orășel în mijlocul naturii lângă Cluj-Napoca, respectiv în satul Babutiu din comună Vultureni, aflat a o distanță de circa 2o de kilometri de capitală simbolică a Transilvaniei. Megaproiectul este denumit „Colină Nouă” (marca înregistrată în 2016), va fi realizat pe o suprafață de 140 de hectare, înconjurată de dealuri, și vrea să cuprindă, în final, o comunitate de 2.500-3.000 de locuitori, care va avea inclusiv cresa, școală, clinică medicală, fermă organică, parcuri, magazine comerciale și centru de afaceri. Casele de locuit vor fi unifamiliale și vor avea suprafețe construite între 163 mp și 378 mp cu arhitectură transilvăneană reinterpretată modern și cu dotări de ultimă generație. Construirea orășelului a început în 2018 și este realizată de societatea Soimeni Parc SA, care a fost înființată în 2014.
 În societatea Șoimeni Parc SA au calitatea de acționari olandezul Steven van Groningen (președintele Raiffesisen Bank), românii Liviu și Felicia Simionaș, americanii Donald James Lothrop și Thomas Louis Bates și Eurovillage LLC, un off-shore din Delaware (statul de origine și de domiciliu al președintelui Joe Biden, pe care l-a reprezentat zeci de ani în Senatul SUA), care deține cel mai mare procentaj din capital. Potrivit documentelor oficiale, oamenii din spatele Eurovillage LLC sunt Donald Lothrop, Steven Schelhammer, Pamela Clark, Thomas Bates, Phil Tamminga și … fostul ambasador Mark Gitenstein! Principalii protagonisti ai megaproiectului imobiliar Colina Noua sunt Mark Gittenstein, Donald Lothrop si Steven van Groningen.

Gittenstein, un apropiat al presedintelui Joe Biden
Dupa cum bine se stie, Mark Gittenstein este de circa cinci decenii un apropiat al actualului presedinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Gittenstein nu este diplomat de cariera, ci este un prieten si un colaborator vechi, inclusiv in afaceri, al presedintelui Biden. Colaborarea dintre ei a inceput cu 50 de ani in urma, respectiv in 1972, cand tanarul avocat Gittenstein a devenit asistent la cabinetul proaspatului senator Biden. Gittenstein a activat timp de 17 ani in cadrul Senatului SUA, cel mai mult ca si consilier in Comisia Juridica. Apropierea de actualul presedinte american este confirmata de faptul ca Gittenstein a fost cooptat atat in echipa de preluare a mandatului de catre fostul presedinte Barack Obama in 2008, cand Biden a devenit vicepresedinte, cat si in echipa de tranzitie a presedintelui Joe Biden in 2020. Gittenstein a fost numit ambasador in Romania in 2009, la scurt timp dupa ce Biden a obtinut primul mandat de vicepresedinte al Statelor Unite. In plus, Gittenstein a detinut functia de presedinte al Fundatiei Biden. O ultima dovada a relatiei lor apropiate o constituie faptul ca Mark Gittenstein, a fost nominalizat anul trecut de catre presedintele Joe Biden ambasador al SUA pe langa Uniunea Europeana, asteptand confirmarea sa de catre Senat.
La fel de interesant este ca Don Lothrop are legaturi si cu contestatul miliardar american George Soros, cunoscut drep un sustinator important al Partidului Democrat si al presedintelui Joe Biden. Alaturi de site-ul PressOne, milionarul Don Lothrop a infiintat si a finantat in tara noastra si o organizatie neguvernamentala denumita Romania One, care este profilata pe activitati civice. Cu ani în urmă, anumite site-uri au semnalat că, practic, Don Lothrop  se vrea a fi un George Soros la scară mai mică. În această logică au apărut mai multe articole în presă care îl prezintă pe patronul PressOne și RomaniaOne ca fiind un binefăcător al societății civile românești și, bineînțeles, un luptător pentru drepturile omului. Legăturile dintre Don Lothrop și George Soroș au ieșit la iveală după ce patronul PressOne și RomaniaOne a participat, alături de preşedintele Raiffeisein Bank România, Steven van Groningen, Wajiha Haris (preşedinte fondator al Fundaţiei Scheherazade) și alți străini, la proiectul editorial “Mai români decât românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România”, realizat de Sandra Pralong, cea care în 1990 a pus bazele Fundaţiei Soros pentru o Societate Deschisă în România şi in Republica Moldova.
Nicolae Ciuca a fost si este perceput drept un militar si un politician agreat si sustinut de aliatii nostri americani. La inceputul carierei sale militare, a urmat mai multe cursuri militare in Statele Unite ale Americii. Ulterior, a condus unitati militare romanesti care au actionat alaturi de fortele americane in Afganistan si in Irak. A fost agreat si impulsionat de principalul nostru partener strategic in importantele functii de sef al Statului Major General, ministru al Apararii si prim-ministru al Guvernului Romaniei. Nicolae Ciuca este indubitabil printre cei mai filoamericani militari si politicieni romani. Ironia sortii face insa ca generalul premier sa primeasca o lovitura care ar putea pune capat carierei sale politice din partea unei publicatii detinute si finantate de un milionar american, care are legaturi cu actuala administratie de la Washington.

Valer Marian