BREAKING NEWS

O alta Pruna la Justitie?

Dupa o luna si jumatate de interimat si aproape o luna si jumatate de ministeriat deplin, viitorul doamnei Ana Birchall in fruntea Ministerului Justitiei incepe sa nu sune bine. Membri ai Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) ii reproseaza o abordare fie tupeista fie isteroida a unor probleme stringente. Subalterni din minister ii imputa ca afiseaza o anumita superioritate transatlantica, bazata probabil pe masteratul si doctoratul in drept obtinute de actualul ministru si deputat PSD de Vaslui la prestigioasa universitate americana Yale si pe stagiul la cunoscuta firma de avocatura White&Case de pe Wall Street. In PSD si in presa fara cascheta se discuta deja, si nu fara argumente, despre remanierea doamnei Birchall de la Ministerul Justitiei.


Un joc dubios cu Sectia Speciala. Nimic despre interimate, protocoale si abuzuri
Cea mai importanta si grava acuzatie care i se aduce actualului ministru al justitiei este legata de pozitia sa concesiva, defetista, daca nu chiar favorabila, fata de solicitarile interne si externe privind desfiintarea Sectiei Speciale pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, care nu a implinit nici macar un an de la botezul sau, dar si-a dovedit necesitatea si utilitatea. Membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Birchall a lipsit, ca si procurorii si judecatorii din acest organism care vor desfiintarea Sectiei Speciale, de la sedinta la care principalul punct al ordinii de zi a fost confirmarea doamnei Adina Florea in functia de procuror sef al acestei sectii, dupa ce a castigat aceasta functie in urma concursului organizat de CSM. La sedintele urmatoare a fost prezenta, dar a avut o pozitie refractara in aceasta problema, dandu-si arama pe fata intr-o sedinta in care le-a reprosat procurorilor de la aceasta sectie ca ar fi “extras”(termen specific serviciilor secrete, doamna ministru!) expres dosarul judecatorului Bogdan Mateescu, membru al CSM, referitor la care a fost solicitata redeschiderea urmaririi penale si care era pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, aflandu-se chiar in pronuntare. A fost un amestec grosolan in treburile justitiei, intr-un dosar aflat pe rol, care este inadmisibil din partea ministrului justitiei. Dupa cateva zile, instanta suprema a admis cererea Sectiei Speciale si a dispus redeschiderea urmaririi penale impotriva judecatorului victimizat in mod insidios de doamna Birchall, pentru fapte de dare si luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu, pentru care este cercetat alaturi de tatal sau, primar in orasul Baile Govora, dandu-i astfel acesteia peste nas.
Ministrul Birchall nu a reusit deci sa gestioneze preluarea functiei de procuror sef al Sectiei Speciale de Investigare a Infractiunilor din Justitie de catre castigatoarea concursului, functie care a ramas vacanta de peste o luna, in urma demisiei fostului procuror sef Gheorghe Stan dupa alegerea sa ca judecator la Curtea Constitutionala. Desi se afla de aproape trei luni la carma Ministerului Justitiei, doamna ministru nu a avut curajul sa zica nici pis referitor la reluarea procedurilor de selectie pentru functiile de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie si de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care sunt ocupate de interimari. La DNA interimatul dureaza de un an, de la demiterea fostului procuror sef Laura Codruta Kovesi, iar la Parchetul General dureaza de trei luni, de la pensionarea fostului procuror general Augustin Lazar. Actualul ministru al justitiei n-a avut curajul sa zica vreun cuvant nici cu privire la ultimul raport GRECO pentru Romania, desi au trecut zece zile de la publicarea acestuia, iar o parte a presei si unele asociatii profesionale ale magistratilor i-au solicitat sa-si exprime pozitia cu privire la unele erori, deformari sau omisiuni din acest raport. In schimb, unii membri ai PSD ii reproseaza ca a manifestat exces de zel in procedura de aducere in Romania din Madagascar a fostului lider social-democrat Radu Mazare Sesizabil si imputabil este si faptul ca doamna ministru s-a ferit ca dracul de tamaie sa spuna vreun cuvant despre protocoalele secrete incheiate de Serviciul Roman de Informatii cu parchetele(PICCJ,DNA) si cu institutii reprezentative ale justitiei(ICCJ, CSM, Inspectia Judiciara) sau despre abuzurile comise de unii procurori DNA prin incalcarea grava a drepturilor omului. Te pomenesti ca si doamna Birchall considera ca drepturile omului sunt un lux ca si predecesoarea sa Raluca Pruna, care a fost impusa ministru al justitiei in guvernul Ciolos de catre autoproclamata aparatoare a drepturilor omului Monica Macovei, care i-a fost matroana spirituala, dupa ce a esuat cu partenera sa de plaja si de combinatii sorosiste, doamna inginer Cristina Guseth.


O paralela Pruna-Birchall. Multe similitudini
Raluca Pruna si Ana Birchall au mai multe similitudini sub aspectul pregatirii si carierei profesionale. Amandoua au absolvit facultati de drept la universitati particulare mai mult sau mai putin contestate, respectiv doamna Pruna la Universitatea Ecologica, iar doamna Birchall la Universitatea Nicolae Titulescu. O diferentiere cuvenita este ca Ana Birchall a fost sefa de promotie si a obtinut licenta in drept imediat dupa absolvire, in timp ce Raluca Pruna a obtinut aceasta licenta dupa doi ani de la absolvire. Doamna Pruna a absolvit ulterior, respectiv dupa doi ani, si Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti si a devenit asistent la aceasta facultate si la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative. In perioada 1998-2000 doamna Birchall a urmat si a obtinut un masterat la Facultatea de Drept a Universitatii Yale, iar in perioada 2000-2002 a urmat si a obtinut un doctorat in Dreptul falimentului la aceeasi prestigioasa universitate. Doamna Pruna a urmat si a obtinut un masterat, in perioada 1997-1998, la Universitatea Central-Europeana, Departamentul de Stiinte Politice, universitate care a fost si este finantata de controversatul miliardar american George Soros. Si doamna Pruna s-a inscris in 2000 la un doctorat in filosofie la Bucuresti, dar nu a reusit sa-l ia pana in zilele noastre.
Doamnele Pruna si Birchall nu au avut o tangenta directa cu justitia din Romania, in sensul ca niciuna dintre ele nu a activat in magistratura, ca judecator sau procuror. Ambele si-au inscris in CV profesia de avocat, dar nu a prea auzit nimeni de ele in Baroul de la Bucuresti. Conform CV-ului, Raluca Pruna a avut o cariera scurta si cu intermitente in avocatura, figurand ca membru al Baroului Bucuresti in perioada 1996-2000. Dupa absolvirea masteratului in stiinte politice de la Budapesta, Pruna s-a dedicat activitatii civice, fiind membru fondator, consilier juridic si presedinte al organizatiei Transparency International in perioada 1999-2008. Totodata, incepand din 2000 si pana la ministeriat, a detinut functii in cadrul Delegatiei Uniunii Europene la Bucuresti, Consiliului Uniunii Europene, Comisiei Europene si in Parlamentul European, unde a fost o perioada asistenta europarlamentarului Monica Macovei. Dupa absolvirea facultatii, Ana Birchall a fost consilier juridic, ocupand functia de sef oficiu juridic la Omniasig(fosta ADAS), firma de asigurari controlata de fosti sefi din Securitate(1996-1998), iar in perioada 2002-2003 a facut un stagiu de avocat colaborator la cunoscuta firma de avocatura White&Case din Wall Street, New-York, profilata pe falimente si reorganizari de firme. Doamna Birchall s-a reintors in tara in 2003 si s-a dedicat aproape in totalitate carierei politice, sub faldurile PSD, incepand cu functia de consilier al ministrului de Externe Mircea Geoana si culminand cu cea de vicepremier pentru parteneriatele strategice ale Romaniei in guvernul Dancila, precum si carierei universitare, devenind din 2005 lector universitar la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, unde este titular al cursului “Procedura insolventei”. In perioada 2010-2012 a cochetat cu doua firme de avocatura cu radacini in vechea Securitate, ultima dintre acestea fiind Musat si Asociatii.
Cele doua doamne ale justitiei romanesti au fost implicate substantial si pe plan civic, sub faldurile lui Soros, inainte de a deveni ministru. Asa cum am aratat, Raluca Pruna a fost membru si presedinte al organizatiei Transparency International, care a fost finantata de Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa. Ana Birchall este din 2013 ambasador al Vital Voices, organizatie neguvernamentala infiintata de fostul secretar de stat american Hilarry Clinton in programul Global Ambassadors si finantata de miliardarul George Soros. In spatele celor doua doamne s-au aflat si barbati puternici in momente cheie ale carierei lor. In spatele Ralucai Pruna s-a aflat tatal sau, Vasile Pruna, care a activat in diplomatie inainte de Revolutie, in zona Orientului Mijlociu, si este suspectat ca ar fi fost ofiter acoperit al Directiei de Informatii Externe a Securitatii. Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca insasi Raluca Pruna ar fi fost salariat al unui serviciu de informatii, fiind vorba cel mai probabil de SIE. In spatele Anei Birchall s-a aflat cel putin sotul sau, omul de afaceri britanic Martin Birchall, cu care este casatorita din 1998. Din cele prezentate reiese ca doamna Birchall are un background profesional superior doamnei Pruna. Avand in vedere prestatia sa de pana acum in fruntea Ministerului Justitiei si tinand cont de specializarea sa in dreptul falimentului, speram ca nu va baga justitia mioritica in faliment.


Valer Marian