Noaptea ca acoperiții, o aroganță marca Ponta
Este greu de spus ce resorturi interne i-au împins, la începutul acestui an pe mai marii PSD, să adopte pe furiş celebra OUG 13/2017, mai cunoscută ca “Ordonanţa Graţierii” sau ca „Ordonanţa 13/14”. Dacă actul normativ emis a fost o greşeală politică sau la miloc a fost vorba doar de neprofesionalism, numai Liviu Dragnea şi consilierii săi de taină ne pot spune. Este de notorietate faptul că, în contextul în care România a fost condamnată la CEDO în mod repetat, pentru condiţiile grele în care zac deţinuţii din penitenciare, plata unei amenzi uriaşe era doar o chestiune de timp. Specialiștii în domeniu spun că, numai penalizările substanţiale (cifrate de fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună la 80 de milioane de euro pe an) preconizate de Uniunea Europeană în problema dezastrului din puşcăriile româneşti, puteau oferi just temei administraţiei Grindeanu pentru a impune OUG 13/2017.
Greşeala fatală a guvernării PSD-ALDE, care a scos România în stradă într-una dintre cele mai mari mişcări de protest de după Revoluţia din decembrie 1989, s-a produs din aroganţă. O purtare obraznică şi sfidătoare la adresa electoratului, moştenită de actuala conducere a PSD de la liderul său incontestabil Adrian Năstase şi promovată drept polică de stat de Victor Ponta, imediat ce preluase frâiele puterii.
Luați de valul evenimentelor, comentatorii fenomenului “#Rezist” au uitat că, “Micul Titulescu”, cum fusese poreclit Ponta de mentorul său politic Năstase, a promovat pe ascuns o hotărâre de guvern, pentru a-şi secretiza pe veci statulul de ofiţer acoperit în cadrul Serviciului de Informaţii Externe. Exact ca în cazul ordonanţei prin care se urmărea eliberarea unor infractori de top din puşcăriile patriei, un HG emis de guvernarea Ponta clasifica la cel mai înalt nivel, ofiţerii SIE deplin conspirați din toate structurile statului. Este vorba despre “HG 223/2013 pentru pentru aprobarea Listei cuprinzând categoriile de informatii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informatii Externe”.
Astfel, noaptea ca hoţii, fostul procuror prim-ministru, şi alţii ca dânsul, se puneau la adăpost de mâna cea lungă a justiţiei, scăpând fără să dea socoteală pentru încălcarea legii fundamentale a statului, care nu-i permitea să fie, concomitent, magistrat şi ofiţer conspirat în cadrul unui serviciu secret. Aroganţa lui Ponta, purtând numărul 223/2013, s-a petrecut pe fondul unor tulburări interne în partid când, prin intermediul socrului său ( ofiţer superior cu state vechi în tenebroasa unitate militară 0544 a Securităţii comuniste ), fostul premier primise două seturi de informări detaliate despre activitatea sa ca ofiţer acoperit al spionajului extern.
Planul de secretizare a biografiei “Micului Titulescu” a fost parţial zădărnicit în octombrie 2014 când, în disperare de cauză şi aflat la sfârşit de mandat, Traian Băsescu l-a deconspirat pe “fripturistul” Ponta într-o emisiune TV şi i-a spulberat visul de mărire. Degeaba a încercat Ponta să dreagă busuiocul, negându-şi cu îndârjire apartenenţa la SIE. Deconspirarea sa la oră de vârf a produs efectul scontat. Arogantul procuror, agent conspirat de spionajul extern de-a lungul întregii sale cariere, a fost marginalizat chiar de partidul pe care l-a condus.
Eduard Ovidiu Ohanesian