BREAKING NEWS

Nepăsare criminală la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale

rovana-plumb

 

 

 

 

 

 

Adresată: Doamnei ministru al Muncii și Protecției Sociale, Rovana Plumb

Senator:  Valer Marian

Circumscripția electorală: nr. 32 Satu Mare

Colegiul electoral: 1

Grup parlamentar: independent

Obiect:  Nepăsarea care ucide a ministrului Muncii și Protecției Sociale

 

Sedința Senatului din: 18.05.2015

 

În temeiul art. 112 alin. 1 din Constituţia României şi art. 162 din Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta

INTERPELARE: 

            Printr-o întrebare pe care v-am adresat-o în ședința Senatului din data de 01.09.2014,     v-am solicitat, având în vedere diagnosticul grav și vechimea în muncă a domnului Turjuc Ioan, cu domiciliul în municipiul Oradea str. Al. Cazaban nr. 34C bl. X212 sc. C ap.8, să verificați și   să-mi comunicați dacă i-a fost calculat în mod corect cuantumul pensiei de boală și dacă este obligatorie revizuirea anuală în cazul său.

În motivarea întrebării am arătat că susnumitul a fost pensionat de boală, prin decizia nr. 204311/1998, după 28 de ani și 9 luni de muncă la Intreprinderea de Prelucrare a Lemnului Oradea, datorită pierderii totale a capacității de muncă, stabilindu-i-se un diagnostic clinic pentru care a fost încadrat în gradul II de invaliditate: TBC pulmonar fibronodular LSD; BPOC SDD III; diabet zaharat tip II insulinoneceinstant complicat; PNP diabetică; retinopatie diabetică; HTA ES STD II; cardiopatie hipertensivă; IVS de efort; hepatită cronică toxică. Susnumitul nu are ochiul drept de la vârsta de 12 ani, iar starea sa de sănătate s-a agravat pe parcurs, având pancreasul distrus datorită diabetului de gradul I. Totodată, am arătat că susnumitul beneficiază actualmente de o pensie lunară de boală de 598 lei, pentru care i se fixează anual termen de revizuire medicală.

Prin răspunsul transmis la această întrebare, conform adresei nr.3866/RP/15.09.2014,     mi-ați comunicat că situațiile în care pensionarii de invaliditate nu mai sunt supuși revizuirii medicale deoarece prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă se constată numai cu avizul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă și că, în aceste condiții, dosarul medical al domnului Turjuc Ioan a fost transmis la această instituție, care urmează să analizeze dosarul și să dispună măsurile necesare.

După ce au trecut 7 luni de la comunicarea răspunsului dvs., întrucât nici subsemnatul nici domnul Turjuc Ioan nu am primit nici un răspuns privind analiza și măsurile dispuse în acest caz de către Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă, în ședința Senatului din 15.04.2015 am revenit cu o interpelare având ca obiect ”Măsurile dispuse de Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă în cazul domnului Turjuc Ioan”.

În această interpelare am învederat că între timp situația medicală a domnului Turjuc Ioan s-a înrăutățit grav, respectiv în perioada ianuarie – aprilie a fost internat în Spitalul de Pneumoftiziologie din Satu Mare, cu diagnosticul tuberculoză pulmonară avansată, ajungând la o greutate de doar 40 kg, iar în prima decadă a lunii aprilie, a doua zi după ce a fost externat, a fost internat de urgență la Spitalul Orășenesc Marghita din județul Bihor, datorită unei crize de diabet zaharat declanșate în timp ce se deplasa de la Satu Mare spre domiciliu.

Având în vedere aspectele semnalate, am solicitat prin interpelarea susmenționată să-mi comunicați dacă Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă a analizat dosarul medical al domnului Turjuc Ioan și ce măsuri a dispus în acest caz, precum și dacă, având în vedere agravarea bolilor cu care a fost diagnosticat, susnumitul poate fi încadrat în gradul I de invaliditate, pentru a beneficia de o pensie mai substanțială, care să-i permită tratarea corespunzătoare a afecțiunilor sale grave.

Deși au trecut peste patru săptămâni de la adresarea acestei interpelări, nu am primit nici un răspuns de la dvs., ceea ce constituie atât un gest de sfidare la adresa instituției Senatului și la adresa unui parlamentar, cât și un gest de crasă nesimțire la adresa unui bolnav aflat în stare gravă, în condițiile în care, conform art. 163 alin. 4 din Regulamentul Senatului, Guvernul și fiecare din membrii săi sunt obligați să răspundă la interpelări în cel mult două săptămâni. Între timp, respectiv în cursul săptămânii trecute, domnul Turjuc Ioan a decedat în Spitalul Județean Bihor, unde a fost transferat de la Spitalul Orășenesc Marghita.

În consecință, nu vă solicit decât să-mi răspundeți la următoarele întrebări: Sunteți conștientă că prin nepăsarea dvs. ați lăsat un om să moară ca un câine? Putea acest om să-și asigure întreținerea, alimentația și medicația pentru boli atât de grave dintr-o pensie în jur de 600 de lei? Acesta este umanismul social-democrat clamat de dvs., în calitate de ministru al Muncii și Protecției Sociale și de președinte al Consiliului Național al PSD? Atât vă pasă  de soarta celor săraci, bolnavi și neajutorați dvs., care aveți conturile pline și vă lăfăiți în vile și limuzine de lux? 

            Solicit răspuns scris și verbal, personal din partea ministrului Muncii și Protecției Sociale.

 

Senator  

Valer  Marian