BREAKING NEWS

Năzdrăvăniile penale ale primarului Toma din Racșa

Toma Betea a avut patru mandate de primar până în prezent, două în comuna Orașu Nou și două în comuna Racșa, după ce aceasta s-a separat de Orașu Nou. Primarul Toma și-a început cariera politică în PNȚCD, dar a trecut în PSD după marea racolare politică declanșată de fostul ministru Octav Cozmâncă în timpul guvernării Năstase. Toma a devenit cunoscut la nivel național în anul 2009 când a organizat o nuntă cu 4000 de invitați fiicei sale Maria, naș principal fiind președintele de atunci al PSD, Mircea Geoană. După ce Geoană și-a pierdut funcțiile de președinte al PSD și de președinte al Senatului, Toma s-a lepădat de acesta și a devenit un apropiat al secretarului general Liviu Dragnea, actualul președinte al PSD, care l-a promovat în funcția de secretar executiv al Organizației județene Satu Mare al PSD, funcție în care a devenit numărul 2 în această organizație.

Conform liderilor locali ai PDL și PNL, în cursul ultimelor două mandate de primar, Toma și-a angajat întreaga familie la primărie. Astfel, soția sa Ana Betea a fost angajată consilier superior, lucrând la casierie, cu un salar lunar de 3000 lei. Fiica sa Maria Măgurean a fost angajată consilier personal al primarului, iar ulterior șef al biroului pentru situații de urgență. Din 2014, aceasta a fost numită director al Inspectoratului Regional pentru Protecția Plantelor Satu Mare, cu arie de activitate pe județele Satu Mare, Maramureș și Sălaj. Fiul său Vasile Florin Betea a fost angajat șofer pe microbuzul școlii generale din Racșa, iar fratele său Toader Betea a fost angajat  hornar la primărie. Cuscra sa Xenia Măgurean a primit un post de asistent social. Doar pe cruscrul său nu l-a putut angaja la primărie întrucât este preot ortodox în comună.

Primarul Toma a asigurat și alte beneficii substanțiale familiei sale. Primăria comunei Racșa a încheiat în ultimii șase ani mai multe contracte de prestări servicii, pentru dezăpezire și pentru întreținere peisagistică, cu firma ginerelui său Gavril Măgurean, SC Diferit Building SRL, cu sediul în municipiul Baia Mare str. Moldovei nr. 15. Astfel, pentru dezăpezire în comuna Racșa, au fost încheiate contractele de prestări servicii nr. 3/26.10.2010, pentru perioada noiembrie- decembrie 2010, cu un „onorariu” de 25 300 lei + TVA , și contractul de prestări servicii nr. 4/21.12.2010, pentru perioada ianuarie-februarie 2011, cu un „onorariu” de 25 000 lei +TVA. Din aceste contracte rezultă că în Racșa, zăpada a căzut de la începutul lunii noiembrie, deși în restul țării este un fapt cunoscut că, în ultimii ani, prima zăpadă a venit la finele lunii decembrie. Este de reținut și faptul că, dezăpezirea a costat mai mult la Racșa pe perioada noiembrie-decembrie decât pe perioada ianuarie-februarie, care sunt lunile propriu-zise de iarnă.

Pentru întreținere peisagistică, în anul 2010 au fost încheiate între Primăria comunei Racșa și SC Diferit Building SRL contractele de prestări servicii nr. 5/03.03.2010 și nr. 1/18.10.2010, ambele pe o durata de trei luni. În aceste contracte nu este înscris nici onorariul pentru prestator și nici termenul de executare a prestației. Ar fi interesant de văzut ce întreținere peisagistică a fost efectuată primăvara înainte de apariția vegetației sau toamna și iarna după dispariția vegetației. Interesant este și faptul că contractul încheiat în luna octombrie are număr de înregistrare mai mic (1) decât contractul încheiat în luna martie (5). Probabil că primarul Toma a aplicat numărătoarea inversă ca la lansarea rachetelor de către NASA. Primăria comunei Racșa a mai încheiat cu SC Diferit Building SRL și contractul de prestări servicii nr. 2/ 22.10.2010, pe o durată de trei luni, în care la obiect este consemnat „Alte servicii” și în care nu sunt menționate, de asemenea onorariul cuvenit prestatorului și termenul de executare.

Toate contractele de prestări servicii arătate sunt semnate de tata socru Toma Betea pentru Primăria comunei  Racșa și de ginerele Gavril Măgurean pentru SC Diferit Building SRL. Mișmașurile primarului Toma nu se opresc aici. Sub nr. 243/16.04.2013, între Consiliul Local al comunei Racșa, reprezentat prin primar Toma Betea, și Betea T. Vasile Florin , Persoană Fizică Autorizată, a fost încheiat un contract de închiriere a unei suprafețe de 30,44 hectare din pășunea comunală, în Bloc Fizic 907 APIA, cu o chirie de 5 lei/hectar pe an. Betea T. Vasile Florin este fiul primarului comunei Racșa de care am pomenit mai sus. Pentru această suprafață de pășune, fiul primarului Toma a încasat anual de la APIA subvenții de 69 euro/ha. Sătenii spun că de câțiva ani fiul primarului lucrează în Londra.

O năzdrăvănie și mai mare a primarului Toma este încheierea contractului de arendare nr. 14/16.05.2011 între „SC Primăria Comunei Racșa”, reprezentată de primarul Toma Betea, și Asociația crescătorilor de animale ”Joiana” Racșa, reprezentată prin președinte Toma Betea. Obiectul contractului de arendare îl constituie un teren în suprafață de 604 hectare, reprezentând pășune în extravilanul comunei Racșa. Contractul este încheiat pe termen de 5 ani iar arenda este stabilită la „0% din producție”. Sub nr. 14/16.05.2012, a mai fost încheiat un contract de arendare în aceleași condiții, respectiv pe termen de 5 ani și cu o arenda de 0% din producție, între Primăria comunei Racșa și Asociația crescătorilor de animale Joiana Racșa, pentru suprafața de 190,24 hectare pășune. Asociația susmenționată a încasat de la APIA subvenții de 69 euro/ha. În anul 2014 asociația Joiana a încasat subvenții de 93.644,39 lei. Opozanții din Racșa suțin că toate aceste încasări sunt nelegale, întrucât asociația de animale prezidată de primarul Toma nu a deținut mai mult de 10 vite în ultimii ani.  Mai în glumă mai în serios, unii au plusat la 10 vite și un bou.

După ce a devenit primar, Toma a înregistrat un plus substanțial la avere chivernisindu-se cu o casă nouă în Racșa, o casă de vacanță în Prilog Vii, o pălincie în Valea Dada și o fermă zootehnică care a aparținut fostului CAP Tur.

Primarul Toma candidează acum pentru un nou mandat de edil al comunei Racșa. El este susținut puternic de președintele PSD, Liviu Dragnea, și de europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu, care este musafirul său de onoare, de mai multe ori pe an, de 7-8 ani. Până acum, primarul Toma a fost protejat de liderii județeni și naționali ai PSD. De asemenea, a fost protejat de șefii Inspectoratului Județean de Poliție, îndeosebi de comisarii șefi Constantin Taloș și Gheorghiță Neamț, precum și de șefii Curții de Conturi ai Direcției Generale a Finanțelor Publice și ai APIA. Opozanții săi politici din PNL+ PDL, precum și o mare parte din locuitorii comunei speră că din 6 iunie Racșa va avea un altfel de primar.

Gh. I. Ciocan