BREAKING NEWS

Moțul Boc, un Macron mioritic ?

Plusurile și minusurile primarului de Cluj

În decurs de două săptămâni primarul Emil Boc s-a dat în stambă atât la Festivalul Electric Castle de la Bonțida cât și la Festivalul Untold de la Cluj Napoca încercând să inducă opiniei publice că ar fi un idol al tinerei generații. Este de reținut că a fost aclamat și aplaudat de tineri la ambele manifestări, în timp ce principalul partid de guvernământ a fost gratulat cu deja cunoscuta scandare „M… PSD”. Că Emil Boc s-a afișat la aceste festivaluri pentru a câștiga capital de imagine este evident. Nu cred că Boc este, la vârsta de 50 de ani, un fan al genurilor muzicale promovate la aceste festivaluri. Potrivit unor foști colegi pe la prima facultate absolvită, Facultatea de Istorie și Filozofie, Boc nu a fost în timpul studenției, care a coincis cu ultimii ani ai regimului comunist, un fan al muzicii în vogă: pop-rock (Beatles, Rolling Stones, Queen, Deep Purple, Led Zepellin, AC/DC) progresive (Pink Floyd, Genesis, Emerson, Lake & Palmer) sau electronice (Jean Michele Jarr, Vangelis, Mike Olfield, Isao Tomita, Kraft Werc). Nu a fost nici un fan al curentelor hippy (power flower), punk sau skin head pentru că nu a purtat nici plete, nici creastă și nici capul ras.

Foto ziarul Libertatea

Foto ziarul Libertatea

De la cățelul lui Nicu Ceaușescu la cățelul lui Traian Băsescu
În perioada respectivă Emil Boc a fost un tânăr activist comunist de nădejde, deținând funcțiile de vicepreședinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din Universitatea Babes Bolyai, și de președinte al Uniunii Asociației Studenților Comuniști din Centrul Universitar Cluj-Napoca, funcții pe care și le-a înscris cu mândrie în CV-ul publicat pe Wikipedia. În ultima funcție i-a succedat lui Ioan Rus, fostul lider și ministru PSD, care i-a fost contracandidat la alegerile din 2004 pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca. Zelul și servilismul lui Boc și Rus s-au manifestat din plin cu prilejul ultimei vizite pe care fiul lui Nicolae Ceaușescu, Nicu, a făcut-o la Cluj-Napoca în calitate de prim-secretar al Uniunii Tineretului Comunist. Cu ocazia respectivă, Nicu Ceaușescu a fost cazat în apartamentul prezidențial al hotelului Continental, în restaurantul căruia a avut loc și masa tovărășească, la care au participat fruntașii locali ai UTC și UASCR. După miezul nopții, când Nicu Ceaușescu a vrut să se retragă în apartament, fiind într-o stare avansată de ebrietate, comesenii clujeni ai acestuia au insistat să-l însoțească pe holuri și pe scări, invocând motive legate de siguranța sa personală. Fiul lui Ceaușescu a accceptat cu condiția ca toți să-l urmeze în patru labe și să strige „ham, ham”, fapt care a fost acceptat și îndeplinit cu mult zel de însoțitorii săi clujeni. Potrivit unui fost responsabil de la Hotelul Continental și unui colonel de Securitate în rezervă, în primul rând al cățeilor ad-hoc s-au aflat Ioan Rus și Emil Boc. Securitatea a imortalizat fotografic acest moment inedit și ar putea să mai existe fotografii prin arhive.
Poate fi considerat Emil Boc un model de succes în profesie și în politică sau un purtător de cuvânt al aspirațiilor tinerei generații? Poate deveni fostul premier, actualmente primar, un Macron mioritic? Am în vedere că în rândul unor foști lideri PDL din Transilvania se discută despre varianta Emil Boc – candidat PNL la alegerile prezidențiale din 2019 în eventualitatea în care președintele Klaus Iohannis ar cădea puternic în sondaje și nu ar mai candida. Sugestiv este că, după mai mulți ani de autoizolare politică, Emil Boc a fost prezent recent la întrunirea de la sediul național al PNL din Modrogan, la care Vasile Blaga a convocat o serie de foști lideri importanți ai PDL. Boc nu a fost însă prezent ulterior la Consiliul Național al PNL la care a fost invitat și a participat președintele Iohannis.

A ratat doctoratul în drept constituțional
Pentru a găsi un răspuns corect se impune o analiză la rece a evoluției profesionale și politice a lui Emil Boc, precum și devoalarea unor fațete mai puțin cunoscute. Originar din Munții Apuseni (satul Răchițele, comuna Mărgău), Boc a absolvit două facultăți din cadrul Universității Babeș Bolyai, respectiv Facultatea de Istorie și Filozofie (1987-1991) și Facultatea de Drept (1991-1995). Și-a trecut în CV profesia de avocat, dar nimeni nu-și amintește să-l fi văzut pledând la bară. Și-a luat doctoratul în doctrine politice și filozofie politică în anul 2000, avându-l conducător de doctorat pe profesorul Nicolae Kallos de la Universitatea Babeș Bolyai, cunoscut drept un apologet al regimului ceaușist; a inventat împreună cu politologul Ovidiu Trăznea „doctrina Ceaușescu” ca doctrină politică. Boc nu a reușit însă să-și ia și doctoratul în drept constituțional, la care l-a avut îndrumător pe reputatul și exigentul profesor Ioan Deleanu, căruia i-a fost doctorand vreme de 7 ani, inclusiv în perioada în care a fost premier al României.
În legislatura 2000-2004, Emil Boc a fost deputat în Parlamentul României, remarcându-se drept unul din cei mai activi parlamentari. Nu și unul din cei mai consecvenți, având în vedere că în calitate de deputat a susținut bicameralismul parlamentar și a criticat excesul de ordonanțe de Guvern, iar, în calitate de premier, a susținut unicameralismul și a devenit recordman în materie de ordonanțe guvernamentale și asumarea răspunderii guvernamentale. În 2003 a devenit secundul lui Băsescu în Partidul Democrat, fiind desemnat președinte executiv, iar în 2005 a fost ales președintele acestui partid. Sub leadership-ul său, care a durat până în 2012, PDL s-a metamorfozat din partid social-democrat, de centru-stânga, în partid popular, de centru-dreapta.

Un premier aservit și mânjit
În vara anului 2004 Emil Boc a câștigat funcția de primar al municipiului Cluj Napoca, învingându-l pe Ioan Rus, care deținuse funcția de ministru de interne în Guvernul Adrian Năstase, și pe Gheorghe Funar, care deținuse trei mandate de primar al Clujului. Boc a câștigat Primăria Clujului și în 2008 dar în luna decembrie din același an a fost investit premier al Guvernului PDL-PSD. După ruperea acestei coaliții, în perioada septembrie-decembrie 2009 a condus un guvern minoritar PDL, iar ulterior, până în februarie 2012, a condus un guvern de coaliție PDL-UNPR-UDMR. În vara anului 2012 a câștigat al treilea mandat de primar al Clujului, iar patru ani mai târziu a dobândit al patrulea mandat, învingând un candidat susținut de 7 formațiuni politice, în frunte cu PSD, cu un scor de 65%.
Ca premier, Emil Boc a fost total aservit fostului președinte Traian Băsescu compărând drept o marionetă a acestuia în fruntea Guvernului. Nu am remarcat niciun act de verticalitate sau de frondă al premierului Boc în relația cu președintele Băsescu. Într-un asemenea context, Băsescu și Boc au rămas în istorie drept președintele și premierul care au tăiat drastic, cu 25%, salariile și pensiile românilor în 2010. Premierul Boc a fost servil și cu Elena Udrea, metresa politică a președintelui Băsescu, care a deținut în guvernul său cel mai bănos portofoliu, pe cel de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului. Boc nu a fost străin de anumite afaceri dubioase ale lui Udrea din perioada respectivă, fiindu-i imputabilă cel puțin o anumită complicitate morală. În guvernarea Boc a atins apogeul afacerea retrocedărilor frauduloase, cu un prejudiciu estimat la 7 miliarde de euro, după ce a numit-o, în octombrie 2009, președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) pe fosta Miss Bistrița, Crinuța Dumitrean, o apropiată a deputatului PDL Ioan Oltean, care devenise secundul său la conducerea principalului partid de guvernământ, în calitate de secretar general. În guvernarea Boc a atins cele mai înalte cote contrabanda cu țigări și carburanți și corupția din vămi, după ce l-a numit, în ianuarie 2009, președinte al ANAF pe Sorin Blejnar, servantul și protejatul președintelui Traian Băsescu, susținut de grupul PDL de la Arad. În guvernarea Boc au continuat cu succes megaafacerile Microsoft și EADS inițiate sub guvernarea PSD. Fostul ministru democrat-liberal al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, a declarat, după ce a fost inculpat și arestat în afacerea Microsoft, că i-ar fi dat lunar premierului Boc suma de 300.000 de euro la negru și a formulat un denunț către DNA în acest sens.

Specialist în promovări pe criterii clientelare
Emil Boc nu a creat o emulație bazată pe meritocrație și probitate în jurul său nici ca primar și nici ca premier. Boc nu a avut mână sau inte bună nu numai în cazurile Sorin Blejnar și Crinuța Dumitrean, arestați și condamnați ulterior pentru grave fapte de corupție. În 2009 Boc l-a coauționat total pe succesorul său la Primăria Clujului, Sorin Apostu, care fusese anterior mâna sa dreaptă, în calitate de director al Direcției Tehnice și de viceprimar, iar ulterior a fost arestat și condamnat pentru grave și multiple fapte de corupție. Boc l-a promovat secretar de stat și apoi ministru interimar la Educație pe conferențiarul clujean Cătălin Baba, a cărui soție a fost implicată în perioada respectivă în afaceri de milioane de euro cu fonduri europene. Boc l-a promovat președinte al Consiliului Județean Cluj pe finul său Alin Tișe, și ca vicepreședinte pe amicul său Radu Bica, care a fost arestat și condamnat ulterior pentru fapte de corupție în care a acționat ca interpus. Boc l-a susținut puternic pe primarul PDL al municipiului Turda, Tudor Ștefănie, care s-a pricopsit cu vreo 40 de dosare penale în timpul mandatelor sale. Boc l-a promovat președinte al Agenției Naționale Loteria Română pe dejeanul Gheorghe Benea, trimis ulterior în judecată de DNA pentru fapte de corupție. Boc l-a promovat director general al Companiei Naționale Transelectrica pe Adrian Vevera, pe criteriul că era ginerele primarului Ștefănie de la Turda. Boc l-a promovat director al filialei Cluj a Transelectrica pe Rareș Rusu, fiul chestorului Stoian Rusu, șeful Miliției Județene Cluj, în decembrie 1989, iar ulterior primul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne (UM 0215).
Emil Boc a promovat-o în 2005 pe judecătoarea Monica Niculescu de la Tribunalul Cluj, care i-a fost colegă de an la Facultatea de Drept, în funcția de secretar general al Ministerului Justiției, aceasta devenind șefa de cabinet și mâna dreaptă a contestatului ministru Monica Macovei. Boc a avut un cuvânt de spus și în promovarea în funcția de procuror General al României, în toamna anului 2006, a Laurei Codruța Kovesi, care i-a fost, de asemenea, colegă de an la Facultatea de Drept. Rolul decisiv în promovarea lui Kovesi l-au avut ministrul de interne Vasile Blaga, secretar general al PDL în perioada respectivă, care era în relații de prietenie cu tatăl acesteia, prim-procurorul Ioan Lascu de la Mediaș, și președintele Traian Băsescu, care s-a cunoscut cu tatăl acesteia. Boc a avut un cuvânt de spus și în promovarea în 2005, în funcția de procuror șef al DNA al lui Daniel Morar, care activase până atunci la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj și la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj și se afla în siajul politic al PD.

Când turcul lui Băsescu plătește
Clujul a devenit în ultimii ani cel mai atractiv oraș din România dar acest fapt se datorează îndeosebi unor conjuncturi favorabile, nu neapărat unor merite excepționale ale primarului Emil Boc. Nu pot fi contestate însă și unele merite ale sale în evoluția Clujului în cei 10 ani în care a fost primar și în cei patru ani în care a fost premier. Dar puțini clujeni și puțini români cunosc fața mai întunecată a lui Emil Boc, respectiv favorizarea, în calitate de edil șef al Clujului, a unor firme controlate de apropiați ai săi sau aflate în siajul unor șefi sau colegi de partid. Exemplul cel mai edificator este firma turcească Kiat Group, profilată pe reparații și asfaltări de străzi, drumuri și șosele. Kiat Group a prins prima dată cheag în România în București, în mandatul de primar al lui Traian Băsescu (2000-2004), care a avut grijă ca această companie să prospere pe străzile capitalei. În a doua parte a anului 2004, după ce Traian Băsescu a decis să candideze pentru funcția de președinte al României, iar Emil Boc a devenit primar al Clujului, Kiat Group s-a mutat cu arme și bagaje în urbea de pe Someș, unde a beneficiat de multă ospitalitate și generozitate cel puțin un deceniu, până la expirarea ultimului mandat prezidențial al lui Traian Băsescu. Timp de un deceniu, firma turcească a deținut monopolul lucrărilor de reparații și asfaltare a străzilor din municipiul Cluj-Napoca. Marii asfaltatori de dincolo de Bosfor au câștigat în perioada respectivă, singuri sau în asociere, contracte de asfaltare de peste un miliard de lei (circa 250 milioane euro) cu primăria clujeană.
O altă firmă deținută de principalul patron al Kiat, Mustafa Bekar, denumită King Entreprises, a obținut monopolul construirii și reabilitării locurilor de joacă din Cluj-Napoca, după ce Emil Boc a devenit primar. King Enterprises a încasat zeci de milioane de euro din această afacere. Reprezentanta acestei firme a fost Liliana Călin, care a deținut până la un moment dat 10% din capitalul social. Liliana Călin este cunoscută drept o apropiată a lui Emil Boc. În timp ce era premier, Boc a fost subiect de scandal în presa tabloidă după ce a fost fotografiat intrând într-o seară în apartamentul din București al Lilianei Călin cu un ursuleț mare de pluș și ieșind a doua zi dis-de-dimineață cu mâinile goale. Pontul a fost vândut presei de un cunoscut fotbalist care locuia în același bloc. Ulterior, probabil drept compensație morală, premierul Boc l-a promovat pe soțul acesteia, Dragoș Bogdan, vicepreședinte al ANAF. În această calitate, Bogdan a fost desemnat reprezentant al Ministerului Finanțelor în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, unde a fost considerat omul lui Boc. După câțiva ani Dragoș Bogdan a fost arestat, trimis în judecată și condamnat într-un dosar de corupție, în care au fost inculpați și fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, și fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș, pentru acordarea unor despăgubiri supraevaluate de 89 milioane de euro omului de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu.

Asfaltatorii lui Oltean și motorina lui Blejnar
Primarul Emil Boc a favorizat în ultimul deceniu, în domeniul reparațiilor și asfaltărilor de străzi și firma Diferit din Bistrița. În această firmă sunt asociați doi ingineri soț-soție, dar firma s-a aflat sub controlul fostului deputat de Bistrița-Năsăud, Ioan Oltean, care, așa cum am arătat, a fost mâna dreaptă a lui Boc în ultimii ani de președinție a PDL, în calitate de secretar general. Firma bistrițeană a încasat de la primăria clujeană peste 100 de milioane de euro pentru asfaltări.
„Puritanul” primar Boc a favorizat și o firmă protejată de fostul președinte al ANAF, Sorin Blejnar, protejatul președintelui Traian Băsescu, denumită Oscar Downstream SRL. Firma are ca obiect principal de activitate comercializarea de carburanți, are sediul în orașul Măgurele, iar asociatul principal (cu 95% din capitalul social) este un off-shore înregistrat în Cipru (Redspectrum Management Limited). Această fimă a obținut un adevărat abonament pentru furnizarea de motorină Companiei de Transport Public aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca, deși nu este producător de carburanți, ci doar furnizor. Numai în perioada 2012-2014, primăria lui Boc a băgat în conturile firmei Oscar Downstream aproximativ 48 de milioane de lei (aproape 11 milioane de euro). Firma cu ascunziș în insula Afroditei a avut punct de lucru în municipiul Cluj-Napoca într-un apartament periferic de pe Calea Turzii (nr.199, ap.15). Ulterior, Sorin Blejnar a fost arestat, trimis în judecată și condamnat pentru protejarea contrabandei și evaziunii fiscale cu carburanți realizată de această firmă dubioasă. Nimeni nu a anchetat însă și o posibilă implicare a lui Emil Boc în tenebrele acestei afaceri.

Favoritisme pentru patronii Energo Bit și Untold
Emil Boc a mai favorizat, ca primar și premier, firma clujeană Energo Bit, abonată de mulți ani la contracte cu companiile de stat (Electrica, Electrica Serv, Transelectrica). Patronul firmei este Ștefan Gadola, cunoscut ca un apropiat al lui Boc și ca sponsor al PNL. La finele anului 2010, când Emil Boc era premier, CEZ Oltenia a organizat o licitație pentru mentenanță de 20 milioane euro în șase județe din sudul țării. În caietul de sarcini a fost introdusă condiția specială ca firmele ofertante să aibă sedii sau puncte de lucru în toate cele șase județe. La licitație s-a înscris un singur ofertant, Compania Națională Electrica Serv, care îndeplinea această condiție și care a câștigat. În scurt timp licitația a fost însă anulată, iar directorului general al Electrica Serv i s-a impus să încheie contracte de închiriere a sediilor din cele șase județe cu SC Energo Bit SRL Cluj Napoca. Apoi a fost reluată licitația cu Energo Bit unic ofertant, care a câștigat și a încasat astfel suma de 20 de milioane de euro. După această afacere, Electrica Serv a falimentat în județele respective.
Ca primar, Boc l-a favorizat și pe fiul omului de afaceri Ștefan Gadola, care a fost, alături de Ștefan Buta, inițiator și organizator al Festivalului Untold de la Cluj Napoca până anul trecut când a anunțat că se retrage. Primăria lui Boc a alocat milioane de euro pentru cele patru ediții ale Festivalului Untold și a închiriat pe sume de nimic stadionul Cluj Arena și Parcul Central.

De unde îi vine protecția nedivină
Lui Emil Boc i s-a reproșat și retrocedarea dubioasă a zeci de imobile din Cluj Napoca, îndeosebi către entități ale comunității maghiare sau către urmași ai unor foști grofi unguri, care au fost despăgubiți după procesul optanților din perioada interbelică. În primărie se vorbește de niște aranjamente cu avocatul samsar de imobile Peter Ekstein Kovacs, fost senator și secretar general al UDMR, care a fost consilierul președintelui Traian Băsescu pentru problemele minorităților naționale în timpul guvernării PDL, la recomandarea lui Boc. De asemenea, lui Boc i s-a imputat că ar fi semnat 70 de autorizații de construcție în Cluj-Napoca după ce a devenit premier și că, în calitate de șef al Guvernului, a asigurat o finanțare nelegală pentru asfaltarea drumului din localitatea sa natală și pentru finalizarea stadionului Cluj Arena.
Mulți se întreabă cum a scăpat Emil Boc curat și uscat în condițiile în care au fost inculpați, arestați și condamnați atâția oameni și amici de-ai săi (Sorin Apostu, Radu Bica, Sorin Blejnar, Ioan Oltean, Crinuța Dumitrean, Dragoș Bogdan, Gabriel Sandu, Elena Udrea). Boc a beneficiat, în primul rând, vreme de un deceniu, de protecția fostului președinte Traian Băsescu, care a fost creatorul și stăpânul Binomului SRI-DNA. Boc a beneficiat și de relațiile apropiate pe care le-a avut cu foștii șefi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și DNA, Laura Codruța Kovesi și Daniel Morar, pe care i-a ajutat în mod substanțial în carieră. Boc a fost în relații apropiate și cu fostul director al SRI, George Maior, cu care a fost coleg în conducerea Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din Cluj-Napoca, în care Maior a deținut funcția de președinte al Secției pentru studenții străini. Dar, Emil Boc și-a creat și la Cluj Napoca un scut de protecție, asigurând promovarea unor oameni apropiați în fruntea poliției și parchetelor locale. Cu sprijinul său, în funcția de șef al Inspectoratului de Poliție a Județului Cluj a fost promovat Ioan Păcurar, rudenie cu un fost senator PD, care și-a început cariera ca agent de circulație și ca șofer al unui inspector șef județean dinaintea sa. Acest Păcurar a stat pe funcție opt ani și a fost avansat până la gradul de chestor. Tot cu sprijinul lui Boc, a fost promovat procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj Florin Maghiar, care era cumnatul deputatului Daniel Buda, un apropiat de-al său, pe care l-a promovat președinte al PDL Cluj. Maghiar a condus parchetele clujene mai mult de un deceniu. Procuror șef al DNA Cluj a fost mulți ani Elena Botezan, apropiată a lui Daniel Morar, căruia i-a fost anterior consilier.
Ca și concluzie, Emil Boc nu este diferit de prototipul politicianului autohton consacrat în perioada post-comunistă. Pentru edificarea opiniei publice, inclusiv a generației tinere, dar și a instituțiilor abilitate, care au cam dormit în cizmele statului, o să revenim mai detaliat asupra afacerilor semnalate.

Valer Marian