BREAKING NEWS

Monstrul creat de Băsescu, Maior, Ponta și Tăriceanu

Cu sabia lui Damocles deasupra capului, după ce a fost condamnat de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare într-un dosar de retrocedări supraevaluate, dar nutrind speranța că va fi achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție, precum amica sa Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, lui Horia Georgescu i-au revenit tupeul și lăudăroșenia din vremurile bune când era secretarul general și președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI). Într-un recent interviu el încearcă să impresioneze opinia publică inducându-i acesteia că ar fi fost o personalitate importantă și de perspectivă nu numai pentru țara noastră, ci și pentru continentul european.

Groparul ANI, cât pe ce să pună mâna pe justiția europeană sau românească
În interviul cu pricina Horia Georgescu a dat din casă că, în anul dinaintea arestării sale, în timp ce era președintele ANI, ar fi primit două oferte instituționale deosebite. Prima ofertă ar fi venit din partea fostului președinte Traian Băsescu și a fostului premier Victor Ponta, care, în urma unor consultări și cu fostul director al SRI, George Maior, l-au pus pe lista scurtă de candidați pentru Comisia Europeană de la Bruxelles, respectiv pentru funcția de comisar european pentru Justiție sau pentru cea de comisar european pentru Afaceri Instituționale. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, ar fi dorit însă creșterea numărului femeilor în rândul comisarilor europeni, astfel că a avut câștig de cauză din partea României Corina Crețu, care a fost desemnată comisar pentru Politică Regională. A doua ofertă a venit din partea lui Victor Ponta și George Maior, care i-au promis portofoliul de ministru al justiției în guvernul ce urma să fie condus de fostul director al SRI în cazul în care fostul premier PSD ar fi câștigat alegerile prezidențiale din 2014. De data aceasta nu a fost să fie pentru că Ponta a pierdut fotoliul de la Cotroceni în fața contracandidatului PNL, Klaus Iohannis.
S-ar putea deduce că între nașul Maior și finul Ponta, pe de o parte, și amicul lor Georgescu, pe de altă parte, a existat un troc ordinar, primii doi oferindu-i portofoliul de ministru al justiției drept răsplată pentru faptul că i-a fabricat un dosar de incompatibilitate contracandidatului Iohannis, pe atunci primar al municipiului Sibiu. Un astfel de troc are incidență penală trebuind analizat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, respectiv de complicitate la această infracțiune. Raportul de incompatibilitate al ANI a fost anulat de Curtea de Apel Alba Iulia, dar Horia Georgescu a declarat recurs și, mai mult, cu insistență și chiar insolență, a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție preschimbarea termenului de judecată înainte de data stabilită pentru alegerile prezidențiale. Înalta Curte a respins cererea lui Georgescu și a judecat recursul ANI la termenul fixat în februarie 2015, când l-a respins. La scurt timp, în martie 2015, în contextul în care principalii săi protectori, Traian Băsescu și George Maior, nu mai erau în funcții, Georgescu a fost inculpat de DNA și arestat de Înalta Curte pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că, în perioada 2008-2009, alături de alți membri din Comisia Centrală de Stabilire a Despăgubirilor din Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu 75 de milioane de euro.
Sugestiv este faptul că în mai mult de jumătate din dosarele instrumentate de ANI, sub președinția lui Horia Georgescu, unor demnitari și politicieni importanți (miniștri, parlamentari, președinți de Consilii Județene, primari) instanțele de judecată au anulat rapoartele de incompatibilitate, iar parchetele au clasat sesizările pentru fals în declarații. Majoritatea rapoartelor de incompatibilitate anulate au fost fabricate la comandă politică, îndeosebi din partea fostului președinte Traian Băsescu și a fostului premier Victor Ponta, sau la comanda foștilor șefi ai SRI, George Maior și Florian Coldea, cu care Georgescu se afla în relații de amiciție dar și de supușenie. Numărul mare de soluții de anulare sau de clasare dovedește și precaritatea profesională a majorității angajaților ANI, începând cu fostul președinte Horia Georgescu. ANI a fabricat rapoarte de incompatibilitate multor demnitari dar, culmea ironiei, Horia Georgescu s-a aflat el însuși în stare de incompatibilitate în perioada în care a exercitat funcțiile de secretar general și președinte al Agenției, deținând calitatea de administrator la o firmă privată (SC Outlook SRL Brașov) în perioada 1999-2003. Acesta a compromis total și definitiv ANI, care a fost efectiv emasculată după arestarea sa, în ultimii trei ani emițând rareori rapoarte de incompatibilitate și acestea pentru actori minori din administrația publică (primari și viceprimari de comune, consilieri locali). Aproape că se poate spune că ANI a ieșit din uz, devenind o instituție mai mult decorativă.

Cu studii de drept incerte și fără vreo profesie juridică
Cum au putut tandemurile Băsescu-Ponta și Ponta-Maior să-l oferteze pe groparul ANI cu funcții atât de importante ca și cele de comisar european pentru Justiție, respectiv ministru de justiție în Guvernul României? Cum au ajuns să propună în aceste funcții un individ dubios și găunos care nu avea nici studii juridice certe și nici experiență în domeniul justiției sau în alt domeniu juridic, neactivând în niciuna din profesiile juridice cunoscute (judecător, procuror, avocat, notar public, consilier juridic)? Horia Georgescu este încă un exemplu semnificativ de promovare în funcții pe criterii clientelare, de favoritism politic și obediență instituțională, nicidecum pe meritocrație. Horia Georgescu este un caz ilustrativ și pentru faptul că fost sprijinit în carieră de lideri din toate partidele politice importante (PNL, PDL, PSD) și de șefii principalelor instituții de forță (SRI, DNA, Parchetul General). El însuși se laudă că a fost în relații apropiate cu foștii premieri Tăriceanu (PNL), Emil Boc (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (PDL) și Victor Ponta (PSD), cu fostul director al SRI, George Maior, și, bineînțeles, cu fostul președinte Traian Băsescu care a deplâns arestarea sa (cu cunoscuta expresie „Trei de-ai mei i-au arestat pe alți trei de-ai mei”). A fost susținut substanțial și de fostul ambasador american la București Mark Gittenstein, care l-a elogiat de nenumărate ori și a aranjat să fie invitat și primit la Departamentul Justiției și la Departamentul de Stat de la Washington.
Întreaga carieră profesională a lui Horia Georgescu a stat sub semnul favoritismului, șarlataniei, corupției, falsului și abuzului. Pentru edificare vom prezenta succint pregătirea și cariera profesională a fostului președinte al ANI. La început de carieră a fost ajutat substanțial de tatăl său, Marian Georgescu, colonel în rezervă, fost comandant al Penitenciarului Codlea înainte și după Revoluție, iar ulterior președinte al Consiliului de Administrație al Universității Creștine Dimitrie Cantemir, Filiala Brașov. Prin prisma funcțiilor exercitate și în baza informațiilor deținute, acesta și-a format un sistem relațional puternic în rândul politicienilor și a unor șefi de instituții de forță, începând de la Brașov, prin intermediul cărora l-a ajuta pe fiul său. Înainte de toate, Horia Georgescu a obținut două licențe, una în științe economice și una în drept, la universitatea patronată de tatăl său. Astfel, în perioada 1995-2000, Georgescu a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Hyperion București, universitate destul de obscură, la forma de învățământ fără frecvență dar nu a reușit să-și ia licența imediat după absolvire. A obținut licența în drept abia după 7 ani, respectiv în sesiunea iulie 2007, deși legea permite susținerea examenului de licență în maximum doi ani de la absolvirea studiilor superioare. Dobândirea acestei licențe este cu atât mai dubioasă cu cât a fost obținută la Universitatea Dimitrie Cantemir, care era patronată de tatăl său. În perioada 1999-2003, Horia Georgescu a urmat cursurile Facultății de Relații Internaționale Brașov din cadrul Universității Dimitrie Cantemir, forma de învățământ la zi, obținând diploma de licență în sesiunea septembrie 2003. Studiile superioare ale lui Horia Georgescu nu sunt însă certe având în vedere că fratele său Sorin Georgescu a declarat, în cursul anului 2015, după arestarea sa, că nu are știință că ar fi urmat și absolvit vreo facultate și că și-ar fi cumpărat adeverințele de absolvire și diplomele de licență.

Lansat de Tăriceanu, preluat de Băsescu și de Ponta
În data de 15 mai 2004, Horia Georgescu a fost angajat specialist în investigații financiare în cadrul structurii centrale a DNA, ocupând acest post până la 1 martie 2007. Georgescu a fost angajat nelegal, întrucât, potrivit legii, trebuia să aibă înaltă calificare în domeniul economic, financiar, bancar, vamal, informatic, respectiv să aibă o vechime de minimum 5 ani în specialitatea studiilor economice, iar el de-abia obținuse licența în stiințe economice cu circa opt luni înainte de angajare. Misterul a fot dezlegat câțiva ani mai târziu când fratele său Sorin Georgescu l-a denunțat că ar fi dat mită suma de 18.000 de dolari pentru a fi agajat specialist financiar la DNA. Singura experiență și expertiză a lui Horia Georgescu în domeniul economico-financiar a fost, potrivit unor ofițeri de informații din Brașov, care și-au informat superiorii de la București în acest sens, implicarea sa într-o suită de infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un beneficiu estimat la 350.000 de euro, printr-o caracatiță de firme de familie, în care a fost combinat cu mama și nașa sa, precum și cu tatăl și fratele său. Prin această caracatiță au fost extorcate inclusiv sume substanțiale de la taxele încasate de la studenți de către Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir Brașov, care era patronată de tatăl său.
În perioada 2007-2008 Horia Georgescu a cochetat cu politicieni de la vârf ai PNL, care asigurau o guvernare minoritară cu UDMR. În data de 2 mai 2007 a fost angajat consilier al ministrului pentru IMM-uri, Comerț, Turism și Profesii Liberale Ovidiu Silaghi, care fusese cercetat de DNA în perioada în care Georgescu a activat la această instituție. În data de 2 iulie 2007 a fost numit consilier al ministrului justiției Tudor Chiuariu, deși nu avea nici licență în drept nici vechime în vreo profesie juridică la data respectivă, obținând licența în științe juridice ulterior în luna angajării. Mai mult, Georgescu a fost desemnat reprezentantul Ministerului Justiției în Comisia Centrală pentu Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, fără să conteze că nu avea deloc experiență juridică. Astfel că nu este de mirare că, în această ipostază, a săvârșit, cel mai probabil la comanda unor lideri PDL, infracțiunile pentru care a fost arestat și condamnat.
În aprilie 2008 Horia Georgescu a fost detașat și împuternicit secretar general al nou înființatei Agenții Naționale de Integritate, la propunerea premierului Călin Popescu Tăriceanu, acest post revenind PNL. Stupefiant este că Georgescu a fost desemnat în această funcție în baza unei adeverințe false semnate de primul președinte al ANI, procurorul Cătălin Macovei, în care era consemnat că sus-numitul avea studii juridice și 5 ani vechime în specialitatea studiilor. Ori preopinentul nu avea nici măcar un an vechime în specialitatea studiilor juridice în condițiile în care a obținut licența în drept în iulie 2007, lună în care a și fost angajat consilier al ministrului justiției. Cu toate acestea, Agenția Națională a Funcționarilor Publici i-a eliberat avizul necesar a doua zi după prezentarea adeverinței, fără să efectueze minime verificări asupra actelor de studii și de angajare ale lui Georgescu. Avizul a fost semnat de vicepreședintele Viorel Coifan, care a fost nominalizat în această funcție de PNL.

Exploatat și protejat de Maior
După pierderea guvernării de către PNL, Horia Georgescu a cochetat din plin cu PDL și cu președintele Traian Băsescu în perioada 2009-2012. În aprilie 2012, sub ultima guvernare PDL, condusă de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, Georgescu a fost desemnat președinte al ANI deși nu avea nici atunci 5 ani vechime în specialitatea studiilor juridice. După ce în mai 2012 a ajuns la gvernare USL, Georgescu s-a apropiat, prin intermediul fostului director al SRI, George Maior, de ex-premierul Victor Ponta, cu care a ajuns în relații amicale. Ponta îi trasmitea, de regulă, comenzile împotriva unor adversari politici sau indezirabili din PSD cu ocazia partidelor de tenis pe care le jucau în locații ale SRI.
După cum el însuși a recunoscut, Horia Georgescu a fost extrem de apropiat de directorul SRI, George Maior, cu care se întâlnea în locații ale SRI și la biroul său și se vizitau acasă. De la Maior a primit și cele mai multe comenzi în calitate de președinte al ANI, cele mai semnificative fiind pretinsele rapoarte de incompatibilitate ale actualului președinte Klaus Iohannis și ale actualului director al SRI, Eduard Helwig, care au fost anulate în justiție. Cu ajutorul lui Maior, Georgescu a fost oploșit cu un masterat la Colegiul Național de Informații în 2009 și a devenit doctorand la Academia Națională de Informații în 2010. Urma să-și susțină doctoratul în vara anului 2015, când s-a aflat într-o imposibilitate obiectivă întrucît era în stare de arest, astfel că națiunea fost văduvită de încă un doctor în științe naționale și de informații. Maior a avut, cu siguranță, un cuvânt de spus și cu ocazia desemnării sale în funcția de președinte al ANI în aprilie 2012. Binomul SRI-DNA l-a protejat până ce Traian Băsescu și George Maior s-au aflat în funcții. Și DNA și Parchetul General, precum și alte unități de parchet, ca Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 București, au clasat dosarele în care Georgescu a fost cercetat pentru dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual și uz de fals.
I-a venit totuși rândul în primăvara anului 2015. Ar fi survenit și cum ar fi fost comentată arestarea lui Horia Georgescu în funcția de comisar european pentru justiție sau în funcția de ministru de justiție pentru faptele imputate din perioada 2008-2009? Cine ar fi spălat rușinea României? Cert este că lichelele s-au atras, s-au protejat și s-au promovat întotdeauna.

Valer Marian