BREAKING NEWS

Mitropolia Basarabiei îl decorează pe Paul Goma

Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, l-a  decorat post-mortem pe Paul Goma cu distincția “Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni”.

            Astfel, Mitropolia Basarabiei recunoște rolul determinant al scriitorului și dizidentului Goma în denunțarea atrocităților comise de regimul sovietic de ocupație în România și în Basarabia, acesta fiind de-a lungul anilor un exemplu de rezistență prin cultură și civism. Crucea Mitropoliei Basarabiei este cea mai înaltă distincție a Mitropoliei pentru mireni.

            Distincția va fi înmânată fiului dizidentului, Filip, prin intermediul Înaltpreasfințitului părinte Iosif, Arhiepiscopul Parisului și Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale. Mitropolitul Iosif a întreprins toate demersurile necesare pentru ca familia scriitorului să primească un loc de veci în cimitirul parizian de la Thiais și va oficia serviciile religioase legate de înhumarea lui Paul Goma. Cunoscutul dizident a fost enoriaş al Parohiei Ortodoxe Române „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris.

            Cel mai important dizident român, Paul Goma, s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana din județul Orhei. Odată cu ocuparea Basarabiei, ca urmare a pactului “Ribbentrop-Molotov” familia sa a fost nevoită să se refugieze în interiorul Românei. Paul Goma a murit în urma infectării cu coronavirus, în noaptea de 24 spre 25 martie într-un spital din Paris. Scriitorul avea 84 de ani.

            Goma a mai fost decorat, în 1996, de Ungaria. Deși mai multe personalități și organizații românești au făcut apel pentru decorarea dizidentului, până acum, oficialii români nu dau semne că recunosc meritele marelui dizident. Oare ce ascund serviciile secrete și Palatul Cotroceni în dosarul Goma ?

Eduard Ovidiu Ohanesian