Năstase – de la diplomație, la deconspirarea Securității
Cu ani în urmă, într-o perioadă în care profilul intelectual al fostului premier Adrian Năstase nu era umbrit de gratiile pușcăriei, am avut șansa de purta o discuție cu acesta la sediul Fundației Europene Titulescu. Când am abordat problema amestecului SIE în probleme de politică externă și apartenența pesedidtului de vază Cristian la spionajul extern, Năstase a schimbat subiectul, povestindu-mi cât de complicată este viața în stupul cu albine. La despărțire, cu voce joasă, fostul premier mi-a reproșat publicarea unor date din Anuarul Diplomatic și Consular al României 1990, document în care găsisem primele dovezi ale spionilor comuniști preluați de noul MAE. De abia în 1995, Năstase fusese “urecheat” de către ofițerii SIE care se ocupau cu protecția diplomatică, publicarea anuarului fiind oprită.
Pe scurt, ordinul tipăririi Anuarului Diplomatic și Consular al României, nimic altceva decât primul act oficial de deconspirare a Securității, fusese dat de Guvernul Petre Roman, la propunerea lui Adrian Năstase în calitate de ministru de externe. Fără să vrea, prin HG nr. 1070 din 6 octombrie 1990, geniul externelor românești post-decembriste, devenise autorul primei deconspirarări a securității externe, soldații Securității din diplomație fiind expuși acolo cu nume și cu date personale. Articolul 26 al hotărârii de guvern de mai sus specifică faptul că Ministerul Afacerilor Externe are obligaţia de a întocmi Anuarul Corpului Diplomatic şi Consular al României.
“HOTARIRE Nr. 1070 din 6 octombrie 1990 pentru aprobarea Statutului Corpului Diplomatic si Consular al Romaniei
EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 119 din 2 noiembrie 1990 Guvernul Romaniei hotaraste:
ARTICOL UNIC Se aproba Statutul Corpului Diplomatic si Consular al Romaniei, ce face parte integranta din prezenta hotarire.
PRIM-MINISTRU PETRE ROMAN STATUTUL Corpului Diplomatic si Consular al Romaniei
ART. 26
Angajatii Ministerului Afacerilor Externe cu grad diplomatic si consular din administratia centrala, precum si personalul cu grad diplomatic si consular de cariera de la misiunile diplomatice, misiunile permanente pe linga organizatiile internationale si oficiile consulare ale Romaniei, fac parte din Corpul Diplomatic si Consular al Romaniei cu gradele pe care le au la data intrarii in vigoare a prezentului statut.
Ministerul Afacerilor Externe intocmeste Anuarul Corpului Diplomatic si Consular al Romaniei.”
Generalii democrației noastre
Prinsă cu mâța-n sac, Direcţia Cancelarie din cadrul Ministerul Afacerilor Externe, care răspundea şi de tipărirea Anuarului Diplomatic şi Consular al României, document cu regim neclasificat, a refuzat cu îndârjire să o pună la dispoziţia presei. Mai întâi au motivat că ar fi un document de uz intern. Dar cum nu se specifică acest lucru în carte, MAE a spus că nu ar mai fi tipărit documentul din anul 1994. Anuarul este dovada că, pregătiţi ideologic şi îndoctrinaţi ani la rând în bazele spionajului antioccidental de la Brăneşti, Băneasa şi Grădiştea, spionii-diplomaţi care controlează și astăzi Ministerul Afacerilor Externe, nu ştiau să folosească un calculator. MAE trebuia să le pună la dispoziţie un instrument tipărit. Gloata de generali și colonei de Securitate conspirați la MAE, prezenți în cele trei ediții ale anuarului, au preluat ulterior conducerea unor instituții de forță ale statului român democrat – vezi generalul SIE Silviu Predoiu, generalul SIE Vasile Sarcă, generalul SIE Marcel Alexandru, generalul SIE Marin Vâlcea, generalul Niculae Iana și alții ca ei. Vă prezentăm integral cele trei ediții necenzurate ale Anuarului Diplomatic și Consular al României. Lectură plăcută !
Eduard Ovidiu Ohanesian