BREAKING NEWS

Lant de faradelegi în comuna Certeze

Situata la confluenta dintre judetele Satu Mare si Maramures, Certeze a devenit o comuna cunoscuta la nivel national prin oamenii sai bogati si prin casele sale aratoase, unele adevarate palate. Dinainte de 1989, localitatea Certeze a devenit un fel de perla a Tarii Oasului, iar numerosi turisti o considera un colt de rai. Primar al comunei este din 2008 Petru Ciocan, care a candidat initial ca independent, iar in ultimii ani a sarit in barca PNL. Din 2012 acesta este secondat de viceprimarul Ion Aurel Ciorba, care a candidat atunci din partea PDL, iar din 2014 a devenit membru al PNL, in urma fuziunii celor doua partide. Sub auspiciile primarului Ciocan si a viceprimarului Ciorba, in Certeze s-au intamplat o serie de evenimente prin care a fost sfidata si incalcata grav legea, aproape ca in vremurile Vestului Salbatic. Pana acum, nici politistii nici procurorii, nici macar cei anticoruptie, nu au avut ochi sa le vada si urechi sa le auda, fapt ce i-a adus pe majoritatea locuitorilor intr-o stare de disperare. Astfel s-a ajuns in vara acestui an ca un localnic sa navaleasca in primarie si sa-i atace cu cutitul pe primar si pe viceprimar.


Cea mai scumpa toaleta, cel mai scump dispensar
La Certeze au disparut intr-o noapte, fara nicio urma, o scoala si o gradinita. Mai exact, in noaptea de dupa alegerile locale din 11 iunie 2012, dupa ce s-a aflat ca Petru Ciocan a fost reales primar, au fost demolate, fara autorizatie si fara stiinta sau aprobarea Consiliului Local, o scoala si o gradinita din centrul comunei, care nu mai erau folosite. Terenul aferent a fost atribuit ulterior la doi afaceristi locali, Gheorghe Ciorba, zis Caltabos (cunoscut ca denuntator in dosarul fostilor ministri Ioan Avram Muresan si Decebal Traian Remes) si Gheorghe Mois, care l-au asigurat in cursul zilei alegerilor pe edilul sef ca-i vor asigura voturile necesare pentru a fi reales. Dupa o vreme a mai disparut o scoala din comuna, care a fost demolata cam in aceleasi conditii.
La Primaria comunei Certeze a fost construita cea mai scumpa toaleta din Romania. Pentru un grup social cu dimensiunile de 4,5 m/5 m a fost achitata suma de 800.000 lei, aproape 200.000 de euro in perioada respectiva, desi costul real este estimat la circa 50.000 lei. Cu banii acestia se puteau cumpara atunci doua case in Satu Mare sau una in Cluj-Napoca. La Certeze a fost construit si unul din cele mai scumpe dispensare umane din tara noastra. Lucrarea a fost atribuita in urma licitatiei organizate pentru suma de 1.050.000 lei, dar pana la finalizare a fost achitata suma de 1.850.000 lei, adica aproape dublu. La fel, pentru mansarda construita la cladirea primariei a fost achitata suma de 780 000 lei, desi lucrarea a fost atribuita prin licitatie la o valoare de 600.000 lei, apreciata oricum exagerata fata de valoarea reala.


Paduri rase, paduri incendiate
La Certeze au disparut in ultimii cinci ani peste 100 de hectare din padurea comunala si din padurile localnicilor, care au fost rase de pe suprafata pamantului sub ochii complici ai primarului Ciocan si viceprimarului Ciorba, dar si ai politistilor din zona, care de multe ori au stat de „sase”. Conform unor surse locale, viceprimarul Ciorba a fost prezent aproape zilnic la padure in perioadele in care s-au efectuat taieri masive. Principalii taietori au fost doi amici ai primarului si viceprimarului, Vasile Ciorba, zis Tilicaru, si Gheorghe Hotca, zis Hoceanu, care detin firmele SC Vasian Forest SRL si SC Tilicaru SRL respectiv SC Hoceanu HGH SRL. Ciorba a fost arestat in decembrie 2015 intr-un dosar in care au fost dusi cu mascatii la audieri si primarul Ciocan si viceprimarul Ciorba, iar ulterior a fost trimis in judecata, dar procesul nu a fost finalizat pana in prezent, astfel ca acesta si-a reluat activitatea de taieri ilegale in tromba. Pentru stergerea urmelor, in primavara acestui an au fost declansate incendii care au mai mistuit zeci de hectare de vegetatie forestiera in zona.
Comuna Certeze a pierdut zeci de hectare de padure si de teren agricol in urma unor procese dubioase, desi a avut incheiate contracte banoase de asistenta juridica cu trei avocati, in conditiile in care primaria avea angajat jurist. Secretarul primariei sustine ca nu a fost informat in prealabil cu privire la aceste procese si cu privire la avocatii angajati, iar ulterior conducerea primariei a refuzat sa-i prezinte identitatea si costul acestora. Am reusit sa aflam ca unul dintre acesti avocati a fost actualul director de cabinet al prefectului judetului Satu Mare, Adrian Cozma, care este candidatul PNL pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean la alegerile din 27 septembrie. Atunci Cozma era seful politic al viceprimarului Ciorba in calitate de vicepresedinte judetean al PDL. Primaria Certeze a mai avut angajati ca avocati pe sotia unui ofiter din SRI Satu Mare si pe un fost director al unei institutii judetene. Cu cei trei avocati au fost incheiate contracte de asistenta juridica cu un tarif lunar pana la 3.000 de euro.


Subventii europene si lucrari publice cu dedicatie
Primaria comunei Certeze a atribuit sute de hectare de pasune unor unor localnici care nu detineau niciun animal si care au incasat subventii europene consistente pe acest temei. Astfel, in urma unei licitatii organizate in primavara anului 2018, sub auspiciile viceprimarului Ciorba, a fost atribuita o suprafata de 330 hectare din pasunea comunala localnicului Gheorghe Oros, care a declarat ca detine 1.000 de oi, desi in realitate nu a detinut si nu detine niciun animal. Pentru acoperire a incheiat acte fictive de cumparare cu doi crescatori de oi din zona, care au adastat o noapte cu turmele lor pe pasunea atribuita lui Oros pentru a fi inregistrate animalele. Gheorghe Oros este cumnat cu cel mai bun amic si sponsor al primarului si viceprimarului din Certeze, afaceristul Ioan Balta, zis Oniza, ale carui firme au fost cadorisite de ani buni cu lucrarile de reparatie si de intretinere a strazilor din comuna. Originar din Certeze, Balta si-a derulat grosul afacerilor de mai bine de un deceniu in judetul Maramures, unde a fost o vreme abonatul Consiliului Judetean, dupa care a devenit abonatul Primariei municipiului Baia Mare. Afaceristul a fost de mai multe ori in vizorul DNA si DIICOT, la un moment dat a fost si arestat, dar pana in prezent nu a fost condamnat definitiv. In 2010 Balta a fost trimis in judecata de DNA pentru inselaciuni cu consecinte deosebit de grave, pentru care a fost condamnat in 2014 de Tribunalul Bucuresti la 6 ani de inchisoare, dar in 2016 a fost achitat in recurs. In 2018 a fost trimis in judecata de DNA pentru tentativa de evaziune fiscala prin metoda de fraudare de tip „carusel”, dosarul aflandu-se pe rolul Tribunalului Maramures. Primarul si viceprimarul din Certeze nu au auzit insa de problemele penale ale amicului lor.
In cursul lunii martie 2020, Primaria comunei Certeze a atribuit unei firme controlate de afaceristul Ioan Balta, SC Nord Vest Infrastructura si Servicii SRL, la care este asociat si administrator un nepot de-al sau, lucrarea de infrastructura pentru care a obtinut cea mai mare finantare pana in prezent, prin Fondul de Dezvoltare si Investitii. Este vorba de un proiect privind modernizarea strazilor din comuna Certeze, prin asfaltarea acestora si a trotuarelor aferente, in valoare de 27,5 milioane lei (aproximativ 5.650.000 euro). Localnicii sunt nemultumiti ca edilii din Certeze s-au grabit sa asfalteze strazile si trotuarele inainte de introducerea apei si canalizarii, care este prioritara. Mai ales ca majoritatea strazilor si trotuarelor din comuna au fost betonate de-a lungul anilor de catre localnici din banii lor. In acest scop edilii din Certeze au comandat un studiu de fezabilitate unei firme apropiate de afaceristul Balta, studiu care a fost depus la primarie in decembrie 2019, iar dupa numai trei luni a fost organizata licitatia castigata de firma amicului primarului si viceprimarului. Totul a fost organizat in mare graba si intr-o secretomanie aproape totala. Firma lui Balta a fost, de altfel, singurul participant inscris pentru ca alte firme care au intentionat sa se inscrie la licitatie au fost sfatuite sa nu o faca intrucat este o licitatie cu dedicatie.


Valer Marian