BREAKING NEWS

In Memoriam Constantin Brâncuși

 

Poetul gorjean Andrei Novac a adresat o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta prin care atrage atenția asupra modului în care autoritățile locale și centrale au “umilit” opera celui mai mare sculptor român Constantin Brâncuși și asupra mutilării centrului orașului Tîrgu Jiu.

Domnule prim-ministru Victor Ponta,

Azi, 16 martie 2015, se împlinesc 58 de ani de la momentul  în care Constantin Brâncuși părăseaandrei-novac-21 această lume, în Franța, la Paris, probabil, mâhnit peste măsură de refuzul categoric pe care România i l-a oferit, vă cer public, să luați măsuri pentru încetarea umilințelor la care sunt supuse operele sale.  Constantin Brâncuși este cel mai important produs cultural pe care România l-a dat vreodată lumii.

Sunteți, de aproape 11 ani, deputatde Gorj, chiar în Colegiul în care se află operele lui Constantin Brâncuși și, de aproape, trei ani, prim-ministru al României. În tot acest timp, operele de la Tg-Jiu au suferit mai mult ca niciodată ( mutilarea centrului orașului, spălarea cu jet de apă sub presiune a operelor de piatră) din cauza incompetenților pe care i-ați girat în funcții de directori, secretari de stat, miniștri Culturii.

Ați promis soluții, după ce, în 2013, operele din piatră au suferit distrugeri iremediabile. În final, comisia, constituită la inițiativa dumneavoastră, nu a reușit decât să confirme această situație.

De atunci, a trecut aproape un an, în realitate nu a existat nici un vinovat, nimeni dintre cei care răspund de patrimoniu, nu a fost tras la răspundere. În schimb, v-ați remarcat în toți acești ani, susținînd repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuși.

Existența lui Constantin Brâncuși la Paris demonstrează rădăcinile pe care cultura românească le are în inima culturii universale.

Domnule Victor Ponta, știu că toate aceste lucruri nu vă interesează. Mi-am dat seama că nici dumneavoastră și nici cei care v-au garantat la Tîrgu Jiu nu înțelegeți ce înseamnă Constantin Brâncuși. În consecință, vă rog să găsiți oamenii și soluțiile care pot duce la conservarea și promovarea coerentă a patrimoniului cultural pe care Constantin Brâncuși l-a dăruit României.

Andrei Novac