BREAKING NEWS

Gruparea Hayssam pe masa CSAȚ, încă din anii ‘90

Documentele secretizate ale Consiliului de Apărare a Țării (CSAȚ) sunt încă o dovadă a faptului că statul român, prin cei mai înalți reprezentanți ai săi, cunoștea în detaliu, proteja și acoperea activitățile de corupție și crimă organizată derulate de gruparea fraților Hayssam, imediat după 1989.

007Rapoarte secretizate aflate în arhiva Președinției României, (departamentul atât de bine organizat al Palatului Cotroceni la care făcea referire într-un interviu recent, fostul președinte Traian Băsescu), dovedesc negru pe alb că, despre acțiunile de crimă organizată și corupție instituționalizată derulate de gruparea infracțională condusă de sirianul Omar Hayssam, se discuta în ședințele CSAȚ și se știa tot încă din anii ‘90. Absolut tot !

Raportul secret intitulat “ Corupția în România ( 1990 – 2000 ). Activitatea Consiliului Național de combatere a corupției și crimei organizate “,  care poarta semnătura istoricului Marius Oprea, a fost pus pe masa președintelui Emil Constantinescu în anul 2000 și face referire printre altele si la celebrul terorist sirian Omar Hayssam, capul unei grupări de crimă organizată a căror activități au culminat cu răpirea celor trei jurnaliști români în Irak, în 2005.

Serviciile secrete informaseră instituțiile țării despre toate mișcările rețelei constituite de frații Hayssam, privind contrabanda cu țigări, cuantificând prejudiciul adus statului român prin activități de spălare de bani și evaziune fiscală, descriind în detaliu modalitățile de încălcare a legii și identificând funcționarii publici din vămi și administrații financiare care au sprijinit gruparea criminală pas cu pas.

Astfel s-a ajuns ca, spre sfârșitul anilor ’90, frații Mohamad și Omar Hayssam să finanțeze unul dintre cele mai mari scandaluri de contrabandă cu țigări și armament derulate pe Aeroportul Militar Otopeni, numit de presă Țigareta II.

“Frații Mohamad și Hayssam Omar, cetățeni sirieni, au introdus în țară începând din 1990 mai multe transporturi de țigări la prețuri subevaluate, prejudiciind bugetul de stat cu peste 15 miliarde lei. Documentele fictive prin care s-a restituit TVA-ul au fost semnate dc Ion lconaru, fost director general al Administratiei financiare a Sectorului 1. Hayssam Omar, asociat și administrator la 17 firme bucureștene, a fost implicat și în finanțarea operațiunii de contrabandă de pe Aeroportul Militar Otopeni, cunoscută din mass-media sub numele dc Țigareta II.”, se arată în raport.

Acesta este numai unul din motivele pentru care dosarul “Răpirea din Irak” a fost secretizat abuziv.

Vă prezentăm mai jos, integral, documentele.

Eduard Ovidiu Ohanesian