BREAKING NEWS

Grup de crimă organizată la Constanța

Senatorul Puiu Haşotti şi primarul din Năvodari acuzaţi că au constituit un grup infracţional de tip mafiot în Constanţa

Preluare ZIUA NEWS

Omul de afaceri constantean Grigore Comanescu acuza DNA ca protejeaza un grup infractional, care are legaturi dubioase cu avocati, oameni politici, procurori si judecatori, ce urmareste falimentarea uneia dintre firmele sale.

El sustine ca acest grup infractional este coordonat de catre fratii Hasotti- Ionel Hasotti-avocat si Puiu Hasotti- senator, si deLegea+lui+Hasotti_40508 primarul orasului Navodari- Nicolae Matei, iar prefectul de Constanta- Ion Constantin nu este strain de aranjamentele acestora. Ca atare, la sfarsitul lunii octombrie, omul de afaceri Grigore Comanescu a sesizat mai multe institutii de forta ale statului dar şi persoane cu greutate cum ar fi SRI, Ministerul Justitiei, Minsterul de Interne, Inalta Curte de Casatie si Justitie, presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta in care acuza DNA de modul defectuos de indeplinire a atributiilor legale.

„Acest grup infracţional are legături dubioase cu avocaţi, oameni politici, procurori şi judecători”

„Subscrisa SC Somaco Construct SRL Constanta, reprezentata legal de admnistrator Comanescu Grigore, in calitate de petent, prin prezenta va fac cunostiinta nemultumirea petentei fata de modul defectuos in care se isi indeplineste atributiile DNA, prin Serviciul Teriotorial Constanta, pentru instrumentarea faptelor de coruptie sesizate de catre societatea petenta cu privire la abuzul in serviciu, falsul in inscrisuri si uzul de fals in inscrisuri oficiale, comise de un grup infractional de tip mafiot in care sunt implicati decidenti din cadrul administratiei locale si judetene Constanta”, se precizeaza in sesizarea omului de afacri Grigore Comanescu catre presedintele Klaus Iohannis. „Acest grup infractional are legaturi dubioase cu avocati si oameni politici, cu putere de influenta in randul unor procurori si judecatori de la intantele locale, dar si la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si urmareste falimentarea petentei, prin obstructionarea exploatatiei miniere desfasurate de catre petenta in Cariera Sibioara, comuna Lumina, judetul Constanta, unde sunt investitii actualizate de 20.000.000 de euro, respectiv preluarea la pret derizoriu, si in baza unor falsuri, a Complexului turistic Verona detinut de catre petenta in Orasul Navodari, jud. Constanta, ce are valoare reala de piata de peste 5.000.000 de euro, cu scopul de a-l determina, direct si indirect, pe admnistatorul subscrisei sa cotizeze sume mari de bani fratilor Hasotti (Ionel Hasotti-avocat si Puiu Hasotti-senator), precum si primarul Matei Nicolae, impreuna cu acolitii acestuia”, se mentioneaza in sesizarea adresata pe 29 octombrie 2015 catre mai multe institutii ale statului de omul de afaceri constantean.

Carieră interzisă, dar râvnită de familia Haşotti

Necazurile si sicanele lui Grigore Comanescu sunt legate de afacerile privind exploatarea miniera de la Sibioara din localitatea Lumina si Complexul turistic Verona din Navodari. In 29 mai 2003, SC Somaco Construct SRL a cumparat, prin contractul nr.1021, de la Somaco SA Bucuresti, cladirile administratrive si de productie din Constanta, precum si o suprafata de teren, din extravilanul comunei Lumina. Pe acest teren se desfasoara activitatii de exploatare miniera in cadrul carierei de piatra granitica. Practic, firma lui Grigore Comanescu detine certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, documentatia cadastrala completa si incheiere de intabulare din Cartea Funciara (nr.1947/1999) dar si licenta de exploatare nr. 2454/2001. Cu toate aceste documente, in mod surprinzator, dintr-o data, mostenitorii defunctului Tudorancea Sandu Nicolae cer reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren de 20 ha chiar peste amplasamentul exploatatiei miniere din „Perimetrul de exploatare Sibioara II- Valea cu Izvorul”, cu o valoare actualizata de 20.000.000 de euro. Acest demers al urmasilor lui Tudorancea Sandu Nicolae- Mitrofan Elena, Muscalu Constantin si Muscalu Valeriu- este supervizat de catre avocatul Ionel Hasotti, fratele senatorului PNL-Puiu Hasotti, si vizeaza de fapt reconstituirea dreptului de proprietate pe amplasamentul carierei aflate in exploatare la Lumina de catre firma lui Grigore Comanescu. Acest demers este abuziv intrucat legislatia in vigoare nu permite reconstituirea dreptului de proprietate pe un teren cu destinatie speciala cum este cel al carierei de la Lumina. Totodata, Legea nr.165/2013-privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, exclude de la restituirea in natura terenurile ce fac obiectul unor exploatari miniere in activitate. Mai mult, potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, terenul revendicat de catre urmasii defunctului Tudorancea Sandu Nicolae nu a facut obiectul nationalizarii din timpului regimului comunist, iar mostenitorii nu au facut dovada ca sunt urmasii lui Tudorancea Sandu Nicolae.

Intervenţia halucinantă a fostului prefect Eugen Bola

Cei patru prefecti care s-au succedat in perioada 2008-2012 la conducerea Prefecturii Constanta au manifestat rezerve justificate fata de acest demers de reconstitire a dreptului de proprietate pe amplasamentul carierei de la Lumina. Insa, ulterior, a iesit la rampa fostul prefect de Constanta, Eugen Bola care a facut presiuni asupra comisiei locale de fond funciar Lumina pentru reconstituirea dreptului de proprietate a 20 ha in numele lui Tudorancea Sandu Nicolae. Ca urmare a interventiei prefectului Eugen Bola si a unei hotararii emise de acestea, incepe o sarabanda de procese pe la diverse instante unde avocatul Ionel Hasotti reprezinta direct sau indirect interesele mostenitorilor lui Tudorancea.

Insa, aceasta haratuiala in instanta a firmei omului de afaceri Grigore Comanescu a fost generata si intretinuta de catre fostul prefect Eugen Bola.”Avocatul Ionel Hasotii este cel care de fapt a premeditat toata situatia prin inducerea in eroare a instantelor de judecata urmarindu-se sistarea exploatarii miniere din perimetrul de detinut de Somaco Construct SRL in baza licentei 2454/2001″, a declarat Grigore Comanescu pentru ZIUAnews. „Mai mult, actualul prefect de Constanta, Ion Constantin, a urmarit sa-i intimideze pe actualii membrii ai comisiei de fond funciar Lumina si sa produca amenintari la adresa acestora ca nu fac propuneri asa cum doreste domnul avocat Ionel Hasotti. La ora actuala sunt pe rol la DNA- Serviciul Teritorial Constanta doua dosare penale pentru aceste demersuri abuzive in favoarea urmasilor lui Tudorancea”, a mai precizat omul de afaceri constantean.

„Primarul a iniţiat o serie de presiuni administrative asupra mea”

Cealalta problema a afaceristului Grigore Comanescu in care sustine ca este victima grupului infractional alcatuit din fratii Hasotti si primarul de Navodari- Nicolae Matei are legatura cu un teren aflat langa Complexul turistic Verona. Practic, dupa demararea investitiilor la acest complex turistic, in 2007, Grigore Comanescu a solicitat Admnistratie Nationale Apele Romane ca fasia de teren care despartea complexul sau de luciul de apa al lacului Siutghiol, in suprafata de 923 mp, sa fie amenajat pe cheltuiala proprie a afaceristului. Apele Romane sunde acord, terenul mlastinos a devenit o zona verde cu plante, flori si gazon. In septembrie 2010, terenul in suprafata de 923 mp, consilidat si amenajat de firma lui Grigore Comanescu, a fost dat, conform legii, de Apele Romane catre Primaria Navodari, intrand in domeniul public al orasului Navodari.

„Astfel, practic, terenul amenjat de mine a ajuns la primarie si ca atare am solicitat sa imi fie vanduta sau concesionata in conditii rezonabile acesat portiune de teren. Dar, deja locatia Complexului Verona intrase in atentia primarului Nicolae Matei, care a trimis prin diversi interpusi, mesaje ca societatea mea va inregistra pierderi mari daca nu este receptiva la solicitarile edilului, dand de inteles ca are cunostiinta de litigiile pe care avocatul Ionel Hasotti le-a initiat impotriva societatii noastre privind reconstituirea dreptului de proprietate in perimetrul exploatarii miniere, cu aluzii directe la relatia sa de prietenie cu fratele acestuia, senatorul Puiu Hasotti. Am ignorat aceste demersuri, dar fratii Hasotti m-au avertizat prin interpusi ca imi vor lua oricum cariera de piatra, intrucat ei sunt liderii PNL Constanta si ei conduc indirect institutiile publice din judet. La scurt timp dupa amenintarile fratilor Hasotii, primarul Nicolae Matei a initiat o serie de presiuni administrative asupra mea pentru a ma determina sa cotizez sume mari de bani la el si fratii Hasotti”, a precizat Grigore Comanescu pentru ZIUAnews.

„Nicolae Matei mi-a pretins cu titlu de mită suma de 100.000 de euro”

„In primavara anului 2012, Nicolae Matei mi-a pretins cu titlu de mita suma de 100.000 de euro pentru a-mi vinde la un pret subevaluat terenul pe care eu l-am amenajat. Am refuzat aranjamentul propus de Matei Nicolae si,ulterior, m-am trezit ca trebuie sa achit la Primaria Navodari o taxa zilnica din urma, pentru perioada septembrie 2010-aprilie 2012, cam 20 de luni, pentru utilizarea terenului amenajat chiar de firma mea in suma totala de 8.473.304 de lei, adica aproape 2.000.000 de euro. Insa, nu este nicio fundamentare legala a modului cum s-a ajuns la o asemenea suma si cum a fost calculata. Ca atare, am facut plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta impotriva abuzului savarsit de catre primarul Nicolae Matei, dar procurorul Camelia Andrei a clasat dosarul. Dar, trebuie mentionat ca recursul facut la Inalta Curte de Casatie si Justitie- Sectia Contencios Administrativ si Fiscal de firma mea la solutia data de Camelia Cristea a fost respins cu sprijinul magistratilor Paun Luiza Maria, Duican Doina si Voicu Rodica. Astfel, prin persoane interpuse Nicolae Matei a reusit sa obtina sprijinul judecatoarei Paun Luiza Maria, prin intermediul fostei sotii a lui Gabriel Sorin Strutinsky, care este verisoara cu judecatoarea in cauza”, a declarat Grigore Comanescu pentru ZIUAnews.

Puiu Haşotti: „Îi fac plângere penală lui Comănescu”

Senatorul Puiu Hasotti a declarat pentru ZIUAnews ca nu are cunostiinta de plangerile si afirmatiile omului de afaceri Grigore Comanescu, dar „daca este adevarat ceea ce am aflat de la dumneavostra ii fac plangere penala”. In schimb, edilul orasului Navodari, Nicolae Matei, a precizat pentru ZIUAnews ca „Grigore Comanescu ma tot reclama de vreeo trei si jumatate, dar n-are dreptate si ca atare va trebui sa plateasca pentru terenul pe care-l ocupa in Navodari”. In schimb, prefectul de Constanta- Ion Constantin ne-a transmis ca vom primi toate clarificariile vis a vis de sesizarile lui Grigore Comanescu, dar pana acum nu a ajuns nicio precizare catre ZIUAnews.

Relaţii vechi şi binecuvântate între senatorul Haşotti şi primarul Nicolae Matei

Mai trebuie precizat faptul ca terenul pentru care edilul Nicolae Matei vrea circa 2.000.000 de euro Grigore Comanescu nu a fost folosit de loc de catre omul de afaceri, ci doar l-a amenajat si consolidat pe banii sai doar ca schimbe ambientul zonei dintr-un untitleddegradata si mocirloasa, intr-una atractiva si plina de verdeata. Insa, ceea ce nu a spus senatorul Puiu Hasotti este faptul ca intre el si primarul din Navodari- Nicoale Matei, este o relatie foarte veche de prietenie. Cand Nicolae Matei a fost arestat in 2012 pentru dare de mita, pe 18 noiembrie, peste 1.000 de persoane, printre care ministrul Culturii de la acea vreme-Puiu Hasotti (vezi FOTO) si deputatii Gheorghe Dragomir si Mihai Lupu, au participat la Navodari la mitingul pentru eliberarea primarului orasului. Printre manifestantii adunati in centrul orasului Navodari s-au aflat si elevi si profesori, cu pancarte prin care scolile isi manifestau sustinerea fata de primarul arestat preventiv. Totodata la acel miting a fost prezenti si preoti din localitate, care au rostit o rugaciune pentru iertarea pacatelor primarului Nicolae Matei: “Primeste cu milostivire rugaciunea aceasta: spre iertarea pacatelor robului Tau Nicolae, ce este inchis in temnita”.

Ion Teleanu