BREAKING NEWS

Ema Silva își făcea Pomană la furat păduri în Vâlcea

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a emis în 04.07 2020 un comunicat de presă prin care se preciza că, într-un dosar privind infracțiuni la regimul silvic, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, un bărbat din județul Vâlcea, a fost reținut, după ce, în calitate de pădurar, acesta ar fi înlesnit unei societăți comerciale, să taie arbori din fondul forestier național. Numele persoanei reținute și al firmei implicate în exploatări ilegale nu au fost date publicității. Mai aflăm de la IPJ Alba că  pădurarul “ar fi înlesnit şi ajutat pe angajaţii unei societăți comerciale din județul Alba, specializată în exploatarea de material lemnos, să taie fără drept arbori din fondul forestier naţional, tăieri care ar fi fost urmate de furtul materialului lemnos.” Cercetările au scos la iveală că ar fi fost tăiați ilegal 399 de arbori nemarcați. Prejudiciul a fost estimat la 571.061 lei.

            Sursele noastre din cadrul Direcției Silvice Vâlcea afirmă că “pădurarul” în cauză ar fi D. Pomană, șef de district la Ocolul silvic Voineasa, reținut inițial, în 3 iulie, pentru 24 de ore, cu prelungire la 48 de ore, aflat în prezent sub control juridic. Pomană este de fel din comuna Vaideeni, județul Vâlcea, fiind implicat în mai multe dosare cu infracțiuni silvice de-a lungul timpului. 

            Cât despre firma din județul Alba care, în perioada 2018 – 2020, “prin reprezentantul legal, ar fi exploatat, fără drept și ar fi sustras arbori, din speciile molid și brad, din fondul forestier naţional, iar pentru acoperirea faptelor ar fi folosit avize de însoțire false”, aceleași surse spun că se numește Ema Silva SRL. Dosarul în care  proprietarii SC Ema Silva SRL, din Petrești, județul Alba, împreună cu Pomană erau anchetați de polițiști pentru furtul unei cantităţi uriaşe de lemn este deschis încă din luna mai.

            “Firma este controlată de familia de afacerişti Nistor din Bistriţa-Năsăud, care a avut afaceri similare în acest judeţ. Marena Silva, societatea care furniza lemn pentru Holzindustrie Sebeş, a ajuns aproape de faliment în 2016, fiind preluată de un cetăţean tunisian.

            Afacerile în domeniul exploatării lemnului au fost mutate în Alba, la câţiva kilometri de fabrica HS Timber. Ema Silva SRL a fost înfiinţată în 2016 şi exploatează lemn din trei judeţe, Alba, Sibiu şi Vâlcea. Societatea a avut în 2018 o cifră de afaceri de 2,8 milioane de lei şi un profit net de circa 48.000 de lei.”, notau jurnaliștii ziarului online SebeșInfo.ro la jumătatea lunii mai.

Eduard Ovidiu Ohanesian