Dosarele Represiunii din iunie 1990 și omisiunile TVR
OMISIUNILE DIN STIRILE TVR
– declaratie de presa –
Ieri, 09 martie 2015, la TVR avut loc o directionare a stirilor despre dosarele represiunii din 13-15 iunie 1990, care ne apare ca venind tocmai din focarele de propaganda care au impiedicat infaptuirea Justitiei. Detaliile prezentate in continuare devin interesante, pentru ca trezesc suspiciuni, dubii si rezerve cu privire la modul de solutionare justa a dosarelor. Revizuire trecuta sub tacere !
La o analiza atenta si obiectiva a stirilor TVR constatam ca toate stirile TVR se refera numai la solutia din dosarul nr. 514/1/2015 si ca niciuna nu vorbeste despre dosarul de REVIZUIRE aflat pe rolul aceleiasi Sectii penale, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, generat in ianuarie 2015 de dl. Marin Stoica si sustinut de Asociatia 21 Decembrie – dosarele nr. 211/1/2015 si 212/1/2015 ! Calea de atac a REVIZUIRII este impotriva acelei decizii rusinoase din 2009 tot a Inaltei Curti pronuntate dosarul nr. 9723/1/2009, decizie care confirma ca legale si temeinice rezolutiile la fel de rusinoase din 2009 ale Parchetului, de inchidere a dosarelor privind evenimentele din 13-15 iunie 1990!
Stirile TVR au trecut fara gratie pe langa NOUL demers din ianuarie 2015 al victimelor, demers care constituie cauza proxima pentru care Parchetul a fost nevoit in februarie 2015 sa infirme rezolutiile care trebuiau desfiintate de cativa ani, adica din 2012 (data primei decizii CEDO)!
Dar cum a aparut acest dosar nou 514/1/2015 ? Abia cu doua zile inaintea primului termen de judecata a REVIZUIRII, Parchetul General, citat de Inalta Curte in dosarul de revizuire initiat de victime, a catadicsit sa redeschida dosarul si sa livreze publicului o stire ca si cand ar fi fost o realizare mareata si o initiativa proprie determinata de cererea de revizuire! Omisiuni impardonabile pentru profesionistii TVR ! Putea fi o scapare, explicabila, daca n-ar fi fost si un al doilea element omis: omisiunea numelor proeminente pentru demersul CEDO ale unor victime precum Asociatia 21 Decembrie si Maries – o trecere sub tacere, parca exact asa cum indemna candva Iliescu sa nu se mai pomeneasca in mass-media numele autorii demersului judiciar european .
In cazul institutiei TVR sunt explicabile omisiunile, de vreme ce urmeaza a i se atrage raspunderea civila si penala, fiind criminal implicata in evenimente asa cum rezulta din declaratiile martorilor represiunii, inclusiv ale minerilor care au denuntat-o ca instigator la violentele petrecute. Multi alti martori decat cei din dosarul penal isi mai amintesc diversiunea opririi emisiei TVR in dupa-amiaza zilei de 13 iunie 1990 – desi in Decembrie ’89 a putut functiona neintrerupt, in conditii de razboi !
Intr-un stat de drept, unei persoane juridice precum TVR, i se poate atrage raspunderea civila si penala fata de gravitatea crimelor si pagubelor produse in iunie 1990, conducand chiar la dizolvarea persoanei, rezolvand astfel si problema de pe agenda publica a unei dorite noi si reformate Televiziuni Publice. Intelegem ca daca aceasta REVIZUIRE nu era declansata, dosarul ar fi putut ramane INCHIS, sub diverse pretexte procedurale, pentru ca nimic nu a impiedicat Parchetul (si nici pe dl Nitu care a aparat cuceririle revolutionare pana la data de 14 iunie 1990, potrivit propriei declaratii olografe din dosarul parchetului examinata si de CEDO) – sa redeschida dosarul, din 2012 si pana in 2015 !
De aceea, Asociatia 21 Decembrie 1989 anunta ca: -sesizeaza Parlamentul Romaniei cu privire la aceasta conduita culpabila a TVR, care vine in continuarea ascunderii mai multor marturii filmate din perioada infractionala Decembrie 1989 – Iunie 1990 si -solicita conducerii TVR o explicatie pertinenta privind faptul de a fi servit publicului o varianta cu omisiunea semnificativa si impardonabila sus-mentionata.
Asociatia 21 Decembrie 1989 a salutat decizia ICCJ din dosarul nr.514/1/2015, ca si infirmarea (partiala) a rezolutiilor rusinoase din 2009, si poate intelege ca si Justitia si Parchetul au nevoie de restabilirea imaginii publice, dar aceasta spalare a imaginii NU trebuie facuta pe seama victimelor represiunii, pana cand nu se va vedea o ancheta efectiva si eficienta la Parchet si trimiterea in judecata a vinovatilor de asasinarea atator persoane, fiind de notorietate in Europa faptul ca sistemul judiciar roman se afla intr-o majora culpa pentru cea mai mare si grava tergiversare a unui dosar penal, din istoria recenta a Romaniei si a Europei – dosarele perioadei infractionale Decembrie ’89 – Iunie ’90 fiind fara precedent in istoria Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Degeaba “A cazut (decretul) 473 ce tinea TVR / Legata-n lanturile ei …” ca TVR 2015 face la fel ca in 1990 – semn ca nu vrea sa inteleaga nimic din Imnul Golanilor si ca stapanii sunt tot aceiasi !
Pentru Asociatia 21 Decembrie 1989 Bucuresti
Av. Antonie Popescu Av. Ionut Matei
Comunicatul în format (pdf)