BREAKING NEWS

Documentele secrete ale afacerii “Răpirea din Irak”

Filaj la familia unui senator PSD (I)

O notă de sinteză, redactată de specialiștii Serviciului Român de Informații, în timpul derulării crizei ostaticilor români din Irak, descrie în amănunt frământările, confuziile și conflictele din interiorul și dintre serviciile secrete românești. Documentul pare a fi redactat în baza monitorizării intense făcute de agenți, atât electronic cât în teren, până în data de 7 aprilie 2005, când afacerea “Răpirea din Irak era în toi”.
Personajele sunt filate la grămadă. Ofițeri și potențiali agenți SIE, jurnaliști și relațiile acestora, procurori, politicieni și familiile acestora sunt considerate obiective de interes pentru cursul evenimentelor în desfășurare în Bagdad, cât și pentru operațiunile ulterioare.

O atenție deosebită a fost acordată familiei jurnalistei “răpite”, Marie Jeanne Ion. Interceptările telefonice și ambientale ale discuțiilor fostului senator PSD, Ion Vasile, ex-diplomat în Ecuador și prieten la cataramă cu teroristul româno-sirian Omar Hayssam, dovedesc faptul că acesta își formase o importantă rețea de informare, compusă din ofițeri ai Serviciului de Informații Externe ( SIE ) și diplomați din Ambasada României din Bagdad.
Astfel, ofițerii SRI îi leagă pe fostul senator PSD, Vasile ION, pe procurorul Gheorghe MUSCALU, fost procuror șef al Sectiei de Combatere a Terorismului din cadrul DIICOT, pe Mohammad YASSIN și pe avocata Luminița NEAMȚ de “paliere” S.I.E. Apărută din neant în ecuația răpirii, Luminița Neamț este un personaj controversat. Surse din Satu Mare ne-au relatat că promovarea acesteia a luat avânt în cursul anului 1996, prin intermediul avocatului sătmărean Moiș Văsălie, care a recomandat-o cu “multă căldură” seniorilor din Convenția Democratică.
Din interceptări nu lipsesc consilierul ambasadorului, Octavian HÂRJEU, mai cunoscut în presă ca “Negociatorul” și Marian TUDORACHE / TUDORACHI, ofițer S.I.E., responsabil de securitate / contrainformații, subordonatul gl. bg. Silviu PREDOIU, actualul sef de facto al Serviciului de Informații Externe.
Vă prezentăm prima parte a notei de sinteză care relevă bănuielile ofițerilor SRI că toată afacerea “Răpirea din Irak” era pusă la cale de la București. Dealtefel, reacțiile mamei jurnalistei Mari Jeanne, Magdalena, sunt concludente : “nu prea are încredere în soțul său și simte ceva “necurat” în toată afacerea (inclusiv dubii legate de inocența fiicei sale)”. Intertitlurile ne aparțin.

Rețeaua SIE din curtea lui Ion Vasile

“NOTA

Din analiza unor convorbiri telefonice, purtate in intervalul 6-8 aprilie, în coroborare cu elemente evidențiate în convorbiri anterioare, rezultă că:

Este probabil ca factori /tronsoane din S.I.E. (cu reprezentare în Centrală și în Ambasada României la Bagdad) să aibă legături cu persoanele din România, direct implicate în plănuirea și organizarea “răpirii”, Și, totodată, să fie angrenate în fabricarea, și difuzarea intoxicărilor care se succed. Primele indicii mai consistente încep să trimită către Direcția Generală de Securitate Internă și Antiterorism din S.I.E., condusă de către general de brigadă Silviu PREDOI U (n.n. – care este și reprezentantul acestui Serviciu în Celula de Coordonare Operațională). Senatorul Vasile ION, procurorul Gheorghe MUSCALU, Mohammad YASSIN și avocata Luminița NEAMȚ par legați de respectivele paliere din /ale S.I.E..

1. Vasile ION a găsit, la Bagdad, în cadrul Ambasadei României, alt canal pe care să primească informații, după “neutralizarea” Simonei MARINESCU. Acesta este asigurat, alternativ, de consilierul ambasadorului, Octavian HÂRJEU, și de Marian TUDORACHE (n.n. – TUDORACHE / TUDORACHI este ofițer S.I.E., responsabil de securitate / contrainformații, deci este subordonatul gl. bg. Silvia PREDOIU).
Din convorbirea ION – HÂRJEU, rezultă că:
– HÂRJEU era pus în temă că va suna senatorul (a reacțioonat ca și cum avea, deja, numărul în memoria telefonului, spunându-i pe nume înainte ca interlocutorul să se prezinte);
– HÂRJEU s-a arătat a fi extrem de binevoitor nu doar cu Vasile ION, ci și cu soția acestuia (cu care a solicitat expres să vorbească, pentru a o liniști);
– “bunăvoința” lui HÂRJEU s-a reflectat în oferta — care a fost formulată în pofida faptului că el însuși a recunoscut existența unui “embargo” informațional – de a-i furniza, “codat”, informații în caz, avertizându-l pe Vasile ION să “citească printre rânduri”;
– canalul de informații va fi asigurat, alternativ, de el și de Marian TUDORACHE, despre care HÂRJEU pare sigur că va dovedi aceeași solicitudine față de Vasile ION ;
– senatorul cunoștea dinainte că va putea vorbi și cu TUDORACHE, din moment ce i-a pronunțat prenumele – Marian – imediat după ce HÂRJEU îi spusese doar numele de familie.”

Conflictul domestic s-a lăsat cu amenințări 

“Spre deosebire de Simona MARINESCU – în cazul căreia preexistau legături de ordin politic -, Ion VASILE nu avea cum să cunoască – decât de la factori avizați din țară, cu care are legături solide – identitatea și numerele de telefon ale lui Octavian HÂRJEU, diplomat de rang modest de la Ambasada României la Bagdad (n.n. – care, foarte posibil, este ofițer S.I.E. acoperit, posibil subordonat tot lui PREDOIU) și cu atât mai puțin ale lui
TUDORACHE, stabilit cu certitudine ca ofițer S.I.E., responsabil de sfera securității și protecției.
Cel mai probabil, convorbirea dintre Vasile ION-HÂRJEU s-a purtat – mai degrabă, “montat” – pentru urechile Magdalenei ION, soția senatorului și mama lui Marie-Jeanne ION, în vederea “liniștirii” acesteia (n.n. – și interlocutorul pare instruit expres în acest sens, dat fiind că HÂRJEU însuși îi precizează senatorului “s-o liniștiți pe doamna, s-o liniștiți din partea noastră fază la care Vasile ION îi răspunde că soția se află lângă el, tot HÂRJEU solicitând insistent să i-o dea la telefon – ceea ce este nefiresc, fie si din perspectiva reținerii naturale a unui bărbat de a vorbi cu o mamă aflată într-o astfel de situație, de la care sunt de așteptat reacții iraționale, isterice, hohote de plâns etc. ).
Este de reamintit, în context, convorbirea purtată de Magdalena ION cu Dan DUMITRU, în noaptea de 6/7 aprilie, din care rezultă că aceasta nu prea are încredere în soțul său și simte ceva “necurat” în toată afacerea (inclusiv dubii legate de inocența fiicei sale). Este posibil ca, sub impulsul combinat al tensiunii în creștere, sentimentelor materne si instinctului sau feminin, Magdalena ION să fi exercitat presiuni din ce în ce mai mari și mai serioase asupra soțului sau (posibil, proferând și amenințări că va spune ce știe sau ce
bănuiește, dacă nu-i aduce copilul teafăr acasă).”

O campanie de intoxicare care viza mass-media

Ca urmare, este posibil ca Vasile ION să fi semnalat aspectul (deosebit de îngrijorător — posibil, nu doar pentru sine) unor legături ale sale – în acest caz, cel mai probabil din sfera S.I.E. -, rezultatul fiind furnizarea numelor și numelor de contact ale celor doi factori din Ambasadă, instruirea acestora din urmă de către superiori ierarhici – ori, cel puțin, de către persoane care le pot influența carierele – și, în_final, “montarea ” acestei convorbiri.
Mai mult, “citind ” în cheia sugerată lui Vasile ION de către Octavian HÂRJEU un mesaj din cadrul convorbirii – “sunt bine, mănâncă bine, sunt îngrijiți, nu au nici an fel de probleme de ordin fizic, nu au presiuni, asteaptă și ei într-un cadru din ăsta mai general, din ăsta, mai … ” -, rezultă că HÂRJEU (probabil instruit expres și în legătură cu acest aspect) transmite un mesaj similar unuia dintre zvonurile colportate în cadrul campaniei de intoxicare ce a vizat mass-media din România (conform căruia ziariștii ar fi fost deja “extrași ” din mâinile răpitorilor și se află într-o tabără a forțelor Coaliției). Aceasta mai
poate semnifica faptul că factorii care i-au “instruit” pe HÂRJEU și TUDORACHE sunt, totodată, implicați și în campania de dezinformare ori au cel puțin cunostință despre resorturile intime și / sau canalele de propagare ale campaniei.
Dacă această ipoteză este corectă, atunci asistăm la o degringoladă în cercurile care au Iegături sau cunostințe nemijlocite despre planificarea și organizarea “răpirii” . Această degringoladă a condus la vulnerabilizarea ….

(HÂRJEU și TUDORACHE) care, în orice circumstanțe, ar fi trebuit să fie păstrați “în umbră” (n.n. – s-ar dovedi, în context, și efectul deosebit de important al “neutralizării, ca releu informațional, a Simonei MARINESCU).

În context, este de amintit că, într-o convorbire anterioară cu Vasile ION, Simona MARINESCU a trimis la faptul că în Ambasada de la Bagdad se lucrează cu TUDORACHI, care este “omul contrainformațiilor”.”

Eduard Ovidiu Ohanesian