BREAKING NEWS

Devalizarea României în documente secrete – II

Rețeta “primului million” are un ingredient de bază : contrabanda

Continuăm prezentarea raportului secret despre corupția generalizată și grupurile de crimă organizată care cuprinseseră România după 1989, document ajuns pe masa Președinției în cursul anului 2000, cu analiza detaliată a dosarelor de contrabandă, evaziune fiscală, fals și uz de fals ș.a.m.d., care zguduiau din temelii prospăta noastră democrație.

099Raportul este important și relevă un adevăr esențial în ecuația anticorupție pe care procurorii DNA încearcă să o dezlege în zilele noastre, storcând declarație cu declarație și probă după probă de la demnitarii ridicați cu duba – România a fost și a rămas raiul contrabandiștilor și izvor de corupție instituționalizată.

„ Practic, între 1990-1996, țara noastră a fost un paradis al contrabandei, în contextul în care, din 1990, evoluția întregii criminalității organizate a avut o dinamică ascendentă, cu consecințe extrem dc grave pentru stabilitatea economică-socială și a stării de legalitate din România și, în ultimă instanță pentru siguranța natională. De departe însă, dintre diversele fenomene ale infracționalității economice, România a fost surprinsă cu totul descoperită în fața contrabandei, care a înregistrat începând din 1990, dimensiuni halucinante. Diversitatea mărfurilor care intrau sau ieșeau în/din țară imediat după statutarea dreptului la libera circulație și anularea monopolului statului asupra comerțului, eludând orice taxe sau legi, punea la grea încercare și cea mai avântată imaginație. Începând cu guma de mestecat sau biscuiții și terminând cu materialele radioactive, piese de armament și copii, totul se trafica în România anilor 1990-1996, în total dispreț față de lege. Dintre toate aceste mărfuri, țigările în special, dar și cafeaua și alcoolul au făcut obiectul unei contrabande care a fost, după cum s-a văzut mai sus, de departe cea mai profitabilă pentru cei care încălcau legea și, implicit cea mai extinsă.”, se arată în analiză. Astfel, prin cuvinte alambicate, autorii documentului ne explică în detaliu, rețeta “primului milion”din viața celor mai de succes parveniți în capitalismului de cumetrie.

Trebuie subliniat faptul că, raportul secret intitulat  “ Corupția în România ( 1990 – 2000 ). Activitatea Consiliului Național de combatere a corupției și crimei organizate “ este dovada că în cadrul serviciilor secrete exista o preocupare pentru combaterea infracțiunilor economice și financiar-bancare care vizau securitatea națională. Specialiștii “serviciilor” sau măcar o parte dintre ei își făceau datoria. Strângeau probe, documentau și informau în detaliu factorul politic. Ce s-a întâmplat mai departe…

Eduard Ovidiu Ohanesian