BREAKING NEWS

Demisia consilierului George Scutaru, lucrul bine făcut ?

DECLARAŢIE DE PRESӐ

Opinia publică așteaptă explicații cu privire la eliberarea din funcție a

consilierului prezidențial George Scutaru

În mod absolut surprinzător, vineri 6 martie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat un decret de eliberare din funcție a principalului consilier prezidențial, consilierul pentru securitate națională George Scutaru, și un decret de 
valer mistonumire în locul acestuia a generalului Ioan Oprișor. Eliberarea din funcție a lui George Scutaru a surprins în contextul în care a fost numit consilier pentru securitate națională cu numai 2 luni și jumătate în urmă, respectiv în data de 22 decembrie 2014, și nu a fost oferită nicio motivație. De abia după insistențele presei, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale a motivat că George Scutaru a demisionat în prealabil din motive personale, fără să facă precizări asupra acestora.
Schimbarea intempestivă a consilierului prezidențial George Scutaru și tăcerea totală asupra motivelor acesteia au alimentat cel puțin două scenarii. În mediul ofițerilor de informații este vehiculat scenariul că George Scutaru ar fi fost schimbat după vizita la Palatul Cotroceni a directorului FBI James Comey, care l-ar fi informat pe președintele Klaus Iohannis că există suspiciuni că  Scutaru ar fi avut tangență cu un serviciu de informații din Rusia în perioada în care a fost corespondent PRO TV la Moscova și când a urmat, timp de trei ani, cursuri la o facultate de istorie din capitala rusă. În context, se vehiculează că fostul director al SRI, George Maior, l-ar fi informat în acest sens pe președintele Iohannis, numai că a făcut acest lucru după peste o lună de la numirea lui Scutaru în funcție, punându-l astfel pe șeful statului într-o postură jenantă. Se pare că acesta a fost motivul demisiei intempestive și oarecum inexplicabile a lui Maior din fruntea SRI. Foarte probabil că George Maior i-a informat și pe aliații noștri americani, iar această chestiune era de resortul FBI, care exercită atribuții de contraspionaj în Statele Unite și implicit în rândul aliaților din NATO.
În rândul parlamentarilor este vehiculat scenariul că George Scutaru ar fi fost denunțat în două dosare de corupție instrumentate de DNA. Este vorba de două dosare privindu-l pe Marian Cristinel Bîgiu, fost prefect, senator și președinte al Consiliului Județean Buzău, care a fost mâna dreaptă a lui George Scutaru în perioada în care acesta a fost lider al PNL Buzău. Într-un dosar, Bîgiu a fost inculpat, arestat și trimis în judecată de DNA pentru două infracțiuni de luare de mită, totalizând suma de 95.000 lei, 12 infracțiuni de conflict de interese și tentativă la infracțiunea de spălare a banilor comise în perioada 20 noiembrie 2012 – 12 noiembrie 2014, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău. Într-un alt dosar, Bîgiu este inculpat pentru luare de mită, alături de fostul ministru de interne liberal Cristian David, faptă comisă în cursul anului 2008, în calitate de prefect al județului Buzău, când a solicitat un milion de euro pentru retrocedarea unui teren de 15 hectare în orașul Buzău. În declarația dată la DNA, Bîgiu recunoaște că a primit în numerar aproximativ 700.000 euro din suma pretinsă, pe care susține că i-a dat în integralitate mai departe. Bîgiu precizează în această declarație că circa 250.000 euro au ajuns în campania electorală a PNL din 2008, an cu alegeri locale și parlamentare, iar restul i-a dat unor unor persoane pe care deocamdată nu dorește să le nominalizeze. Este posibil însă ca ulterior Bîgiu să fi încheiat un pact cu procurorii anticorupție și să fi denunțat persoanele cărora le-a dat diferența de 450.000 euro.
Cert este că George Scutaru și Marian Cristinel Bîgiu erau foarte apropiați, o dovadă concludentă în acest sens fiind faptul că, la alegerile locale din 2012, Scutaru i-a capacitat pe liderii naționali ai PNL și a reușit să-l impună pe Bîgiu drept candidat al USL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău. Impunerea lui Bîgiu a fost pe cale să devină un casus belli în USL, în contextul în care, potrivit protocolului alianței, PSD și PNL își păstrau președinții de consilii județene în funcții, iar la Buzău această funcție era deținută de un reprezentat al PSD, Victor Mocanu. Atunci s-a spus și s-a crezut că liberalii vor să impună un om cu competențe manageriale deosebite, dar după doi ani s-a dovedit că marea competență a lui Bîgiu era în materie de șpagă.
Ambele scenarii vehiculate cu privire la schimbarea din funcție alui George Scutaru sunt plauzibile. Cert este că numirea sa în cea mai importantă funcție de consilier prezidențial nu se încadrează în categoria lucrului bine făcut și că o mare parte de vină o poartă serviciile secrete, care nu l-au informat la timp pe președintele Iohannis asupra vulnerabilităților favoritului său. Șeful statului are însă acum obligația să informeze opinia publică cu privire la motivele reale ale schimbării din funcție a fostului consilier prezidențial George Scutaru.

                       București                                                    Senator independent

                       10.03.2015                                                           Valer Marian