BREAKING NEWS

Defectorii români din arhivele CIA

Napoleon Fodor, un consilier economic iubit de congresmenii americani

Printre documentele CIA, declasificate de autoritățile SUA în 2010, a trecut aproape neobservat un articol referitor la defectorul român Napoleon Fodor, publicat în 1982 de ziarul Los Angeles Times. De remarcat faptul că, deși deținea o funcție extrem de importantă la vremea trădării, Fodor fiind șeful delegațiilor comerciale românești timp de 11 ani în Statele Unite, despre defectarea acestuia în Los Angeles, în iulie 1982, s-a vorbit foarte puțin sau deloc. Din poziția de șef al Reprezentanței economice a RSR în SUA, Napoleon Fodor răspundea de cel puțin patru birouri economice în SUA, călătorind intens în această țară și în Canada.

Documente puse la dispoziția publicului de Casa Albă arată că fostul consilier economic Napoleon Fodor era nelipsit de la recepțiile oficiale româno-americane la cel mai înalt nivel în timpul mandatului Richard Nixon. Interesant este faptul că  politicieni americani  de top făceau demersuri insistente pe lângă regimul comunist din subordinea lui Nicolae Ceaușescu pentru reîntregirea familiei Fodor, “ ținută ostatică” în România. Importanța defectorului român este subliniată și de un memorandum din iunie 1986, în care se face referire la sprijinul acordat de peste 20 de congresmeni și la discuțiile avute de secretarul de stat George Schultz în cazul Fodor.

20.000 de dolari pentru cavou

Puține sunt mărturiile colegilor sau ale subalternilor lui Napoleon Fodor, referitoare la activitatea acestuia pe teritoriul Statelor Unite. O știre asemănătoare cu articolul din Los Angeles Times, din punct de vedere al conținutului, poate fi regăsită încă în arhivele agenției de presă americane UPI. Într-un interviu amplu publicat în presa dâmbovițeană, după 2010, fostul ofițer DIE ( Departamentul de Informații Externe – UM0920) la ONU, Emil Andreescu face referire printre alții și la colegul său de spionaj Napoleon Fodor :

“ Enea a fost un tip, care toată viața lui ca și mulți alții, a promovat pe muieri. Dar nu contează. El era însurat cu una Protopopescu, fiică a unuia din CC, avea și nepot destul de mare în anii ăia când era la Bancorex. De aia a divorțat la un moment dat când a terminat facultatea, și s-a însurat cu cine… . Cu sora soției lui Napoleon Fodor care a trădat la New York, șeful de agenție, că de asta …. Deci, când eu eram la New York, el îi administra averea lui Fodor care a tăiat-o. Era ofițer acoperit și el, nu răspundea…, practic ofițerii noștri din subordinea lui Fodor… . Fodor era peste ei și nu discuta nici măcar cu rezidentul. Oricum noi ofițerii nu aveam treabă cu Fodor. Fodor cu noi și ăia din subordine… îi trata cu sictir. Fodor era un scârbos. Dar întâmplarea făcea că Enea era pe cai mari în România, că o fi fost și el ofițer, că nu, probabil că da. Dar oricum și el a luat-o mai rău când a trădat și Fodor și a rămas în America. A luat-o în barbă total”.

În 1998, jurnaliștii de la Ziarul de Iași notau : “Singura investiție americană din Bursuceni este un cavou ridicat în curtea bisericii. Investitorul, Napoleon Fodor, a cheltuit peste 20.000 de dolari SUA pe un cavou cu 12 cripte. Napoleon Fodor a ținut morțiș ca rudele răposate din Bursuceni, părinți, bunici și unchi, să-și doarmă somnul de veci într-un cavou cu geamuri fumurii iar interiorul pardosit cu faianță neagră, pereții tapetați cu mochetă din cea mai scumpă iar la căpătîi cruce de granit negru.”

Eduard Ovidiu Ohanesian

Documente din arhivele SUA

113 December 1-15 1973 90590063 CIA-Napoleon FODOR untitled