BREAKING NEWS

De ce și-a anunțat retragerea primarul Turzii

              maxresdefaultÎn data de 11 martie 2015 senatorul independent Valer Marian i-a transmis un set de 18 întrebări primarului municipiului Turda, Tudor Ștefănie.  În data de 17 martie 2015 primarul Ștefănie a anunțat intempestiv și nemotivat, într-o conferință de presă, că, după 20 de ani de activitate în administrația publică, a decis să se retragă și să nu mai candideze pentru un nou mandat la alegerile locale de anul viitor. În zilele următoare, la Primăria municipiului Turda și-au făcut apariția Curtea de Conturi și Direcția Națională Anticorupție.
            Opinia publică așteaptă cu interes să afle motivele anunțului  intempestiv al edilului șef Ștefănie, care exercită al treilea mandat de primar al municipiului Turda, după ce a deținut două mandate de viceprimar. Deocamdată, publicăm întrebările care i-au fost adresate de senatorul Valer Marian și așteptăm cu interes răspunsurile la acestea :

“În vederea formulării unei interpelări parlamentare și a unei sesizări penale, ca urmare a unor reclamații primite de la cetățeni și organizații neguvernamentale din municipiul Turda, vă solicit să-mi răspundeți de urgență la următoarele întrebări :

 1. Ați fost în relații apropiate, inclusiv de afaceri , cu fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea? Cum explicați că aceasta a fost invitatul de onoare la ultima ediție a Zilelor municipiului Turda? Dacă una din fiicele dvs. a fost promovată de Elena Udrea în ministerul pe care l-a condus?
 2. În ce relații v-ați aflat cu fostul prim-ministru Emil Boc și cu liderii PDL Cluj? Este adevărat că ginerele dvs. Adrian Vevera a fost consilier al primului-ministru Emil Boc și apoi a fost promovat de acesta președinte al Consiliului de Administrație al SC TRANSELECTRICA SA ?
 3. Ați fost sprijinit de fostul ministru Elena Udrea și de fostul prim-ministru Emil Boc să obțineți o finanțare de 5,8 milioane de euro pentru modernizarea Salinei Turda și în ce scop a fost cheltuită această sumă? Cine sunt actualmente acționarii societății care dețin și administrează Salina Turda?
 4. Ați beneficiat, cu sprijinul fostului ministru Elena Udrea și al fostului prim-ministru Emil Boc, de o finanțare europeană de 80 de milioane euro pentru canalizare a municipiului Turda, prin Compania de Apă Arieș? La ce societate i-a fost atribuită execuția lucrărilor de canalizare și la ce preț de execuție? Ce experiență și ce dotare are această societate? Ce firmă sau ce firme au executat în realitate lucrările de canalizare și la ce preț de execuție? Dacă este adevărat că au fost realizate lucrări de slabă calitate, iar unele nu au fost terminate?
 5. Ați beneficiat, cu sprijinul fostului ministru Elena Udrea și al fostului prim-ministru Emil Boc, de o finanțare guvernamentală de 1, 5 milioane lei pentru subvenționarea consumului de gaz metan a populației municipiului Turda? Este adevarat că această sumă a fost transferată abuziv la Compania de Apă Arieșul și că nu a fost găsită în contabilitatea E-ON Gaz Turda ?
 6. În ce condiții a fost încheiat contractul având ca obiect transportul local din municipiul Turda cu Societatea de Transport Public Alba Iulia, aflată sub controlul primarului PDL Mircea Hava ? De ce a fost eliminată societatea locală de transport din subordinea Primăriei municipiului Turda? Cum explicați că recent s-a dublat prețul biletelor de transport și că valoarea subvențiilor acordate de primărie a crescut la 80 000 euro lunar de la 100 000 euro anual?
 7. Ați sprijinit, cu concursul fostului ministru Elena Udrea și al fostului prim-ministru Emil Boc firma MBS GROUP, aparținând fostului consilier local Gabriel Szilagyi, care-și are sediul social într-o garsonieră din București, în obținerea de contracte pentru lucrări în domeniul infrastructurii și construcțiilor?
 8. Conștientizați că există riscul ca municipiul Turda să piardă o finanțare europeană de peste 17 milioane de euro, care a fost alocată cu cca. 4 ani în urmă pentru ecologizarea zonei Pata Rât, prin eliminarea haldei de steril de lindan? Care au fost motivele pentru care au fost anulate mai multe licitații organizate și adjudicate în acest sens de firme profesionale? V-a deranjat faptul că licitațiile nu au fost adjudecate de firma MBS GROUP , preferata dvs., a fostului ministru Elena Udrea și a fostului prim-ministru Emil Boc ?
 9. Ați favorizat o firmă de construcții din Poiana –Turda în obținerea unor lucrări de la Primăria și Consiliul Local al municipiului Turda? Dacă firma respectivă a realizat amenajarea tip vilă a casei dvs. părintești?
 10. Este adevărat că dalele de pavaj din zona centrală a municipiului Turda au fost achiziționate, fără licitație și la suprapreț, de la firma Leier din Dumbrava, județul Alba, al cărei director este unul din ginerii dvs.? Este adevărat că aceste dale au fost de o calitate slabă, întrucât multe s-au fisurat și a necesitat înlocuirea lor înaintea expirării termenului de garanție?
 11. Este adevărat că, deși Primăria municipiului Turda are propriile sere de flori , pentru pavoazarea municipiului au fost realizate importuri masive de material floricol din Olanda , printr-o firmă de casă , care le-a livrat la suprapreț ?
 12. Ați favorizat defrișări masive în Composesoratul Urbari al Turda-Câmpia Turzii din Valea Ierii prin eliberarea de către dvs. de autorizații de exploatare a masei lemnoase, în schimbul unor beneficii materiale?
 13. Ați solicitat să vi se remită personal anumite cote din sumele care au fost alocate de Consiliul Local pentru finanțarea unor instituții, ca Teatrul de Stat , Muzeul de Istorie, Parcul zoologic sau a echipei masculine de handbal Potaissa Turda ( aflată în Liga I) ori echipelor de fotbal ( seniori, juniori, copii) ale CS Arieșul Turda ?
 14. Ce afaceri ați avut cu Mihaly Berci, fost consilier local din partea romilor?
 15. Dețineti și alte proprietății mobiliare în afara celor consemnate în declarația de avere? Ați fost implicat în construirea unui hotel în Spania în perioada guvernării PDL?
 16. Este adevarat că, în timpul celor două mandate de viceprimar al municipiului Turda ( 1996- 2004) și în primii ani ai primului mandat de primar (2004-2005), v-ați aflat în stare de incompatibilitate întrucât ați deținut și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SC SALINA TURDA SA?
 17. Dacă ați fost cercetat penal sau ați fost trimis în judecată înainte și după 1989 și pentru ce infracțiuni anume? Ce dosare aveți actualmente pe rolul instanțelor de judecată ? Dacă ați fost inculpat într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru ce infracțiuni și care este stadiul de soluționare a cauzei?
 18. Ce polițiști au instrumentat sau supervizat dosarele penale în care ați beneficiat de neînceperea urmăririi penale și dacă aceștia au deținut ulterior funcții în cadrul Primăriei municipiului Turda sau al instituțiilor și companiilor subordonate acesteia?

Aștept să-mi transmiteți urgent răspunsurile la aceste întrebări pe adresa de e-mail valsm60@yahoo.com.”

Eduard Ovidiu Ohanesian