BREAKING NEWS

Candidați pentru amețit electoratul sătmărean

Cu ce candidați vor să-i amețească Dragnea și Ponta pe sătmăreni

Actualul și fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea și Victor Ponta, au fost prezenți sâmbătă în județul Satu Mare pentru a se întâlni cu electoratul cu ocazia zilelor orașului de pe Someș. Cei doi lideri social democrați au organizat în jurul prânzului o conferință de presă, după care liderii locali ai PSD i-au invitat la o baie de mulțime prin centrul urbei. Victor Ponta s-a eschivat, temându-se că va fi huiduit ca la ultima sa vizită în județul Satu Mare. Astfel că a luat-o la pas cu pesediștii sătmăreni doar Liviu Dragnea, care a constatat după o sută de metri că sunt prezenți pe stradă doar vânzătorii de la tarabe, dintre care o mare parte nu erau localnici. Vădit îmbufnat, acesta a renunțat să continue baia de mulțime și a plecat într-un loc cu mai multă răcoare și verdeață. Ziua s-a terminat prost pentru pesediști, primarul Dorel Coica fiind fluierat și huiduit puternic de sătmăreni înaintea focului de artificii organizat în Piața 25 Octombrie după recitalul lui Chris Norman.

Prezenți cu miile spre seară în centrul orașului, mulți sătmăreni au comentat vizita eșuată a tandemului Dragnea-Ponta punând-o pe seama calității slabe, fără precedent, a candidaților PSD pentru Consiliul Județean Satu Mare. Niciodată, spun sătmărenii, PSD nu a avut o listă cu candidați atât de slabi și de deocheați.

Kennedy de Satu Mare

În fruntea listei s-a proțăpit deputatul Octavian Petric, președintele interimar al organizației județene a PSD  de câteva luni, respectiv de după arestarea fostului președinte Mircea Govor. Foștii colegi de la școala generală din localitatea natală Bicău comuna Crucișor spun despre deputatul Petric că a fost cel mai prost din Dorel-Coica-si-octavian-petric-701x466clasă. Acesta și-a început cariera profesională ca împletitor de coșuri de nuiele la Fabrica de sticlărie din Poiana Codrului, unde trebuia să-i facă norma tatăl său, conform directorului de atunci al fabricii. După armată a lucrat ca muncitor necalificat la Cooperativa Constructorul din Satu Mare, unde a fost sancționat la locul de muncă pentru oareșce furt din avutul obștesc și a devenit informator al Miliției. După revoluție a devenit ajutor de șofer la Autobaza de călători Satu Mare, unde s-a remarcat ca turnător în pahare. După 2-3 ani a devenit brusc un om de afaceri prosper, cu Mercedes și costume Versace și Armani. Prima sa mare afacere a constat în căpușarea întreprinderii UNIO Satu Mare, printr-o firmă a sa care furniza role produse de o secție de la UNIO către minele din Valea Jiului. Afacerea a fost orchestrată, dinspre Satu Mare, de colonelul Vasile Fernea, șeful de atunci al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, consătean și rudă cu Petric, și de un director de la UNIO, iar, dinspre Valea Jiului, de colonelul Ioan Arsenie, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara, și de un director de la Compania Națională a Huilei. A fost deci o afacere între foști milițieni și directori  comuniști, la care Petric și firma sa au servit drept paravan.

Prin 1998 Petric a devenit un lider local important al PSD după ce a cumpărat un lacăt nou și a achitat restanțele la curent și telefon pentru sediul județean al partidului, care fusese închis cu un an înainte întrucât liderii anteriori au dezertat la APR. După ce PSD a ajuns la guvernare în 2000, Petric a fost răsplătit de ministrul Apărării Naționale, Ioan Mircea Pașcu, care era deputat de Satu Mare, cu mentenanța pentru Batalionul de Geniu din Satu Mare, singura unitate militară din zonă, afacere prin care aproviziona unitatea cu alimente, carburanți, materiale de construcții ș.a. Ulterior, ministrul Pașcu i-a făcut lipeala cu generalul Decebal Ilina, secretar de stat la Ministerul Apărării pe probleme de înzestrare tehnică, fost șef al Direcției de Informații a Armatei, care s-a folosit de Petric pentru o afacere bănoasă în domeniul armamentului. Concret, Petric și-a construit o hală unde confecționează de atunci, prin firma Metalpet, anumite componente metalice care sunt exportate în totalitate în Germania, unde sunt folosite într-o uzină de armament. Din această afacere, firma lui Petric a înregistrat anual un profit net de peste un milion de euro în ultimul deceniu. Din care îi revine și lui o anumită parte a leului. Pentru a-l ține sub control, generalul Ilina l-a făcut nașul de căsătorie al fiului său la începutul afacerii.

Ministrul Pașcu și generalul Ilina l-au ajutat pe Petric să-și desăvârșească studiile la Colegiul Național de Apărare, unde se laudă că a fost coleg de promoție cu Elena Udrea. Aceasta în condițiile în care a absolvit liceul la seral după vârsta de 30 de ani și a obținut o licență la o facultate de drept după vârsta de 40 de ani.  Colegi de facultate spun că s-a prezentat la examenul de licență cu o lucrare dactilografiată cu litere de un centimetru, pentru a o putea citi. Apropiați de-ai săi spun că scria miau ca pisica. După ce a devenit deputat în 2012 s-a înscris la doctorat, dar a renunțat după scandalul cu plagiatul lui Ponta. Simptomatic este că după ce a devenit deputat a început să se compare fizionomic cel puțin cu fostul președinte american John Kennedy. Cert este că Petric vrea să devină președintele Consiliului Județean Satu Mare după alegerile locale din 5 iunie.

Nașul pe locul doi

Profitând de funcția sa de președinte interimar al PSD Satu Mare, deputatul Petric l-a pus pe locul doi pe lista de candidați pentru Consiliul Județean  Satu Mare taman pe nașul său Vasile Pașca, care i-a fost maistru la Cooperativa Constructorul. Pașca este patronul firmei Lebăda, una dintre cele mai mari societăți care comercializează materiale de construcții pentru lucrări interioare în județul Satu Mare (gresie, faianță, vopsele, instalații de baie și de bucătărie ș.a.). Pașca a mai fost consilier județean, dar a trebuit să renunțe la funcție din motiv de conflict de interese întrucât firma sa a avut afaceri cu Consiliul Județean și cu primării din județ. Unii polițiști suspectează firma Lebăda de evaziune fiscală în formă continuată. Nașul Pașca și finul Petric finanțează o fițuică săptămânală, denumită Piața sătmăreană, prin care sunt atacați adversarii lor politici și sunt șantajate anumite instituții ale statului.

Prietenul bun la nevoie se cunoaște

Pe locul trei de pe lista pentru Consiliul Județean a fost implantat chestorul de poliție în rezervă Vasile Ciocan, vicepreședinte al organizației județene a PSD, cu care Petric se află în relații de prietenie de vreo 20 de ani. Chestorul Ciocan a fost investit și director de campanie electorală al PSD Satu Mare pentru alegerile locale.vasile-ciocan Vasile Ciocan a fost ofițer de grăniceri, ajungând înainte de revoluție comandant al Batalionului de grăniceri din Satu Mare, funcție în care a dovedit mult servilism față de politrucii vremii. În această funcție, în decembrie 1989, Ciocan a refuzat să depună jurământ de fidelitate față de Revoluție în fața Consiliului Județean al Frontului Salvării Naționale până după execuția soților Nicolae și Elena Ceaușescu. Din cauza lui s-au tras singurele gloanțe în decembrie 1989 la Satu Mare, întrucât a refuzat să se oprească la somația unei patrule de gărzi patriotice, care i-a ciuruit roțile autoturismului, din care acesta a coborât transpirat mai ales în zona prohabului. Cu toate acestea, a reușit să se mențină în funcția de  comandant al Batalionului de grăniceri din Satu Mare și a fost avansat colonel după revoluție. În această funcție a fost implicat într-o afacere de mită în campionatul județean de fotbal, primind suma de 600.000 lei vechi pentru a trânti un meci de fotbal susținut de echipa grănicerilor sătmăreni cu o echipă comunală amenințată cu retrogradarea. Cu sprijinul ministrului Pașcu, Vasile Ciocan a fost promovat șef al Direcției Regionale Oradea a Poliției de Frontieră, care avea în competență granița de nord-vest a României, și a fost avansat la gradul de chestor de poliție. A fost schimbat din această funcție după ce a cauzat un accident grav de circulație, sub influența băuturilor alcoolice, care s-a soldat cu moartea unei persoane, și în urma căruia a fost condamnat la închisoare cu suspendare condiționată.

După acest accident, tot cu sprijin politic, a făcut carieră universitară, devenind  din 2009 conferențiar universitar și prodecan la Facultatea de Drept de la Universitatea de Vest Vasile Goldiș Arad, filiala Satu Mare. În 2003 și-a luat doctoratul în drept la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca cu teza ” Buna vecinătate și regimuri transfrontaliere “. În CV-ul său scrie că și-a luat doctoratul “cu distincție Cum Laude” , dar profesorul care i-a fost îndrumător a afirmat că a fost cel mai prost doctorand pe care l-a avut în cariera sa universitară, dar a trebuit să îi dea doctoratul întrucât a primit mai multe telefoane de la generali și miniștri din București. Potrivit unor specialiști, teza sa de doctorat este un plagiat cap-coadă. Cu toată cariera sa militară și universitară, chestorul Ciocan are mari probleme cu gramatica limbii române, exemplu concludent în acest sens fiind faptul că în CV-ul său a scris “ menegement” în loc de management și “lecortor universitar” în loc de lector universitar. Totodată, a scris cu litere mici “facultatea de administrație publică” și “ facultatea de drept”.  Vasile Ciocan aspiră să devină deputat sau senator la alegerile parlamentare din toamnă.

Alți doi amici pe listă

Pe locul cinci figurează Oliviu Buzgău, un alt prieten al deputatului Petric, care deține funcția de vicepreședinte al organizației județene a PSD. De profesie inginer agronom, Buzgău este patronul celei mai mari societăți agricole din zona Tășnadului, care este suspectată de polițiști locali de evaziune fiscală cu cereale. În calitate de consilier județean, Buzgău s-a lăcomit să pună mâna pe contracte de furnizare de pâine pentru case de copii și azile de bătrâni aflate în subordinea Consiliului Județean. În vara anului 2013, Buzgău a vrut să-l corupă pe consilierul unui senator, dar nu a avut succes.

Petric și-a mai pus un amic bun pe locul șapte, loc eligibil, respective pe primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean. Cu doi ani în urmă, deputatul sătmărean l-a convins și pe acesta să dezerteze din PDL în PSD, promițându-i alocări substanțiale de fonduri pentru proiectele din comună și oferindu-i un autoturism de serviciu marca Dacia Logan de la Parlament. Petric l-a mai ajutat pe primarul Ardelean să mușamalizeze un accident în care a fost avariat grav autoturismul respectiv, în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2014. Conform unei adrese a Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, în urma verificărilor efectuate au fost constatate fapte de natură de penală care au fost săvârșite de primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean, cu prilejul semnării contractului nr. 885/14.05.2013 și a actului aditional nr. 1/29.01.2015, prin care a fost închiriată suprafața de 812,79 ha teren cu pajiște aparținând Consiliului Local Homoroade către Asociația Crescătorilor de Animale Homoroade, cu toate că se afla în stare de conflict de interese întrucât socrul său Ioan Oșan deținea calitatea de președinte al acestei asociații. Totodată, structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție a început urmărirea penală într-un dosar privind exploatarea livezii din satul Necopoi, în care a fost implicat și primarul Ardelean. Acesta mai este vizat și pentru o afacere cu fonduri europene având ca obiect organizarea unor cursuri pentru femei matratate respectiv pentru femei de serviciu și vânzătoare, la care au fost desemnate coordonatoare soția sa și amanta sa.

Alți candidați considerați eligibili

Pe locul șase figurează Ciprian Ardelean, fost președinte al organizației de tineret, actualmente vicepreședinte al organizației județene a PSD. Ciprian Ardelean este verișor primar cu edilul șef al comunei Homoroade, Simion Ardelean. Este de profesie avocat, dar colegii săi de breaslă spun că este un avocat fără cauze sau cu Ciocan-350x291cauze în mare parte pierdute, probabil din cauza politicii. Ciprian Ardelean s-a lăudat că fostul prim-ministru Victor Ponta, cu care se știa din perioada în care a fost liderul TSD, îl va face ministru adjunct de justiție, dar acesta l-a numit doar consilier la cancelaria sa în 2014, funcție din care a trebuit să plece după căderea guvernului PSD.

Pe locul opt figurează Rodica Maxi, o eternă candidată la Primăria orașului Carei și la Consiliul Județean Satu Mare. De profesie inginer agronom, fostă directoare de fabrică, Rodica Maxi a fost implicată cu mai mulți ani în urmă într-o afacere controversată cu cânepă indiană.

În fine, pe ultimul loc considerat eligibil, respectiv pe locul nouă, figurează Gheorghe Ciocan, fost prefect al județului Satu Mare, fost vicepreședinte și președinte al Consiliului Județean și fost deputat PSD, care nu mai are nevoie de prezentare. Reamintim totuși, cu titlu de inedit, că Gheorghe Ciocan a absolvit două facultăți de drept în același an, una în țară și alta afară, respectiv în anul în care a fost numit prefect, dar nu poate justifica unde și când a absolvit liceul.

Val Codreanu