BREAKING NEWS

Corupția și jaful din Transgaz, trecute sub tăcere

 

Coat_of_arms_of_the_Senate_of_Romania

 

Adresată: Doamnei ministru al Justiției, Raluca Alexandra Prună

Senator: Valer Marian

Circumscripția electorală: nr. 32 Satu Mare

Colegiul electoral: nr. 1

Grup parlamentar: independent 

Obiect: Stadiul de soluționare al sesizărilor penale adresate DNA de Corpul de Control al primului ministru Victor Ponta privind fapte de corupție constatate la Transgaz în perioada 2009-2013 și motivele tergiversării soluționării acestora 

Sedința Senatului din: 29.02.2016

În temeiul art.112 alin.1 din Constituţia României şi art. 162 din Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta

INTERPELARE:

Conform unor articole publicate pe site-urile romania curată și inpolitics, pe site-ul Guvernului Dacian Cioloș a fost făcut public la începutul lunii februarie a.c. un raport al Corpului de Control al primului ministru Victor Ponta întocmit în martie 2014, prin care s-a constatat că, în perioada 2009 – 2013, angajaţii Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaș au beneficiat de tot felul de avantaje băneşti, beneficii şi sporuri, inclusiv pentru condiții penibile de muncă, care au fost considerate un exces din partea societății naționale susmenționate, care în calitate de companie cu acţionariat majoritar de stat a făcut astfel o serie de „cheltuieli neeconomicoase”.

Raportul Corpului de Control arată că, în perioada 2009 – 2013, în baza unor contracte colective de muncă, angajaţii Transgaz au beneficiat de 37 de adaosuri sau beneficii şi 13 sporuri sau indemnizaţii, printre care spor pentru condiţii penibile, pentru condiţii vătămătoare sau condiţii grele şi periculoase de muncă.

În perioada 1 ianuarie 2009 – 31 martie 2013, Transgaz a făcut „excese” şi la concedii, cheltuind 116,998 milioane lei cu decontarea biletelor de odihnă ale salariaţilor. Societatea Naţională obişnuia să acopere în acea perioadă 65% din biletele de odihnă şi tratament în ţară sau în străinătate pentru angajaţi şi 50% din cele ale membrilor de familie ai acestora. Pe lângă biletele de odihnă, Transgaz deconta şi transportul în vacanţă pentru salariaţi şi membrii familiilor, ceea ce alături de biletele de odihnă a însemnat o cheltuială de 38,381 milioane lei, dar şi primele de vacanţă, pentru care s-au cheltuit 78,616 milioane lei. În aceste condiţii, salariaţii au profitat la maxim de aceste beneficii, alegând destinaţii de vacanţă din cele mai exotice pentru „odihnă şi tratament”: China, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Italia, Malta, Spania, Grecia, Turcia, Muntenegru, Rusia sau Finlanda.

Corpul de Control a constatat că, pe lângă asigurările suplimentare de sănătate, contribuţiile la pensiile facultative sau echivalentul a 6.500 de metri cubi de gaz metan pentru salariaţi, conducerea Transgaz a oferit şi o serie de premieri speciale. Pentru „aport deosebit în realizarea sarcinilor din programele de activitate”, în trei ani s-au cheltuit peste 11 milioane de lei. Principalii beneficiari au fost 11 salariaţi cu funcţii de conducere, respectiv directorul general, directorul general adjunct, directorii de departament şi directorii de direcţie. Premierile acestora au pornit de la 6 – 7.000 de lei şi au ajuns la 26 – 28.000 de lei. Pentru unii din angajații cu funcții de conducere (directorul general adjunct, directorul Direcţiei de organizare resurse umane şi directorul Departamentului de operare) aceste „premii” au fost suplimentate şi cu ajutoare de pensionare, cuprinse între 115.000 lei şi 191.580 de lei.

Conform raportului, Transgaz a mai realizat cheltuieli neeconomicoase decontând deplasări în ţară şi în străinătate în interes de serviciu pentru unii angajaţi care nu au prezentat documente justificative.

De asemenea, Corpul de Control al primului ministru arată în raportul său că, din 2009 până în mai 2013, s-au făcut chetuieli de protocol în valoare de 4,585 milioane lei. O parte din bani, respectiv 754.965 de lei, a fost cheltuită pentru organizarea a două evenimente, respectiv „Centenarul gazului românesc” şi „35 de ani de tranzit internaţional al gazelor naturale în România şi Balcani”. Cu aceşti bani, Transgaz a cumpărat 15 sticle de vin de colecţie din anul 1959, la preţul de 1.249 de lei/sticlă, 100 de sticle de vin de colecţie din 1974 la preţul de 200 lei/sticlă şi a achitat trataţii şi mese oficiale în valoare de 195.516 lei.

Totodată, inspectorii Corpului de Control arată că din cele 80 de contracte de achiziţie publică alese prin sondaj pentru verificare, 90%, adică 72, au fost atribuite cu încălcarea dispoziţiilor legale, valoarea acestora depăşind 90,5 milioane lei. Corpul de Control a mai constatat, printre altele, divizarea nejustificată a anumitor contracte de achiziţie publică, în vederea atribuirii fără aplicarea procedurilor prevăzute de lege, atribuirea prin negociere directă fără anunţ de participare, în condiţiile în care nu exista o situaţie imprevizibilă care să impună acest lucru sau invocarea, contrar realităţii, a unei situaţii neprevăzute pentru a atribui direct un contract.

În baza acestui raport, Corpul de Control al primului ministru a adresat în anul 2014 un număr de 15 sesizări penale către Direcția Națională Anticorupție (DNA), prin care a solicitat efectuarea de cercetări privind implicarea reprezentanților Transgaz în acte și operațiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Menționez că, în perioada supusă controlului, funcția de director general al Transgaz a fost deținută de Florin Muntean, fost deputat și lider local al PDL, cunoscut drept un prieten apropiat al copreședintelui PNL Vasile Blaga și al tatălui actualului procuror șef al DNA, Ioan Lascu (care a deținut funcția de procuror șef al Parchetului Mediaș timp de 30 de ani), iar una din funcțiile de director adjunct a fost deținută de fratele actualului procuror șef al DNA, Sergiu Lascu.

Mai fac precizarea că în aceeași perioada majoritatea românilor a trebuit să suporte privațiuni în numele redresării economico-financiare a țării prin măsuri de austeritate, iar lupta anticorupție a devenit problemă de siguranță națională și prioritate zero a guvernării, campion proclamat al acesteia fiind procurorul general al României din perioada respectivă, Laura Codruța Kovesi, care a devenit procuror șef al DNA în aprilie 2013.

Pentru motivele expuse, vă solicit să dispuneți verificări și să-mi comunicați numărul de înregistrare și stadiul de soluționare al celor 15 sesizări penale adresate DNA în anul 2014 de către Corpul de Control al primului ministru cu privire la potențiale fapte de corupție ale reprezentanților Transgaz și motivele tergiversării soluționării acestora, având în vedere că au trecut aproape doi ani de la constatarea și sesizarea faptelor.

Solicit răspuns scris și verbal.

 

Senator

Valer Marian