BREAKING NEWS

Coconul unui general comunist, omul lui Ciolos la Satu Mare

Una din goarnele SRI, Ziare.com, anunta triumfalist in ultima saptamana a lunii iulie ca presedintele PLUS, Dacian Julien Ciolos, a constituit la Satu Mare a cincea organizatie iudeteana a partidului sau si ca lider al acesteia a fost desemnat Mircea Ciocan Maior, functionar public specializat in afaceri europene. Proaspatul lider iudetean al PLUS si-a inceput cariera politica in organizatia de tineret a PSD, in timpul guvernarii Nastase, dupa care a cochetat cu PNL si cu PDL, cand aceste partide s-au aflat la guvernare. Tatal sau, caruia ii datoreaza cariera profesionala si politica de pana acum, este chestor de politie in rezerva, absolvind in timpul regimului comunist Academia Militara si Academia Politica “ Stefan Gheorghiu “. Dupa trecerea in rezerva, a fost vicepresedinte al PSD Satu Mare si presedinte judetean al Partidului Romania Unita. Tatal lui Mircea Ciocan Maior este prieten vechi cu chestorul Virgil Ardelean, fostul sef al serviciului secret al Ministerului de Interne, despre care am dezvaluit in premiera ca este unchiul creator al starului politic Dacian Ciolos, fost ministru al Agriculturii, comisar european pentru Agricultura si prim-ministru, actualmente europarlamentar si lider al grupului progresist Renew Europe din Parlamentul European. Cu astfel de politicieni vrea autoproclamatul reformist Ciolos sa renasca Romania si Europa?!


O cariera cu functii caldute, pe pilele lui taticu’
Presedintele PLUS Satu Mare a absolvit, cu o medie mediocra, o facultate de drept din Cluj-Napoca, dar nu a exercitat niciuna din profesiile juridice cunoscute ( judecator, procuror, avocat, notar, consilier juridic ). In perioada guvernarii PSD din 2000-2004, pe pilele, cunostintele si relatiile tatalui sau, care era atunci seful Directiei Regionale Oradea a Politiei de Frontiera, care avea in aria de competenta frontiera de nord-vest a Romaniei, Mircea Ciocan Maior a fost angajat consilier pentru afaceri europene la Prefectura judetului Satu-Mare, unde era prefect Gheorghe Ciocan, cu care taticul grijuliu era consatean si se afla in relatii apropiate. Fiul(denumit si cocon in Oas si in Maramures) chestorului Ciocan a detinut aceasta functie calduta si bine platita in jur de 15 ani, fara sa se remarce prin nimic deosebit. Dupa numirea in aceasta functie a cochetat cu PSD, activand in organizatia de tineret a acestui partid. Dupa pierderea guvernarii de catre PSD, a devenit in perioada 2005-2008 omul de incredere al prefectului Radu Bud, cu apartenenta politica la PNL, care era prieten cu tatal sau. Iar, in perioada 2009-2012, a fost unul din oamenii de incredere ai prefectului Radu Giurca, promovat in aceasta functie de catre PDL.
Cu vreo trei ani in urma, a plecat de la Prefectura intr-o functie si mai calduta si mai bine platita la Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR) Satu-Mare ( responsabil relatii publice ). Cu cateva luni in urma s-a inscris in partidul lui Ciolos impreuna cu mai multi colegi de serviciu, cu care a facut campanie electorala pentru USR-PLUS la recentele alegeri europarlamentare, inclusiv in timpul programului de munca si folosindu-se de logistica OJFIR. Cu majoritatea acestor colegi a constituit conducerea judeteana a PLUS, sub coordonarea celebrei consiliere a lui Ciolos, Oana Bogdan, cea care a afirmat ca oamenii ar fi mai fericiti daca ar trai in grupuri decat in cupluri si daca ar fi desfiintata proprietatea privata.


Antecedentele tatalui: comunist convins, apoi pesedist si nationalist aprins
Tatal presedintelui PLUS Satu Mare, Vasile Ciocan Maior, a fost ofiter de graniceri inainte de Revolutie, calitate in care s-a manifestat, potrivit unor fosti colegi si subalterni, ca un comunist convins si zelos. A urmarit din tinerete grade si functii mari, prin exces de zel comunist si prin mituirea superiorilor cu palinca din zona sa natala ( localitatea Certeze din Tara Oasului ), scop in care a absolvit si Academia Militara si Academia Politica “ Stefan Gheorghiu “. A fost avansat la gradul de maior si numit comandant al unitatii de graniceri din Satu Mare cu cativa ani inainte de Revolutie, perioada in care subalternii sai au prins si au batut, chiar torturat, sute de romani care au vrut sa treaca frontiera in Ungaria, pe raza judetului Satu Mare, ori au trecut-o si au fost returnati de tara vecina. In perioada respectiva a devenit si membru al Comitetului judetean de partid si a incercat sa-i intre sub piele, cu orice pret, prim-secretarului PCR, Maria Bradea. Dupa declansarea evenimentelor de la Timisoara din decembrie 1989, a sustinut, in fata primului secretar al judetului, alaturi de colonelul Vasile Pernea, loctiitorul sefului Militiei Judetene, , adoptarea celor mai dure masuri de represiune in eventualitatea unor manifestatii anticeausiste la Satu Mare. Dupa fuga lui Ceausescu, a depus juramant de loialitate fata de noua autoritate revolutionara, Frontul Salvarii Nationale, doar in data de 26 decembrie 1989, respectiv a doua zi dupa ce multiubitul si multstimatul sau comandant suprem a fost condamnat si executat la Targoviste. Mai mult, in data de 23 decembrie 1989 a provocat singurul incident cu impuscaturi de la Satu Mare, incercand sa intre, cu un autoturism Trabant, in perimetrul Palatului Administrativ, unde se afla sediul Consiliului Judetean al Frontului Salvarii Nationale, refuzand sa se supuna somatiilor garzilor patriotice care asigurau paza cladirii. Garzile l-au oprit dupa ce au tras in rotile autoturismului, iar bravul comandant Ciocan a coborat din acesta tremurand, cu mainile ridicate si ud intre picioare.
Dupa Revolutie, Vasile Ciocan Maior a ramas comandantul unitatii de graniceri din Satu Mare, care s-a transformat ulterior in Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera, si a fost avansat la gradul de colonel pentru merite numai de el si de protectorii sai stiute. In timpul guvernarii Nastase (2000-2004) a reusit sa le intre sub piele ministrului Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu (deputat PSD de Satu Mare) si ministrului Administratiei si Internelor, Ioan Rus (originar din Cluj), care l-au sprijinit sa devina seful Directiei Regionale Oradea a Politiei de Frontiera, la care erau arondate judetele Bihor, Satu Mare si Maramures. In perioada respectiva a inceput sa infloreasca in aceste judete contrabanda cu tigari aduse din Ucraina. Pentru devotiunea si servilismul manifestate, a fost avansat de regimul PSD la gradul de chestor de politie, dar a pretins si-i place sa i se spuna general. Cariera sa s-a incheiat tot datorita excesului de servilism. In duminica de Pasti din 2004, afland ca ministrul Ioan Mircea Pascu se afla intr-o localitate din zona Oasului, s-a autoinvitat la masa la care acesta era prezent, si a plecat in tromba cu autoturismul din Satu Mare. Conducand cu o viteza excesiva, pe raza localitatii Botiz, s-a angajat intr-o depasire neregulamentara a mai multor autoturisme, pe un perimetru cu linie continua, si s-a ciocnit cu un autoturism care circula regulamentar, accidentand mortal o femeie insarcinata care se afla in acesta. Au existat suspiciuni ca ar fi condus sub influenta bauturilor alcoolice, dar politia a musamalizat aceasta problema, datorita gradului si functiei. Dupa mai multi ani de tergiversari, chestorul Ciocan a fost condamnat la o pedeapsa minima cu suspendare conditionata.
Dupa comiterea acestui accident, chestorul Ciocan a fost trecut in rezerva si s-a pensionat. A decis sa faca politica inscriindu-se in organizatia judeteana a PSD, in care a detinut mai multi ani functia de vicepresedinte. In 2016, nemultumit ca nu i s-a oferit un loc eligibil pe listele PSD pentru Parlament, s-a inscris in Partidul Romania Unita, partid nationalist finantat si condus de ex-deputatul PSD Sebastian Ghita, la care a devenit presedinte judetean, si a candidat pentru Senat, dar nu a obtinut decat cateva sute de voturi, nevotandu-l nici macar consatenii sai din Certeze. Ulterior, a infiintat o organizatie nationalista pe plan local, impreuna cu urmasii unor fosti nomenclaturisti comunisti, cu sprijinul careia intentioneaza sa candideze anul viitor pentru functia de primar al municipiului Satu Mare.


Ciocan senior, amic si coleg de minister cu unchiul lui Ciolos
In perioada in care a fost seful Directiei Regionale Oradea a Politiei de Frontiera, prin intermediul ministrului Ioan Rus, chestorul Vasile Ciocan s-a cunoscut si a ajuns in relatii de amicitie cu chestorul Virgil Ardelean, poreclit Vulpea, seful serviciului secret al Ministerului de Interne. Ciocan avea tot interesul sa se puna bine cu Ardelean avand in vedere ca unii subaltern de-ai sai erau implicati in acte de coruptie sau de contrabanda. Cei doi chestori au fost doctoranzi in aceeasi perioada la Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si si-au sustinut teza de doctorat in aceeasi zi, Ardelean in Drept penal, iar Ciocan in Drept international public. Profesorul coordonator al tezei de doctorat a chestorului Ciocan a afirmat ulterior ca acesta a fost cel mai slab doctorand pe care l-a avut in cariera sa. Teza de doctorat a lui Ciocan, intitulata “ Buna vecinatate”, constituie de altfel un plagiat ordinar. In baza titlului de doctor obtinut, chestorul Ciocan a beneficiat de un spor de 15 % din salariu si a devenit cadru didactic, de cativa ani cu gradul de conferentiar, la o facultate de drept a Universitatii Vasile Goldis din Arad, cunoscuta drept o fabrica de diplome in zona de nord-vest a Romaniei.
Prin prisma acestei relatii, este posibil si plauzibil ca presedintele PLUS, Dacian Ciolos, sa-l fi racolat si promovat pe fiul chestorului Vasile Ciocan lider al partidului sau in judetul Satu Mare, cu concursul unchiului sau Virgil Ardelean. In 2016 am dezvaluit in premiera legatura de rudenie dintre premierul in functie Dacian Ciolos si chestorul Virgil Ardelean, care era negata de amandoi. Sursa mea a fost oradeanul Alexandru Tatar, fost lider al PNTCD Bihor, actualmente pensionar si producator de tuica de gutui, pere si prune de foarte buna calitate, care este originar din aceeasi localitate, Pericei din judetul Salaj, cu chestorul Ardelean si cu mama lui Ciolos si este rudenie cu acestia, respective verisor. Alexandru Tatar mi-a explicat, in cel putin trei randuri, de fata cu martori oculari, inclusiv din presa centrala, ca”varul Virgil” si “ mama lui Dacian” au avut doua bunici surori, cu numele Maria Tatar respectiv Ileana Tatar. In consecinta, Ardelean si mama lui Ciolos sunt verisori de-al doilea, fostul premier fiind nepot de vara al fostului sef al serviciului secret al Ministerului de Interne. In plus, Ardelean a fost coleg cu tatal lui Ciolos la Scoala de ofiteri de militie de la Baneasa si le-a facut cunostinta parintilor lui Ciolos inainte ca acestia sa se casatoreasca. Nea Sandu Tataru mi-a mai spus ca cea mai mare parte a carierei politice a nepotului Dacian, respectiv accederea in functiile de consilier, secretar de stat si ministru al Agriculturii, precum si propunerea sa pentru functia de comisar european pentru Agricultura i se datoreaza unchiului Virgil. Un fost director al Serviciului Roman de Informatii a afirmat recent despre Virgil Ardelean ca” a fost omul nostru”, adica al SRI, fiind mostenit probabil de la fosta Securitate, in care a vrut sa intre in perioada in care era tanar ofiter de militie la Cluj, dar a cazut testul psihologic. Poate ca ne ajuta CNSAS in acest sens. Cu siguranta ca un asemenea fapt este cunoscut si de generalul Florian Coldea, fostul sef operativ al SRI, despre care se spune ca ar fi parintele spiritual al formatiunilor USR si PLUS. Si astfel unele lucruri incep sa se lege sau sa se dezlege.


Valer Marian