BREAKING NEWS

Cine ne guverneaza?

Premierul Vasile Florin Catu, vicepremierii Raluca Turcan si Dan Barna, precum si tot felul de pupeze si vuvuzele, trompetisti si papagali din PNL si USR-PLUS si-au facut un obicei din a-i eticheta drept analfabeti pe reprezentantii PSD, desi in cazul lor ar fi fost mai mult decat recomandabil sa taca. Ne asteptam ca actualul presedinte al Romaniei, fostul profesor Klaus Iohannis, sa nu mai mentina si sa nu mai promoveze in functii cheie de demnitate publica personaje cu studii precare sau dubioase, unele la limita analfabetismului functional, mai ales dupa ce a a lansat cu mare tam-tam programul intitulat „Romania educata”. Presedintele Iohannis a acceptat insa, fara retineri, in guvernele sale o serie de ministri contestati sub aspectul competentei si a pregatirii profesionale.


Astfel, in toamna anului 2015 l-a acceptat ca ministru al Sanatatii in guvernul „meu”, cu Dacian Ciolos premier, pe Vlad Voiculescu, desi presa si unele ONG-uri semnalasera ca acesta nu avea experienta in domeniu si ca studiile sale superioare sunt incerte sau dubioase. Mai mult, in decembrie 2020 l-a acceptat ca ministru al Sanatatii si in guvernul Catu, cu toate ca in ministeriatul anterior dovedise ca a fost cel mai habarnist ministru de resort din perioada postdecembrista. Reinvestirea sa la Sanatate in aceste conditii da apa la moara speculatiilor ca Voiculescu, membru fidel si radical al partidului lui Dacian Ciolos, PLUS, ar fi fost impus de fiecare data la acest minister de lobbistii marilor companii farmaceutice straine, printre care se afla si celebrul sau unchi Nick Voiculescu, stabilit la Viena, referitor la care exista suspiciuni ca ar fi fost cel putin colaborator al DIE, serviciul de spionaj al Securitatii. Unchiul Nick s-ar afla, se pare, in spatele studiilor si promovarii politice ale ministrului Voiculescu. Celebrul unchi nu este singura sa conexiune cu Securitatea, fiind de notorietate faptul ca tatal sau a fost colaborator dovedit al Securitatii.
In spatiul public au aparut, de la inceputul carierei sale ministeriale, acuzatii ca lui Vlad Voiculescu i-ar lipsi studiile superioare. De abia in cursul lunii februarie a.c., fostul si actualul ministru al Sanatatii a prezentat o adeverinta din care rezulta ca ar fi obtinut o diploma de licenta la Facultatea de Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii de Economie si Afaceri din Viena, pe care sustine ca a urmat-o dupa absolvirea liceului din Pucioasa, judetul Dambovita, incepand din 2001. Voiculescu nu a precizat in CV-ul sau in ce perioada a urmat cursurile universitatii din Viena, dar presa a aflat ca durata studiilor sale superioare a fost de 10 ani, obtinand pretinsa diploma de licenta in 2011. Este de retinut faptul ca aceasta diploma i-a fost echivalata in Romania in 2015 ca diploma de masterat.
Presedintele „Romaniei educate” a acceptat si investirea unui personaj politic obscur, caricatural si limitat intelectual, ca Lucian Bode, in functiile de ministru al Transporturilor in guvernul Orban si ca ministru al Administratiei si Internelor in guvernul Catu. Lucian Bode a absolvit, in condititii dubioase, o facultate obscura de electrotehnica din Oradea, pe care a urmat-o la fara frecventa, in perioada in care era angajat la Electrica Zalau, ca sef al unei echipe de electricieni cataratori pe stalpii de curent electric. In prima parte a anului 2012, pe atunci un pedelist infocat, Bode a detinut portofoliul de ministru al Economiei in efemerul si modestul guvern condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu, dovedindu-se un neica nimeni in aceasta functie.
Stersul si obedientul lider al PDL si mai nou al PNL Salaj, deputat si lider politic judetean din 2008, a devenit un ministru universal, bun la toate si peste tot, amintindu-ne de fostul demnitar comunist Gheorghe Cioara (triplu ministru si primar general al Capitalei sub Gheorghe-Gheorghiu Dej si sub Nicolae Ceausescu), care a avut totusi studii aprofundate la zi la Politehnica din Bucuresti. Ne putem astepta sa urmeze investirea universalului Bode in functia de prim-ministru, nefiind exclus ca papusarii sai Vasile Blaga, Rares Bogdan, Daniel Buda s.a. sa-si satisfaca si acest hatar. Conform unor fosti si actuali angajati din Ministerul Administratiei si Internelor, Lucian Bode este considerat cel mai habarnist ministru de interne de la Emil Bobu incoace, respectiv dupa anii 70. Dupa trei luni de ministeriat, Bode nu a demarat nicio reforma si nu a operat nicio schimbare importanta in minister, desi in aceasta perioada au abundat scandalurile generate de nestiinta, neputinta sau abuzurile politistilor si pompierilor indeosebi. Nu si-a constituit inca propria echipa, mentinandu-l in functia de prim-adjunct al sau si sef al Departamentului de Ordine Publica, cu rang de secretar de stat, pe controversatul chestor Bogdan Despescu, despe care se spune ca ar controla si conduce in realitate ministerul..
Apogeul programului prezidential „Romania educata’’ este, indiscutabil, desemnarea de catre Klaus Iohannis, dupa alegerile parlamentare din decembrie 2020, in functia de prim-ministru al guvernului Romaniei a lui Vasile Florin Catu, pe care l-a acceptat, cu un an inainte, ca ministru al Finantelor in guvernul Orban, in pofida dezvaluirilor din presa privind precaritatea studiilor sale. Conform acestor dezvaluiri, Catu s-a inscris in 1986 la Liceul Energetic din Ramnicu-Valcea, un liceu industrial de mana a doua, dar a cazut examenul pentru treapta a doua in 1988, cu media 4, astfel ca a trebuit sa se inscrie la scoala profesionala din aceeasi unitate de invatamant. In urma interventiei parintilor sai, care n-au acceptat sub nicio forma ca odrasla lor sa devina electrician (ca subalternul sau Lucian Bode), si cu bunavointa directorului Liceului Energetic, a fost mutat la liceu, pe care l-a absolvit cu greu in 1990. Dupa absolvire, Catu a dat doi ani consecutiv, in 1990 si in 1991, examen de admitere la Academia de Stiinte Economice din Bucuresti, dar a cazut de fiecare data cu brio.
In 1992 iubitorii sai parinti l-au inscris la Grinnell College din Statele Unite ale Americii, un colegiu universitar de mana a doua din statul Iowa, unde un an de studii costa 40.000 de dolari. A absolvit acest colegiu in 1996, obtinand o licenta in stiinte economice, cu care a facut mare parada in tara. In 1999 s-a inscris la doctorat, dar nu a reusit sa-l termine pana astazi, desi au trecut peste 20 de ani. Multi romani ar vrea sa stie cine i-a finantat studiile universitare si sederea in Statele Unite, pornind de la faptul ca numai valoarea taxelor de studii s-a ridicat la 160.000 dolari, o suma care nu era si nu este la indemana oricui.
Colac peste pupaza, presedintele Iohannis s-a gasit sa o propulseze vicepremier in guvernul Orban si ministru al Muncii in guvernul Catu pe docila, insipida, inodora si incolora sa concitadina Raluca Turcan, deputat PDL respectiv PNL din 2004, care a dobandit in ultima vreme un statut de pupila prezidentiala. Turcan nu are pregatirea si competenta necesara pentru astfel de demnitati executive. Dupa absolvirea unui liceu din Botosani, a urmat Facultatea de limba si literatura rusa din cadrul Institutului Puskin din Moscova in perioada 1996-1999, cand tinerii romani au inceput sa asalteze universitatile din Vest. Cine si ce o fi impins-o pe domnisoara Raluca, pe atunci cu numele de familie Tatarcan, spre un Rasarit tot mai indepartat de tara noastra?
Este de semnalat ca un alt concitadin al presedintelui Iohannis, arogantul si fitosul presedinte al USR-PLUS, Dan Barna, a fost investit vicepremier in guvernul Catu, dar, dupa 100 de zile, nu ne-a aratat inca rolul si rostul sau. Vicepremierul Barna ar trebui sa vada mai intai barna din ochii sai si nu paiul din ochii altora. Ar trebui sa ne mai lase cu aerele sale intelectuale, nefiind suficient sa poarte freza, ochelari si pulovere ca Bill Gates pentru a parea inteligent. Pentru ca a fost un absolvent mediocru al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, fara masterat si fara doctorat, care nu a reusit sa acceada si sa practice vreuna din profesiile juridice importante: judecator, procuror, avocat sau notar public. Dupa obtinerea licentei in drept a fost doar consilier juridic la un SRL de familie.
Cu astfel de personaje obscure si bizare, cu studii atat de precare, vrea presedintele Klaus Iohannis sa edifice „Romania educata” si „Romania lucrului bine facut”?

       Deputat
       Daniel Ghita