BREAKING NEWS

Cine este proconsulul lui Ciolacu la Cluj?

Deputatul de fier…vechi
Gheorghe Simon este deputat PSD de Maramures din 2012, a fost ministrul Economiei in efemerul si caricaturalul guvern Tudose, iar de aproape cinci luni a fost uns presedinte interimar al PSD Cluj de catre bunul sau amic Marcel Ciolacu, liderul temporar al principalului partid de opozitie. Simon si-a inceput cariera politica ca si consilier local in orasul sau de bastina, Viseu de Sus, in perioada 1992-2000, dupa care a fost consilier judetean de Maramures in perioada 2000-2012. Din 2010 detine functia de vicepresedinte al PSD Maramures. In postura de deputat a fost foarte discret, un no name si un no game, neremarcandu-se prin declaratii, interpelari si initiative legislative mai deosebite. Aproape fantomatic a fost si in cele cateva luni in care a detinut functia de ministru al Economiei. Cu toate acestea, in acest an electoral important a fost trimis de actuala conducere a PSD in batalie la Cluj, unde pesedistii au avut parte de umilinte electorale de aproape doua decenii.


Criminal economic in serie
Gheorghe Simon, alintat Ghita, n-a facut mare branza ca politician pentru oamenii din judetul sau. Maramuresenii nu prea stiu unde este biroul sau parlamentar, in primul rand si pentru ca nu prea a acordat audientele saptamanale la care era si este obligat in calitate de deputat. In ultimii ani a fost un fel de nomad stand mai mult prin Baia Mare, unde a fost atras de cantecul de sirena al fostei sale secretare de la ultima firma la care a fost director, si pe la Cluj, unde a cumparat o casa mare pe strada Motilor in 2017, dupa ce fiul sau a devenit student in urbea de pe Somes. Astfel ca in casa de la Viseu de Sus a ramas cam singura sotia sa, care este judecator de profesie si detine de mai multi ani functia de presedinte al judecatoriei din localitate, in timpul exercitarii careia a fost acuzata frecvent ca are o conduita de zbir. Simon a stiut insa sa se foloseasca de politica pentru propria tescherea si pricopsire. Inainte de a deveni parlamentar, a fost timp de doua decenii patron sau director la sase societati comerciale, care au ajuns toate in faliment si au fost vandute la fier vechi( de la masini si utilaje pana la usi, ferestre si clante metalice, s.a.).
Prima lovitura a dat-o la SC Independenta SA, fosta autobaza de transport din Viseu de Sus, la care a devenit actionar principal si pe care a acaparat-o impreuna cu doi membri ai clanului Horjenilor din Moiseni. Firma a intrat ulterior in faliment si a fost vanduta la fier vechi. Legat de firma Independenta, Simon a avut dosar penal pentru furt, dupa ce impotriva sa si a acolitilor sai a fost depusa o plangere penala prin care au fost acuzati ca ar fi sustras un TAF(tractor articulat forestier). Procurorii si judecatorii din zona l-au favorizat insa in conditiile in care erau colegi cu sotia sa judecatoare. Parchetul local i-a dat neinceperea urmaririi penale pentru furt si l-a trimis in judecata doar pentru abuz de incredere, fapta pentru care a fost achitat ulterior de un coleg al sotiei sale. A mai cumparat cu clanul Horjenilor fabrica de gatere din orasul Borsa, pe care, la fel, au falimentat-o si au vandut-o la fier vechi. In perioada in care a fost director general la SC Mecanica SA din Viseu de Sus, care avea ca obiect de activitate fabricarea de motoare si turbine, a bagat in faliment si aceasta societate comerciala, care a fost vanduta, de asemenea, la fier vechi. Ulterior a fost angajat inginer sef la SC Cittelus SRL, care detinea o fabrica de mobila in Viseu de Sus, a carei activitate s-a incheiat tot prin faliment si la fier vechi.
Un episod interesant din cariera profesionala a deputatului Gheorghe Simon este perioada 2000-2012, cand acesta s-a mutat la Baia Mare dupa falimentele in serie din zona Viseu-Borsa. Referitor la aceasta perioada, Simon a consemnat in CV-ul sau ca a fost director la SC Angred SRL Baia Mare, cunoscuta ca intreprindere de varf in domeniul productiei de reductoare planetare si trolii din Romania, care a intrat si ea in faliment in anul in care a devenit deputat. De fapt, aceasta societate a intrat de doua ori in faliment in perioada in care l-a avut pe Simon la timona. SC Angred a fost societate pe actiuni(SA) pana in 2008, cand directorul Simon a avut grija sa intre in faliment, iar partea profitabila sa fie achizitionata de un SRL, in care erau asociate trei persoane fizice din Bucuresti, Ploiesti si Targoviste , care a preluat si denumirea firmei. SC Angred SRL a, intrat, de asemenea, in faliment in 2012, luand drumul fierului vechi. Toate aceste falimente in serie dovedesc atat abilitatile manageriale cat si spiritul rapace al insipidului, inodorului si incolorului deputat de Maramures, care este inginer mecanic de profesie si va ramane in istorie drept un „Terminator” economic.


De la mafia fierului vechi la mafia lemnului si a afacerilor cu statul
Daca inainte a avut relatii apropiate cu mafia fierului vechi, dupa ce a a ajuns in Parlamentul Romaniei, Gheorghe Simon a avut legaturi stranse cu mafia lemnului din zona. In 2013 el a fost acuzat de catre un fost consilier si viceprimar al orasului Viseu de Sus, Adrian Filip, ca impreuna cu primarul acestei localitati, Vasile Coman, zis Varzaru, care detinea o firma care se ocupa cu taierea si comercializarea de material lemnos, ar fi remis directorului general al Romsilva, Adam Craciunescu o suma de 150 000-200 000 euro, pe care ar fi primit-o de la directorul tehnic al Directiei Silvice Maramures pentru ca acesta si mai multi sefi de ocoale silvice din zona sa fie mentinuti in functie. Nici Simon nici Coman nu au avut vreo reactie la aceste acuzatii. A reactionat doar fostul director general Craciunescu, care l-a actionat in judecata pe Adrian Filip, dar a pierdut procesul atat la Judecatoria Baia Mare cat si la Tribunalul Maramures. Relativ recent, ministrul demisionar al Mediului, Costel Alexe, a anuntat ca la Ocolul Silvic Sighet din judetul Maramures, care se afla in fieful electoral al deputatului Simon, a fost descoperita cea mai mare taiere ilegala din ultimii cinci ani, in cursul careia au fost rasi de pe fata pamantului 100 000 de metri cubi de arbori, totalizand o suprafata de 340 hectare de padure.
Deputatul Simon nu este strain nici de afacerile derulate in ultimii ani la spitalele din zona, in tandem cu senatorul PSD de Maramures, Liviu Pop, originar tot din Viseu de Sus, si cu fostul ministru al Sanatatii, Sorina Pintea, fost manager al Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare, inculpata, arestata si trimisa recent in judecata de DNA pentru luare de mita in valoare de 35 000 de euro. (Apropo de aparatorii sai zelosi, preacinstita lor victima a mai luat o mita in ziua flagrantului, cu circa patru ore inainte, dar procurorii DNA nu au fost pe faza). Cei trei politicieni maramureseni sunt acuzati ca au fost implicati in afaceri dubioase legate de investitii si achizitii de milioane de euro efectuate in ultimii ani la spitalele din orasele Viseu de Sus si Borsa, aflate in fieful electoral al celor doi parlamentari de Maramures. Astfel, sub ministeriatul Sorinei Pintea, la spitalul din Viseu de Sus, au fost efectuate investitii pentru extindere si modernizare in valoare de circa sase milioane de euro. Aceste investitii sunt considerate inutile de multi locuitori din zona in conditiile in care spitalul nu are asigurati medici si asistenti medicali suficienti, iar localnicii au acces la spitalul din Borsa, situat la o distanta de doar 17 kilometri, care a fost construit dupa Revolutie, este mai bine asigurat cu personal medical si dotat cu aparatura. In lucrarile efectuate la spitalul din Viseu de Sus sunt implicate din plin firme controlate de primarul pesedist al orasului, Vasile Coman, prieten vechi si bun cu triada Pintea-Pop-Simon. De exemplu, firma Coret SRL, patronata de sotia primarului Coman, a furnizat materiale de constructii si a realizat lucrarile de turnare a betonului la cele doua noi corpuri construite(C si D).


La Spitalul de Recuperare din Borsa a fost achizitionata in anul 2019 aparatura medicala in valoare de un milion de euro peste care se asterne praful pe holuri si in subsoluri. Surse din zona sustin ca la cele doua spitale ar fi fost realizate faptic mari operatiuni de spalare de bani. Cireasa de pe tort a triadei de Maramures este rezolvarea in vara anului trecut a unei alocatii guvernamentale de 20 milioane de euro pentru o partie de schi olimpica si o telegondola in orasul Borsa, care are statut de statiune turistica montana. Acesti bani au fost rezolvati dupa ce deputatul Simon si-a promovat un apropiat, pe Bogdan Tomoioaga, originar din Borsa, secretar de stat la Ministerul Turismului. Acordul de finantare a fost semnat cu fast, onoruri si multe salve de horinca in data de 25 iulie 2019, intr-o sedinta a Consiliului Judetean Maramures convocata in hotelul Nord din Borsa. Invitati de onoare au fost doi ministri ai guvernului Dancila: ministrul Turismului, Bogdan Trif, si ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. Aproape un milion de euro a luat-o in scurt timp pe apa S…orinei. Mai exact, pentru partia si telegondola de la Borsa a fost semnat un contract de consultanta in valoare de peste 4 milioane de lei cu o firma infiintata si controlata de ex-ministresa Pintea. Este vorba de SC SOV Consulting SRL Baia Mare, care a fost infiintata in 2007 de Sorina Pintea, la care a devenit asociat si sotul sau Ovidiu Goga( acronimul SOV deriva din prenumele Sorina si Ovidiu) si in care fostul ministru a activat, potrivit propriului CV, ca si consultant pana in 2009, cand a devenit manager la Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare. De atunci si pana in prezent administratorul firmei este sotul Ovidiu Goga, fost ofiter SRI, din generatia generalului Florian Coldea.


Este papusat de vechea si de noua Securitate?
In ultima perioada deputatul Simon a intrat in legaturi si in afaceri si cu potenta si temuta mafie oseneasca, dar acestea le las pentru un articol viitor. Cu un astfel de ipochimen politic vrea PSD sa seduca intelectualitatea, studentimea si clasa muncitoare din Cluj, care este un fief galben-portocaliu de aproape doua decenii. Constient ca la Maramures nu mai are sanse sa prinda un loc eligibil la urmatoarele alegeri parlamentare, Gheorghe Simon vrea sa se stabilizeze politic la Cluj, ca presedinte interimar sau definitiv de organizatie, si sa-si asigure un nou mandat de deputat, candidand pe primul loc pentru Camera Deputatilor. El se bazeaza pe sustinerea presedintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, cu care s-a imprietenit in perioada in care erau amandoi membri ai guvernului condus de premierul Mihai Tudose, dar si pe sprijinul unor oameni care au activat sau activeaza in servicii secrete. Conform unor cunoscuti mai apropiati, Simon a fost un interpus si un protejat al Sistemului in toate functiile manageriale si politice detinute. Asa cum am aratat cu alte ocazii, la adresa lui Tudose si a lui Ciolacu au fost lansate acuzatii si exista indicii pauzibile ca ar fi ofiteri acoperiti ai SRI. Cert este ca amandoi au absolvit Colegiul National de Informatii, iar Tudose are doctorat si Ciolacu este doctorand la Academia SRI.
Apropo de servicii secrete, pana la urmatorul articol, ii solicit deputatului Simon sa-mi raspunda la urmatoarele intrebari: 1.Daca a fost racolat colaborator de Securitatea comunista in timp ce era student la Facultatea de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic din Cluj-Napoca, daca a avut numele de cod „Radu” si daca ofiterul sau de legatura a fost locotenent-colonelul Calian din Securitatea Judetului Cluj? Daca, dupa absolvirea facultatii, a fost preluat, ca si colaborator, de Securitatea Judetului Maramures, unde ati avut numele de cod „Moisin” si l-a avut ofiter de legatura pe locotenent-colonelul Gal? Daca a continuat colaborarea cu SRI, succesorul Securitatii?


Valer Marian